Ledeno ronjenje

Sjajna avantura je obeležila kraj prošle i početak Nove godine. Snimateljska ekipa S.D.T. Svet Ronjenja se zaputila u Austriju na jezero Weissensee. Planirani su zaroni pod ledom i snimanje kadrova i fotografija za aktuelni projekat „Ice Diver“. Domaćin i tehnička podrška je i ovaj put bio ronilački centar Yachtdiver.

Zanimljivo je bilo što jezero ovaj put nije bilo celo pod ledom, nego „samo“ jedna trećina. To je praktično značilo da smo imali oko 4 kilometra ledene ploče za ronjenje i snimanje. Ovakva situcija nam je omogućila još jedan nesvakidašnji doživljaj – osim klasičnog ronjenja na rupi u ledu, na zarone smo odlazili i brodom!

Imali smo dosta sreće sa vremenom. Bilo je uglavnom prilično hladno (-8 stepeni Celzijusa) ali sa povremenim sunčanim intervalima i bez padavina. Rezultat takvog vremena je bio ledeni pokrivač debljine 20-tak centimetara i voda temperature 3 stepena. Jezero Weissensee je poznato po sjajnoj vidljivosti što nam je sve zajedno dalo odlične uslove za snimanje.


Zanimljivo je i to da i pored činjenice da je ovo jezero gde se veoma često roni pod ledom, naši zaroni su predstavljali svojevrsnu atrakciju i uvek su okupljali veliki broj posmatrača. Možda je tome dopreinelo i to što je rupa za zaron otvorena u sred klizališta, uz budni nadzor „Eismeister“-a. U svakom slučaju ronjenje pod ledom jezera Weissensee je nešto što se pamti i vredi ponoviti.


Foto: Ivana Orlović Kranjc, Ana Mijalković, Vladimir Mladenović, Janez Kranjc

Štampa