Leto na Jazu 2013.

Letnji centar uveliko radi

Period letnjeg ronjenja u Crnoj Gori počeo je po planu početkom jula meseca.  Postavili smo se na starom mestu na plaži Jaz, i ronilački centar S.D.T . Svet Ronjenja je počeo sa radom. Iako je leto još na početku uspeli smo da zaronimo najatraktivnijim lokacijama ovog dela Jadrana. „Overeni“ su Carevića potok, Platamuni, Rt Mogren, Pečurke, pećina Azzuro, Saletova pećina i naravno potopljeni brod Orestte. Temperatura mora na površini iznosi 22 stepena dok je na tridesetak metara 17 stepeni.

Vidljivost je solidnih petnaestak metara.  Zaronili smo i nekoliko puta noću uživajući u društvu stanovnika podmorja plaže Jaz. Svih ovih dana pod vodom smo sretali murine, hobotnice, kokote, golube, iverke, velike primerke ribe pauk, škrpine u raznim bojama... Najjači utisak su svakako ostavljali susreti sa meduzama i ribom iglom (Syngnathus acus), koja inače spada u istu familiju sa morskim konjićima a koja se veoma retko da videti.

Za nekoga od nas je ova sezona počela sasvim drugačije. Ivana O.K. je polomila skočni zglob na Zaovinama sa punom opremom na sebi tokom spuštanja niz strmu stazu.  Zbog velike ljubavi prema ronjenju i još veće ljubavi prema podvodnoj fotografiji pronađen je način kako bi ona ronila svaki dan čak i sa gispom na nozi.Plastični gips, suvo odelo, podvodni skuter  i obavezni fotoaparat su doprineli da nam iz morskih dubina donese dosta fantastičnih fotografija ove sezone. A njoj vrate osmeh na lice ...

 



.

Štampa