International Underwater Photography Cup, Rovinj

Poslednja prolećna etapa IUPC-a održavala se od 4. do 6. juna u Rovinju. Okupilo se 33 podvodna fotografa iz četiri zemlje: Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Kao i do sada, takmičenje se odvijalo u dve klase – kompakt i DSLR aparata. Za razliku od prethodnih etapa IUPC-a, na ovom takmičenju su se fotografi nadmetali u čak četiri kategorije: ambijent, ambijent sa modelom, makro i riba. Za foto tim Sveta Ronjenja nastupili su Ivana O.K., Saša Bubić i Janez Kranjc. Model je bio Mario Bogojević.


Ambijent sa modelom - Andrea Tosi


Ambijent - Tomaž Volaj


Makro - Marino Brzac


Riba - Vlado Bjelajac

Posebno bismo istakli da se domaćin takmičenja (KPA Rovinj) pobrinuo da se takmičenje odvija u okviru nacionalnog parka Brioni. Na pozicijama na kojima smo se takmičili dočekala nas je malo slabija vidljivost. Ovaj nedostatak je nadomestilo prisustvo velikog broja raznovrsnih riba. Fotografi su imali priliku da sretnu i zabeleže hlapa, ugore, morsku mačku, grdobinu, hobotnice, kozice, nudibranhije, škrpine, kao i trlje impozantnih veličina. Za ronjenje je bilo predviđeno po dva sata na svakoj od dve izabrane pozicije.

Nažalost dva takmičara iz našeg tima su imali peh da im se zamagle kućišta fotoaparata tokom oba zarona. I pored toga, uspeli smo da napravimo korektne fotografije i da osvojimo solidan plasman i dragocene bodove za dalji nastavak Kupa.

Janez Kranjc je osvojio četvrto mesto, Ivana Orlović Kranjc šesto a Saša Bubić četrnaesto mesto u kategoriji kompkatnih foto aparata. U ekipnom plasmanu S.D.T. Svet Ronjenja je osvojio sedmo mesto.

KPA Rovinj sa Marinom Brzacem se pokazao kao kvalitetan organizator takmičenja, tako da smo proveli četiri prijatna dana u Rovinju.

Pošto je subota bila rezervisana za ronjenje, nedelja je bila predviđena za žiriranje i proglašenje najboljih. Članove žirija su sačinjavali Arne Hodalič, Arkadij Popovič – Dadi i Gianni Pecchiar. Iako im zadatak nije bio nimalo lak, obavili su ga veoma stučno. Posebno bismo istakli javnu analizu svih predatih fotografija iz kojih su podvodni fotografi mogli mnogo da nauče.

Takmičenje u Rovinju je dodatno bilo obogaćeno istovremenim održavanjem Rovinj Photo Days-a, koje je okupilo veliki broj fotografa iz cele Evrope kao i proizvođače fotografske opreme. Tokom Photo Days-a održavale su se mnogobrojne izložbe fotografija sa različitim temama. Kolektivna izložba grupe podvodnih fotografa pod imenom „Prijatelji mora“ privukla je veliku pažnju javnosti, koliko zbog atraktivnih fotografija, toliko i zbog postavke na otvorenom na rovinjskoj rivi.

Ovim se završava prolećni deo IUPC-a, koji će se nastaviti na jesen etapama u Tjelaščici, Piranu i Trstu.

Kompletne rezultate možete pogledati u zvaničnom biltenu takmičenja.


.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici