Barska avantura maj 2018

Godinama unazad, prvomajska ronjenja su bila obeležena promenljivim vremenom, kišom, talasima i ponekim sunčanim danom. Ove godine, u Baru imali smo četiri sunčana dana sa skoro idealno mirnim morem. Dakle, potpuno uživanje i pod vodom i između ronjenja. Logistika sa ronilačkim centrom Scubaquest je funkcionisala perfektno a na nam je bilo samo da ronimo.

Prvi dan je na programu bila uvala Bigovica i uvek zanimljivi razarač Dag. Temperatura mora je bila 20-tak stepeni na površini, a u dubini uobičajenih 16. Vidljivost je varirala, ali nikada nije bila manja od 10 metara. Primetili smo dosta bočate vode, u prvih par metara mora.

Izbor za drugi dan su bili Crni rt i Kraljičina plaža . Duboki zaron i pećina. Pažnju ronilaca su privukli čudni pravilni oblici koje smo pronašli pod vodom, na Kraljičinoj plaži, za koje nismo imali objašnjenja kako su nastali.

Ostrvo Stari Ulcinj i Mikovića špilja su bile ronilačke lokacije trećeg dana ekskurzije. Ovo udaljeno i pticama veoma nastanjeno ostrvo, ispod površine vode takođe nudi zanimljivi ambijet. Mikovića špilja je kao i uvek potpuno oduševila. Kako svojom specifičnom atmosferom, tako i susretima sa račićima, škrpinama, tabinjama...

Za poslednji ronilački dan ostavili smo Donkovu seku (kod strva Sveta Neđelja i Katič) i Perazića školjić. Donkova seka seka se nalazi u neposrednoj blizini pomonutih ostrva, ispred Petrovca. Poznata je kao stanište velikog broja raznih vrsta ribe koja živi u Jadranskom moru. Kada se tome doda magični ambijent ostrva u neposrednoj blizini, doivljaj je bio za pamćenje. Poslednji zaron je bio na lokaciji Perazića školjić, u uvali Perazića Do. Školj, koji se sa površine spušta na dubinu od 25 metara, ronioci su mogli da odrone u ounom krugu, a da zaron završe u malom „kanjonu“ između obale i školja. Uz malo sreće, na ovom mestu se redovno mogu sresti jastozi.

Ukupno gledano, sjajno provedeni dani u Baru sa 100% realizovanim planom ronjenja. Podmorje južnog Jadrana uvek ima zanimljive priče za ronioce koje čekaju ronioce.

007
009
01
010
011
012
013
014
015
016
02
03
04
05
06
08

Štampa