Dvostruki uspeh

Tradicionalni Festival podvodnog filma u Beogradu je po 19. put okupio zaljubljenike u podvodni svet. Među njima su bili i članovi kluba S.D.T. Svet Ronjenja. Ove godine iz pančevačke video radionice izašla su čak tri filma od troje autora. Ivana Orlović Kranjc je nastupila sa filmom „Prodavac školjki“, Vladimir Mladenović sa „Under the Ice“ i Janez Kranjc sa kratkim filmom „ESCAPE“.

U konkurenciji  od sedam domaćih autora, filmski prvenac  Ivane Orlović Kranjc „Prodavac školjki“ je pobrao opšte simpatije publike i žirija, pa je sasvim zasluženo proglašen najboljim domaćim filmom. Takođe je veoma zapažen bio i film „Escape“ autora Janeza Kranjca kome je žiri dodelio specijalnu nagradu Festivala.

Za vreme trajanja Festivala, u beogradskoj Kinoteci je bila postavljena i izložba podvodnih fotografija „Led ledeni“. Čvrst, nemilosrdan i nezaustavljiv led je za tandem podvodnih fotografa Ivanu Orlović Kranjc i Janeza Kranjca predstavljao inspiraciju. Zahvaljujući njemu, zabeleženi su ovi jedinstveni trenuci kada jezera postanu zarobljenici ledenog pokrivača. Snimci su napravljeni prošle zime u januaru i februaru. Takođe je zanimljivo da je fotografisano na dve lokacije: Weissensee, Austrija i Ada Ciganlija, Srbija.

Sve fotografije su nastale zahvaljujući fotoaparatu NIKON D7000 koji je bio u vodonepropusnom kućištu  SUBAL  ND7000.

Štampa