North Route 2014

Poštovani ronioci,

Ko jednom zaviri ispod površine Crvenog mora, ostaje začaran za sva vremena. Ova magija prirode vas nagoni da joj se iznova i iznova vraćate. Uživanje u podvodnim čudima je potpuno ako se sprovodi u okviru Boat Safari-a. Upućeni na ronjenje, ne ometani ničim drugim, doživećete Crveno more na jedinstven način. Boat Safari je najkvalitetniji način ronjenja.Evo detalja:

Ekspedicija počinje 14. i traje do 23. februara 2014. godine. Ovaj put putovanje započinjemo letom za Istanbul, odakle nastavljamo ka Hurgadi. Po sletanju odmah idemo ka ronilačkom centru gde se ukrcavamo na brod. Severna tura (North Route) uključuje ostrva, grebene i olupine koje se prostiru u severnom delu Crvenog mora od Hurgade prema Sinajskom poluostrvu. U ovim vodama se nalaze neke od najatraktivnijih olupina na svetu (Thistlegorm,RossalieMoler,GianisD...)iživim svetom neverovatno bogati grebeni. Na ovim pozicijama već smo imali priliku da ronimo sa jatima delfina,barakudamaivelikimguperima.Vidljivostjeod30 do 50 metara, a temperatura mora 25 stepeni Celzijusa.

Brod kojim ćemo ploviti je motorna jahta dužine preko svega 36 metara, a širine 8 metara. Pokreću ga dva motora od po 750 ks, napajanje strujom od 220 V je stalno, rezervoar za vodu je kapaciteta 18 tona uz dva desalinizatora. Punjenje boca se obavalja pomoću dva Coltri kompresora kapaciteta od po 250 l/min. Standard su alumijumske 12 litarske boce, a ko želi uz doplatu može rezervisati 15 litarsku bocu. Za podršku koriste se dva Zodiac riba sa 30 ks vanbrodskim motorima. Za vreme boat safarija (osam noći - sedam dana), broj zarona je 3-4 dnevno. Takođe, dok smo na brodu imamo tri obroka dnevno i besplatne sokove, kafu, čaj i vodu.

PLAN PUTA:

Prvi dan/14.02.2014. (petak) - U 20:20h poletanje iz Beograda za Istanbul . Sletanje u Istanbul u 23:00h.

Drugi dan/15.02.2014. (subota) - U 00:30h poletanje za Hurgadu. Dolazak oko 03:00h. Tranfer do diving kluba, administracija, plaćanje, odmor. Ukrcavanje na brod, raspored po kabinama, odmor. Doručak, isplovljavanje do prve ronilačke lokacije, ručak. Priprema opreme, brifingiprvizaron(plitko,daseisprobaoprema).

Treći dan - sedmi dan/16-20.02.2014.(nedelja-četvrtak) - Redovni ronilački dani na brodu. Tri ronjenja dnevno i noćni zaron.

Okvirni plan ronjenja može biti promenjen i prilagodjen trenutnim vremenskim uslovima.

Osmi dan/21.02.2014. (petak) - Prepodnevno ronjenje. Raspremanje opreme i pakovanje. Ručak na brodu. Odmor. Popodne (tačno vreme zavisi od poslednje lokacije za ronjenje) povratak u Hurgadu. Slobodno popodne i veče u Hurgadi. Večera u gradu. Odmor na brodu.

Deveti dan/22.02.2014. (subota) - Oko 02:00h trasfer do aerodroma Hurgada. U 04:05h poletanje za Istanbul , dolazak u 06:50h. Transfer do hotela “Gulhane park” ( http://www.gulhaneparkhotel.com.tr). Smeštaj po sobama. Odmor. Slobodan dan u Istanbulu. Mogućnost fakultativnog razgledanja grada, šopinga ili posete najvećem evropskom akvarijumu Turkuazoo i ronjenje sa ajkulama (košta oko 90 eura).

Deseti dan/23.02.2014. (nedelja) – Doručak. Slobodan dan u Istanbulu. Transfer od hotela do aerodroma oko 16:00h. Poletanje za Beograd u 18:35h. Sletanje na aerodrom “Nikola Tesla” u 19:20h.

Ronjenje

Ronilački deo ovog putovanja označavaju četiri tačke: greben Abu Nuhas na kome se nalaze potopljeni brodovi Giannis D (dubina 24 metra), Carnatic (22 metra), Chrisoula ( 28 metara) i Kimon (32 metra). U blizini ovog grebena je i stalno stanište delfina.Drugapozicija koja obeležava ovu turu je legendarni S.S. Thistlegormkojijebezsumnjejednaod najpopularinih olupina na svetu. Na linku http://www.svetronjenja-sdt.rs/3-8.html možete pročitati detaljan opis zarona sa ekspedicije od pre tri godine. Zanimljivo je što je ovaj put planiran i noćni zaron na ovoj legendarnoj olupini! Još jedna nezaobilazna tačka ovog putovanja je potonuli brod Rosalie Moller koji bio na istom zadatku kao i malo pre pomenuti Thistlegorm,azadesilagajeistasudbinanekolikodanakasnije.Kao“šlagnatorti” ostavili smo posetu nacionalnom parku Ras Mohammed gde bi ronili greben Shark Observatory i olupine Dunraven i Jolanda. Detaljan itinerer ronjenja će ipak zavisiti od uslova na terenu i kondicije grupe.

Za one koji nemaju kompletnu opremu kompletiraćemo se iz klupskih zaliha. Dakle, iz Srbije nosimo svu ronilačku opremu izuzimajući boce i tegove. Očekuje se da temperatura vazduha bude 27-29 stepeni, dok je temperatura mora standardnih 25-26 stepeni.

Paket obuhvata:

-Povratnu avio kartu

-Sve lokalne transfere

-Smeštaj i pun pansion na brodu

-Ronjenje

-Hotel u Istanbulu “Gulhane park”l (1 noćenje sa doručkom)hotel u Istanbulu “Gulhane park”l (1 noćenje sa doručkom)

-Eventualno korišćenje klupske opreme

-Majica ekspedicije

Napomena: Do 25.12.2013. godine neophodno je organizatoru platiti 30% aranžmana. Ostatak do dana polaska na put. Za one koji žele nitrox ili/i 15 litarsku bocu potrebna je doplata. Organizator zadržava pravo promene cene aranžmana u zavisnosti od promene plana putovanja.

Cena: 975 eura

Informacije i rezervacije: Ivana Orlović Kranjc, 063 84 85 985

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

.

Štampa El. pošta

Tri dana pod Lušticom

Žanjic -Tri dana pod Lušticom

Treći put zaredom, S.D.T. Svet Ronjenja i ronilački centar Scubaquest iz Bara, organizovali su produženi ronilački vikend u uvali Žanjic. Lepo vreme,toplo i prozirno more, kao i dobra logistika bili su najava da je na pomolu  sjajna  ronilačka ekspedicija. Prvi dan ronjenja je bio petak (27.09.) i u tačno zakazano vreme ronilački brod „Downunder“ je bio privezan uz gat u uvali Mirište,očekujući ronioce. Usledilo je uobičajeno upoznavanje,brifing i ukrcavanje opreme na brod. Nakon toga ronjenja su mogla da počnu.

Za prvi uron odabrali smo ostrvo Mamulu. Vreme nam je bilo naklonjeno pa smo mogli da zaronimo na jugo-zapadnoj strani ostrva, čije je podmorje najatraktivnije. Iako su na brodu bili skoro svi ronioci sa naprednim kategorijama, ovaj zaron je iskorišćen za dodatno privikavanje na uslove za ronjenje. U svakom slučaju, 25 metara dubine i skoro ista tolika prozirnost mora učinili su da zadovoljstvo bude potpuno.

Patrolac

Popularni Patrolac je bio izabran za lokaciju drugog zarona. Nema potrebe govoriti o jednoj od najpopularnijih olupin za ronjenje u Crnoj Gori. Izigrali smo se i naronili na brodu,bivše JRM koji leži posred uvale Žanjic.

Prema planu, na drugi dan ekspedicije bila su predviđena ronjenja na olupini Tihani i seki sa gorgonijama. Austro-ugarski parobrod Tihani je jedna od najlepših olupina u vodama Crne Gore. Leži na maksimalnoj dubini od 4o metara i na njemu je tradicionalno dobra vidljivost.Tako je bilo i ovaj put. Brod je postao vidljiv već sa dvadesetak metara dubine. Najzanimljivije tačke na njemu su pramac, telegraf i krma. U mašinskom odeljenju i dalje živi kirnja teška dvadesetak kilograma.

Tihani

Na seki sa gorgonijama do sada nismo ronili. Nalazi se u blizini mesta Rose. Prostire se na dubini između 23 i 27 metara. U ovoj zoni rastu žute,crvene i ljubičaste gorgonije. Greben je prepun života tako da smo videli jata gavuna, tabinje, zubatce i kirnje. Ovo je jedna od pozicija za ronjenje koja je nepravedno zanemarena i predstavlja pravi biser podmorja Crne Gore.

Gorgonije

Poslednjeg dana ekspedicije, ronili smo u Posejdonovom gradu i Plavoj špilji. Potkapine i pećine. Uživanje u hirovitim oblicima koje samo more može da napravi. Vreme je na žalost počelo da se kvari, što je  u manjoj meri umanjilo doživljaj i uživanje ronjenja na ovim pozicijama. I ove godine,septembarska  ekspedicija u uvalu Žanjic je bila pun pogodak, potvrdivši očekivanja da ćemo je ponoviti i sledeće godine. 


.

Štampa El. pošta

Posle 60 dana ronjenja

Kao i uvek, leto na Jazu je proletelo začas. Nakon 60 dana ronjenja (bez ijednog izgubljenog ronilačkog dana) ostalo nam je samo da sumiramo utiske. U drugoj polovini leta obradovalo nas je toplo more – bilo je čak 26 stepeni na površini, a termoklina se ponekad pomerala na čak 20 metara dubine. Osim uobičajenih rekreativnih zarona, održano je i nekoliko specijalističkih kurseva. Među roniocima je sve veće interesovanje za Deep Diver i Nitrox specijalističke kurseve. Takođe, ovog leta je zainteresovanim roniocima bilo omogućeno da naprave probni zaron sa full face maskom.
Poseban doživljaj je bio noćni zaron na olupini Orestte, ronjenje sa jatom gavuna na Potkaplju, kao i uvek Saletova pećina. Akademski vajar Elvir Adrović nas je iznenadio podvodnom izložbom skulptura na Mogrenu. I ovog leta ronjenje na hridi Sveti Nikola mnoge ronioce je ostavilo bez daha, a nezaboravna su bila ronjenja u samom smiraju dana.


Nakon završene sezone u dnevniku letnjeg centra Jaz ostaje zabeležno puno uspešnih sati ronjenja. Posadu našeg centra su ovog leta činili: Iv Anko, Boža, Janez, Ivana O.K., Povke, Rakun i Miš i nadaleko poznati čuvar kampa baba Bilja, a mlađu ekipu su činili: Sonja, Joca, Tamara i Andrej. Moramo da pomenemo i naše „leteće“ pomagače, koji nisu mogli da provedu celo leto sa nama, ali je njihov učinak i te kako značajan: Bandži, Đura, Džoni, Vladeta, Goxi, Foto Deki, Veljko, Hani, Kreša i mnogi drugi.
 
Brifing pred zaron u pećini Azzuro završio se organizovanjem parova – „U pećinu idu Rakun i Miš“. Hani je ovome dodao: „Ovo zvuči kao neka basna!“ Basna sigurno nije, ali ronilačka bajka jeste!

.

Štampa El. pošta

Žanjice 2013

Poštovani ronioci,

Pred nama je još jedna ronilačka avantura. Poslednjeg vikenda u septembru S.D.T. Svet Ronjenja organizuje produženi ronilački vikend u uvali Žanjic. Dobro je poznato da je poluostrvo Luštica jedan od najživopisnijih krajeva Crne Gore, a uvala Žanjic jedna od najlepših plaža u ovom delu Jadranskog mora. Kada se tome doda i istorijski značaj ovog područja, jasno je da je i podmorje ovog dela izuzetno bogato raznovrsnim ronilačkim lokacijama. Ronjenja će se izvoditi sa ronilačkog broda „Downunder“ sa kojim imamo višegodišnju uspešnu saradnju. Dužina broda je 15 metara. Na prednjem delu je prostrana paluba, dok se na krmi nalazi platforma za ulazak i izlazak ronilaca iz mora. Brod je komforno opremljen (kuhinja, toalet, salon, Tv, DVD, muzika, voda). Smeštaj je organizovan u udobnim apartmanima u samoj uvali Žanjic, nedaleko od mora. U planu su ronjenja na sledećim lokacijama: parobrod Tihanji, avion Spitfire, Galija, Patrolac, Posejdonov grad, rt Veslo ... Dakle, biće tu potopljenih brodova i aviona, podvodnih pećina i klifova. Zbog brodskog kapaciteta, broj mesta je ograničen na 15 ronilaca. Krajnji rok za prijavu je 15.09.2013. godine. Prilikom prijavljivanja neophodno je uplatiti kaparu od 50 eura. U slučaju otkazivanja putovanja od strane ronioca nakon navedenog datuma, kapara se ne vraća.

Paket obuhvata:

Tri dana,šest zarona sa ronilačkog broda

- Smeštaj (4 noći)

- Kompletna ronilačka oprema i vođenje ronjenja

- Majica ekspedicije

Cena: 208 eura

Napomena: Obavezno poneti karnet ili ronilačku karticu

Informacije i rezervacije:

Ivana Orlović Kranjc, +381 63 84 85 985 svetronjenja@yahoo.com 

.

Štampa El. pošta

Leto na Jazu 2013.

Letnji centar uveliko radi

Period letnjeg ronjenja u Crnoj Gori počeo je po planu početkom jula meseca.  Postavili smo se na starom mestu na plaži Jaz, i ronilački centar S.D.T . Svet Ronjenja je počeo sa radom. Iako je leto još na početku uspeli smo da zaronimo najatraktivnijim lokacijama ovog dela Jadrana. „Overeni“ su Carevića potok, Platamuni, Rt Mogren, Pečurke, pećina Azzuro, Saletova pećina i naravno potopljeni brod Orestte. Temperatura mora na površini iznosi 22 stepena dok je na tridesetak metara 17 stepeni.

Vidljivost je solidnih petnaestak metara.  Zaronili smo i nekoliko puta noću uživajući u društvu stanovnika podmorja plaže Jaz. Svih ovih dana pod vodom smo sretali murine, hobotnice, kokote, golube, iverke, velike primerke ribe pauk, škrpine u raznim bojama... Najjači utisak su svakako ostavljali susreti sa meduzama i ribom iglom (Syngnathus acus), koja inače spada u istu familiju sa morskim konjićima a koja se veoma retko da videti.

Za nekoga od nas je ova sezona počela sasvim drugačije. Ivana O.K. je polomila skočni zglob na Zaovinama sa punom opremom na sebi tokom spuštanja niz strmu stazu.  Zbog velike ljubavi prema ronjenju i još veće ljubavi prema podvodnoj fotografiji pronađen je način kako bi ona ronila svaki dan čak i sa gispom na nozi.Plastični gips, suvo odelo, podvodni skuter  i obavezni fotoaparat su doprineli da nam iz morskih dubina donese dosta fantastičnih fotografija ove sezone. A njoj vrate osmeh na lice ...

 



.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici