Letnji centar Jaz 2018.

Poštovani ronioci, Dear divers

Go to english version

S.D.T. “Svet Ronjenja” vas obaveštava da će naš klub i ovog leta imati letnji ronilački centar na Jazu (u blizini Budve), u periodu od 1.07. do 31.08.2018. godine. Ukoliko želite kvalitetne zarone i dobru atmosferu, priključite se timu Sveta Ronjenja! U nastavku slede ronilački paketi. Nadamo se da će te se pronaći u nekom od njih ...

Paket 1

• 5 dana

• 10 zarona (dva dnevno)

• Cena 170 Eura

Paket 2

• 7 dana

• 14 zarona (dva dnevno)

• Cena 238 Eura

Paket 3

• 10 dana

• 20 zarona (dva dnevno)

• Cena 300 Eura

Takođe, ukoliko niste sertifikovani ronilac u našem klubu možete završiti osnovnu obuku. Kontaktirajte nas za ponudu!

Cena pojedinačnog zarona i svi aranžmani ispod 5 dana podrazumevaju cenu od 20 eura po zaronu. Smeštaj u našoj organizaciji je opcionalan, tj. nije obavezan. Cene smeštaja su od 7 eura (zajednička kuhinja i kupatilo) i 10 eura (apartman sa klimom, kuhinjom, kupatilom i televizorom...).

U cenu paketa su uračunati: najam kompletne opreme, prevoz gumenim čamcima do ronilačke lokacije i vođenje ronjenja.

Obavezno je: Karnet, ronilačka kartica

Zbog velikog interesovanja molimo vas da rezervišete vaše mesto na vreme!

Za sve informacije:

Ivana O.K. , +381 63 84 85 985, U Crnoj Gori +382 67 748 468, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Dear divers,

As you all know, in July and August S.D.T SVET RONJENJA has it’s own divin camp Jaz, Montenegro. This, where we are going to enjoy beautiful dives from 1st of July till 1st of September 2018.

Here are our three diving packages:

1. Package includes:

• 5 days
• 10 dives (two dives per day)
• Price 200e

2. Package includes:

• 7 days
• 14 dives (two dives per day)
• Price 260e

3. Package includes:

• 10 days
• 20 dives (two dives per day)
• Price 300e

Diving – locations

Cove Jaz is setteled 4km from Budva, and it reprezents one of the most beautiful beaches in Montenegro.Near cove Jaz there are 25 diving locations. For beginners we have shallow locations protected from waves (Rt Jaz, Pečurke, Malaja, Trsteno,…) and for more experienced divers we have clifs, caves and wracks ( wall and reef at Platamuni, Krekavica wall and cavern, St. Nikolas, wreck “Orestte”,”Sales cave”…). Visibility varies from 10 – 20 meters in this time of year, and we choose locations by weather conditions.

The price does not include and it is required to have:

• loog book and diving card

Additions:

It is possible to finih specialized courses by PADI programs and standars:

1. Nitrox diver speciality (Price 130e with sertificate)

2. Deep diver speciality (Price 130e with sertificate)

Price for single dive and any dive under 5 day stay is 20e per dive. Accommodation is optional. Accommodation prices are from 7(shared kitchen and bathroom) to 10 (apartman with air condition, kitchen, bathroom, tv,…) euros per night. Diving packages and single dives include full equipment, transport to the location and dive leader.

Informations and reservations:

Ivana O.K. +38163 84 85 985 i contact in Montenegro +38267748468 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. www.svetronjenja-sdt.rs

RONILAČKE LOKACIJE

Dobro poznavanje akvatorija od ostrva Sveti Nikola pa sve do uvale Nerin garantuje dobre zarone na preko dvadeset atraktivnih lokacija. Centar raspolaže sa trideset i pet kompleta ronilačke opreme, tri gumena čamca koje pokreću motori od 25ks, dva kompresora marke Bauer K-14, kao i mogućnost Nitrox ronjenja. Za dobro raspoloženje i sigurno ronjenje zaduženi su PADI i CMAS instruktori i divemasteri. U redovima koji slede opisano je nekoliko atraktivnih lokacija. Za korisnike nitrox-a napominjemo da su moguća i ronjenja sa ovom mešavinom, a za ljubitelji ronjenja na olupinama i dubokih zarona mogu završiti specijalističke kurseve PADI Deep Diver i Wreck Diver. Ljubitelji podvodne fotografije mogu završiti Underwater Photography specijalistički kurs (PADI/CMAS).

ORESTE

Italijanski parobrod Oreste leži na morskom dnu na dubini od 33 metra ispred rta Jaz. Oreste je napravljen u Engleskoj 1896. godine. Prve tri decenije plovio je pod imenom Moorby, ali su ga posle Englezi prodali Italijanima, koji su mu dali novo ime – Oreste, po antičkom heroju (Orest). Ploveći za potrebe italijanske vojske tokom Drugog svetskog rata, svoju plovidbu je završio 27. marta 1942. godine. Postoje dve verzije potapanja Orestea. Istorijski izvori tvrde da je naišao na podvodnu minu koja ga je raznela, a prema predanju iz okoline Budve engleski avioni tipa Mosquitos su ga potopili. Veličina i izgled ostataka ovog broda predstavljaju veštački greben. Ugori, hlapovi i murine su zauvek na njemu pronašli svoj dom.

HRID GALIOLA

Nalazi se u blizini ostrva Sveti Nikola, ispred same Budve. To je jedan od terena, izuzetno bogat florom i faunom. Hrid se uzdiže do jednog metra ispod površine vode, a spušta se do dubine od 25 metara. Na samoj hridi, osim bogatog morskog sveta, zanimljiva su i dva vertikalna prolaza, koje ronioci nazivaju „dimnjacima“, Prava je uživancija provlačiti se kroz „dimnjake“, jer su obrasli sunđerima i algama, raznih boja.

POTKAPLJE

Potkapina dovoljno velika da u njoj možete da usidrite čamac. Njen zid se spušta na 31 metar, pričinjavajući roniocima veličanstven prizor velikog plavetnila sa jatima riba. Polako ulazeći u brdo, teren vas vodi do male potkapine sa vazdušnim džepom u koji pet ronilaca može da izroni u isto vreme. Zaron se završava prolaskom kroz „prozor“ koji se nalazi na visini od dva metra, a širine jedan metar. „Prozor“ se nalazi na samo 4 metra dubine, pružajući fotografima izuzetnu priliku za dobru podvodnu fotorafiju.

RT MOGREN

Jedan od lepših terena u ovom delu primorja. Nalazi se u blizini poznate plaže Mogren, u maloj uvali okruženoj visokim liticima, koje su atraktivne i alpinistima. U samoj uvali voda je azurno plave boje i zaron počinje sa dubine od svega 4 metra. Roni se ka otvorenom moru kroz teren koji je prebogat prosecima, zanimljivim za provlačenje. Jastozi i palasture kao i hobotnice česti su stanovnici ovog terena. Teren se spušta do 25 metara do samog peščanog dna. Najzanimljiviji je povratak. Prethodno uzet kurs vraća nas sa druge strane litica rta Mogren, kroz podvodni tunel dugačak preko 20m. Na kraju tunela dolazimo do usidrenih čamaca.

SALETOVA PEĆINA

Iako je nazivamo pećinom, „Saletova pećina“je potkapina, jer se iz njene unutrašnjosti može videti predivan izlaz. To je najveća potkapina u ovom delu Jadrana – ulaz se nalazi na 14 metara, a tavanica se diže i preko 10 metara iznad površine mora. Veliki kameni blokovi koji se od peščanog dna lagano podižu do samog vrha potkapine omogućavaju da ronioci izađu iz vode i prošetaju po unutrašnjosti. Na površini se smenjuju slatka i slana voda, što ukazuje na postojanje izvora slatke vode. Na dnu se među samim stenama kriju jata kozica i rakova poznatijih pod imenom „Babe“. Pod vodom se bezbedno može ući i u levi i u desni krak pećine, jer je sama dvorana velika koliko i prosečna bioskopska sala i u nju u jednom trenutku može ući više od dvadesetak ronilaca. Zaista impozantna pećina, koju obavezno treba posetiti po dolasku na ronjenje u Crnu Goru.

HRID SVETI NIKOLA

Lokacija u blizini sela Krimovice. Mala uvala koju ova hrid čini dovoljno je velika za sidrenje tri čamca. Hrid povezana sa kopnom čini malo poluostrvo, na čijem se vrhu nalazi crkvica Svetog Nikole. Nju je po predanju izgradio Grk pomorac na litici visokoj 20 metara pošto se spasio nepogode. Crkvica Svetog Nikole porušena je u zemljotresu 1979. godine, a 2003. je ponovo obnovljena na kopnu i pomoću vojne ploveće dizalice postavljena na hrid.

Sam zaron započinje iz uvale, čije se dno nalazi na 11 metara, obilazi se hrid i silaze se do dubine od 33 metra, a stene se spajaju sa peskom. Ovo je teren na kome možete sresti jastoge, džinovske zvezde ali i bačvaše pod imenom Tonna Galea. Po završetku obilaženja hridi nailazimo na zid obrastao morskim algama bordo crvene boje. Na jednom skrivenom mestu, treba se popeti uz taj plišani zid i nailazi se na dva malena vazdušna džepa u koji jedva da mogu da stanu dva ronioca u isto vreme. Voda je pred samom površinom bočata. U levom džepu po izronu vredi upaliti lampe, jer iznenađuje pećinski nakit koji se retko može videti. U ovom delu zarona roniocima ostaje 100 bara vazduha, pa se okrećemo nazad, ali ovoga puta prelazimo preko podvodnog mostića koji spaja samu hrid sa kopnom. U prvih nekoliko metara, nailazimo na uzani procep, prepun ljuštura školjaka. Nastavljajući dalje, prolazimo pored sidara naših čamaca i nastavljamo do procepa u brdu, u kome se ronioci u jednom trenutku nađu u mrklom mraku, ali već iza krivine čeka nas veliko plavetnilo u svojoj lepoti.

RT PLATAMUNI

Na Rtu Platamuni, u blizini svetionika, nalazi se jedan od najlepših grebena u ovom akvatorijumu. Zaron počinje silaskom niz sidreni konop od 15 metara. Prateći konfiguraciju dna stiže se do dubine od dvadesetak metara gde počinje greben. Roneći uz njegovu gornju ivicu, pred roniocem se otvara plavi ambis. Na tačno određenom mestu počinje spust niz vertikalni klif, koji se završava na dubini 44 metra. U podnožju tog klifa nalazi se davno izgubljeno veliko kočarsko sidro sa ogromnim sidrenim lancem, koji se pruža ka dubini od preko pedeset metara. Živi svet na grebenu je veoma raznovrstan, tako da su redovni susreti sa jastozima, tabinjama, murinama, kirnjama...

PEČURKE

Teren koji zbog svoje konfiguracije neodoljivo podseća na polje džinovskih pečuraka. Sidrimo se na 4 metra i krećemo ka dubini, a teren se lagano spušta i uvodi nas u svoj tajni svet. Najzanimljivije su tri stene u obliku pečuraka. Prva stena nalazi se na svega 8 metara dubine, ali bogata je malim rupama u kojima krije različite stanovnike morskih dubina. Oko samog dna „pečurke“ nalazi se sitno kamenje, koje je idealno za ljubitelje fosila školjaka. Nastavljamo do dubine od 17 metara, gde se jedna pored druge, na razdaljini od pedesetak metara, nalaze preostale dve „pečurke“. Obilazeći oko ovih stena, zapazićete veliki broj malih morskih organizama koji vas radoznalo posmatraju iz svojih rupica. Poneki jastog, žuti, narandžasti i crveni sunđeri, puževi golaći, cevast crvi... Kada završimo sa obilaskom i zavlačenjem ispod stena pri dnu samih „pečuraka“, uvek se popnemo na sam vrh. Legnemo na stenu obraslu posedonijom i posmatramo jata ribica kako se igraju prošarane sunčevim zracima. Manometar nam pokazuje da je vreme da se lagano vratimo u naš svet. Da smo na Crvenom moru, ovakve stene bismo zvali „ergovi“.

Beli korali

U samoj uvali Jaz na 25 metara dubine nalazi se beli koralni greben površine dvadesetak kvadratnih metara. Zahvaljujući peščanom dnu i dubini na kojoj se nalazi, uspevao je desetinama godina da opstane i u prilično je očuvanom stanju. Redovan stanovnik je murina koju već godinama pratimo kako raste. Ostaci nekoliko starih ribarskih mreža svedoče da se na tom koralnom grebenu tokom godine krije dosta ribe. Nije tajna da su koralni grebeni prilično retki na ovim dubinama u južnom Jadranu, ali njihovo postojanje govori da se radi o području sa izuzetno čistom morskom vodom.

Vidimo se sa druge strane površine!

Za sve informacije: Ivana O.K. , +381 63 84 85 985, U Crnoj Gori +382 67 748 468, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Štampa