Brothers Safari 2011.

04.04.2011.

Posle niza komplikacija koje su počele revolucijom, demonstracijama i nastavile se ratom u susednoj Libiji petnaestočlana ekspedicija ronilačkog kluba S.D.T. Svet Ronjenja je ipak stigla u Hurgadu. Nakon ugodnog leta,ali i prilično truckavog sletanja ponovo smo se našli u severnoj Africi. I ovo putovanje je organizovano u saradnji sa našim višegodišnjim partnerima turističkom agencijom „Kontiki“ i ronilačkim centrom „Gulf Divers“.

U Hurgadi nas je dočekalo lepo ali vetrovito vreme. Prijatnih 29 stepeni Celzijusa ali dosta jak severo-istočni vetar. Oprema je utovarena u autobus koji nas je dovezao do matične marine hotela „Beirut“. Naš brod, „Horus Star 2“ je bio privezan za gat, spreman za ukrcavanje. Tridesetšest metara dugačak brod, sa tri palube će biti naša ronilačka baza sa koje ćemo ići na ronjenja. 

Za sutra su planirana tri zaronaa, nakon kojih ćemo se zaputiti na Brothers Islands . Ako vreme dozvoli ... 

05.04.2011.

Zona Hurgade, greben  Gota Abu Ramada

U rano prepodne smo isplovili.Tokom noći vetar je potpuno pao, tako da nas je more obradovalo mirnom površinom. Nakon četrdesetak minuta vožnje stigli smo na greben Gota Abu Ramada na kojem smo planirali da provedemo prvi dan safarija. Na prvom ronjenju podešena je oprema, još jednom doterana plovnost i obnovljene procedure. Nakon ovih osnovnih radnji , ipak smo stigli i malo da uživamo u podmorju Crvenog mora, kojeg smo se veoma zaželeli. Na nekoliko ergova podsetili smo se zašto je ovo omiljena destinacija ronilaca iz celog sveta. Raskoš podvodnog života je jedina reč koja može opisati živi svet koji smo zatekli. Na drugom ronjenju smo ronili sa velikim  gruperima (kirnja), videli gigantske murine i plivali u jatu malih barakuda. Za taj dan planiran je i noćni zaron nakon kojeg smo se uputili dalje na jug.

06.04.2011.

Big Brother

Dok su se uz večeru prepričavali utisci sa noćnog zarona, posada broda Horus Star 2 je pokrenula svoj brod ka Brothers Islands. Iako egipatski kapetani izbegavaju noćnu plovidbu, zbog velikog broja koralnih grebena, krenuli smo u noćnu navigaciju  zbog velike razdaljine koju je valjalo preći. Otežavajuća okolnost je bio severni vetar koji je ponovo počeo da duva. Umorni od tri zarona,sunca,vetra i talasa ronioci su ubrzo zaspali. Za to vreme kapetan Iman je sigurno vodio brod kroz noć. Isplovivši izvan zone grebena Hurgade na otvoreno, duboko  more zauzeo je kurs na Brothers Island. Nakon deset sati plovidbe, oko sedam časova uzjutra ugledali smo karakteristični svetionik Velikog Brata.

Nažalost vetar se opet pojačao i trideset šest metara dugačak Horus Star 2 je poskakivao na talasima kao da je od papira. Ispred malenog ostrva koji predstavlja najistureniju tačku egipatskog kopna ka Saudijskoj Arabiji, talasi su se silovito obrušavali na greben. Svetionik su podigli Britanci sedamdesetih godina prošlog veka, pa su se od tada i odomaćili engleski nazivi za ove delove kopna koji proviruju na sred Crvenog mora. Odslušali smo brifing i grupe ronilaca su počele da se ukrcavaju na gumenjake. Prvo ronjenje je planirano na severnoj strani ostrva. Kada je čamac ušao u zonu gde smo planirali da zaronimo imali smo utisak da se nalazimo na leđima divljeg konja. Na znak čamdžije smo uskočili u vodu i odmah zaronili. Pred očima nam se otvorio potpuno drugačiji pejzaž. Greben sa svojim raskošnim bojama se pružao do par metara ispod površine, odakle se strmo obrušavao u plavi ambis. Dubina na ovom mestu je preko oko 800 metara!

Zaronili smo do dubine od 35-40 metara i lagano krenuli, nošeni strujom duž podvodnog zida ostrva. Jata fire fish ribica su davala neverovatan kontrast dubokom plavetnilu u kojem smo tražili znakove apsolutnih gospodara ovih voda – ajkula. A u plavetnilu, na granici vidljivosti razne siluete su promicale oko nas. Neke od njih bi se primakle bliže pa smo mogli da prepoznamo tune, barakude,pagrove ... Od ajkula prvo su se pojavile reef sharks koje bi samouvereno dolazile iz plavetnila, osmotrile nas i nastavile dalje, da bi se kao po pravilu, nekoliko minuta kasnije vratile da nas još jednom pogledaju pre nego nestanu u dubini. Tri zarona na Big Brother ostrvu su nešto što se zauvek pamti. U sumrak smo krenuli još malo južnije - do Malog Brata.

07.04.2011.

Little Brother

Nešto malo manje ostrvo (kao što mu ime kaže) nalazi se oko dve  milje od prethodne lokacije. Little Brother je potpuno pust. Na površini se vidi samo mali deo grebena koji se, ispod morske povrišine strmo obrušava u dubinu. Na ovoj poziciji pravimo takođe tri ronjenja. Za prvo smo poranili i ustali već u 4.30 da bi u 5.30 bili u vodi. Promeljive i jake struje otežavaju ronjenje na ovoj poziciji, a kada se tome doda i prilično uzburkano more (u međuvremenu vetar je ponovo pojačao) ovo je bilo jedno od ekstremnijih iskustava. Pod vodom, sasvim drugačija priča. Vođe ronjenja Ahmed & Ahmed su se pokazali odličnim poznavaocima ćudi Crvenog mora, tako da smo pod vodom uvek imali očekivane uslove. Ponovo su nam društvo na zaronima pravile reef sharks, longimanus i whitetip shark. Fascinantno je bilo i ronjenje sa ribom Napoleon, velikim gruperima i barakudama.

Noć smo proveli na muringu uz Little Brother-a, potpuno sami jer je Obalska straža najavila promenu vremena pa su ostali brodovi napustili ovu zonu. Odlučili smo da ipak ostanemo. Tokom noći našem brodu su prilazili Longimanusi koji su lovili tune, koje su bile u lovu na lignje,a koje pak privuklo svetlo brodskih reflektora. Na sred Crvenog mora imali smo priliku da gledamo trouglasta peraja kako seku površinu vode u potrazi za plenom, jer je noć vreme lova. Kao u filmovima ...

08.04.2011.

Big & Little Brother

Tek što je svanulo osetili smo da se brod kreće. Razlog za to je bila promena struje koja je Horus Star 2 počela da gura ka grebenu, pa više muring nije bio bezbedan za brod. Kapetan je prevezao brod sa druge strane ostrva. Napravili smo dogovor i počeli sa opremanjem za drift dive. Na znak smo poskakali u more i nošeni strujom pustili se niz zid grebena. Nakon šezdeset minuta grupe su izronile,ukrcale se na brod i krunule put Velikog brata.

Za drugo ronjenje planirana je olupina broda Numidia, a ostatak zarona da se odroni niz greben. Dočekala nas je odlična vidljivost (oko 30 metara) i umereno do slaba struja. Za poslednje ronjenje ostaće u sećanju susreti sa reef sharks, napoleonom i kornjačom. Jedna od grupa je imala sreću da u plavetnilu ugleda i grupu od tri hammer head ajkule. Po izronu gledali smo fotografije, video snimke i razmenjivali utiske koji su dragoceni za svakog ronioca. U 13.30 kapetan je pokrenuo Horus Star 2 ka zoni Safage gde ćemo napraviti noćni zaron i provesti noć. Brothers Islands su lagano nestali na horizontu.

09.04.2011.

Salem Express

U sumrak prethodnog dana stigli smo u reon Safage gde smo našli siguran muring na kome ćemo provesti noć. Sa padanjem mraka počele su pripreme za noćni zaron koji je bio veoma interesantan. Nakon sjajne večere, ronioci su rano otišli na spavanje jer je sutra na programu bio Salem Express.

U ranim jutarnjim satima, većinu nas je probudila grmljavina motora. Dok su se ronioci još razbuđivali Horus Star 2 je već bio na poziciju za ronjenje. Na dubini od 32 metra leži trajekt Salem Express čije potonuće predstavlja jednu od najvećih tragedija u istoriji egipatske mornarice. U vreme kada se tragedija dogodila brod je plovio na svojoj redovnoj liniji iz Džede (Jeddah) za Safagu. Putnici kojih je u tom trenutku bilo veoma mnogo nisu ni slutili da će se mirno putovanje za nekoliko trenutaka pretvoriti u životnu dramu. Neki od putnika su bili na palubi, ali većina je bila po kabinama pakujući stvari ili u svojim automobilima na donjoj palubi u unutrašnjosti broda očekujući skoro pristajanje na dokove. Zbog toga je i veliki broj žrtava u ovoj nesreći, jer se brod udarivši u greben munjevito okrenuo na desni bok i potonuo. Tome svedoče i mnogobrojni čamci za spasavanje koji su završili na dnu. Svuda oko broda još uvek se nalaze lične stvari putnika (putne torbe, kasetofoni, telefon ...) .

Za ronjenje na Salem Expressu smo koristili EANx32 da bi maksimalno iskoristili ovo ronjenje za snimanje i fotografisanje. Ukoliko bi smo detaljno opisivali ovaj zaron,izveštaj bi bio predugačak tako da ćemo za Salem Express pripremiti poseban članak.

Po završenom ronjenju prebacili smo se na Panorama reef, a kasnije na Giftun Island, čime smo ušli u zonu Hurgade.Na tom mestu  smo ronili odličan drift dive. Zalazak sunca smo dočekali uz Small Gitun Island gde smo imali noćni zaron i proveli noć.

10.04.2011.

Grebeni ispred Hurgade, Torfel El Shared, Turttle Bay i Fanus West

Poslednji dan safarija. A kao da smo juče krenuli. Osim grebena Torfel El Shared pred nama su bili omiljeni Turttle Bay i Fanus sa zapadne strane. Napomenuću da smo iako prilično umorni na Turttle Bay-u odvalili zaron od „skromnih“ stotinak minuta! I malo nam je bilo ...

Kada smo podvukli crtu na ovom putovanju napravili smo dvadesetak zarona, preplovili skoro dvestotine nautičkih milja, ronili sa ajkulama,napoleonima,velikim murinama i gruperima,jatima barakuda . Vođi safarija Ahmedu Saidu Kotitu sve pohvale za poznavanje lokacija,struja i ostalih ćudi ovih voda. Siguran sam da će ovo putovanje Ceci,Spaletu,Dragon Gagiću, Janku, Ljubiši, Mihajlu, Latasu, Rubiju, Jovani & Vladi, Milanu, Aci, Branki, Ivani i meni ostati u sećanju kao nezaboravna avantura sa Crvenog mora.

Do sledeće godine i Deep South ture ...

Podvodne fotografije: Ivana Orlović Kranj

Nadvodne fotografije: Ivana Orlović Kranjc, Nikola Spasić Spale,Janez Kranjc.

.

Štampa