North Route 2014

Poštovani ronioci,

Ko jednom zaviri ispod površine Crvenog mora, ostaje začaran za sva vremena. Ova magija prirode vas nagoni da joj se iznova i iznova vraćate. Uživanje u podvodnim čudima je potpuno ako se sprovodi u okviru Boat Safari-a. Upućeni na ronjenje, ne ometani ničim drugim, doživećete Crveno more na jedinstven način. Boat Safari je najkvalitetniji način ronjenja.Evo detalja:

Ekspedicija počinje 14. i traje do 23. februara 2014. godine. Ovaj put putovanje započinjemo letom za Istanbul, odakle nastavljamo ka Hurgadi. Po sletanju odmah idemo ka ronilačkom centru gde se ukrcavamo na brod. Severna tura (North Route) uključuje ostrva, grebene i olupine koje se prostiru u severnom delu Crvenog mora od Hurgade prema Sinajskom poluostrvu. U ovim vodama se nalaze neke od najatraktivnijih olupina na svetu (Thistlegorm,RossalieMoler,GianisD...)iživim svetom neverovatno bogati grebeni. Na ovim pozicijama već smo imali priliku da ronimo sa jatima delfina,barakudamaivelikimguperima.Vidljivostjeod30 do 50 metara, a temperatura mora 25 stepeni Celzijusa.

Brod kojim ćemo ploviti je motorna jahta dužine preko svega 36 metara, a širine 8 metara. Pokreću ga dva motora od po 750 ks, napajanje strujom od 220 V je stalno, rezervoar za vodu je kapaciteta 18 tona uz dva desalinizatora. Punjenje boca se obavalja pomoću dva Coltri kompresora kapaciteta od po 250 l/min. Standard su alumijumske 12 litarske boce, a ko želi uz doplatu može rezervisati 15 litarsku bocu. Za podršku koriste se dva Zodiac riba sa 30 ks vanbrodskim motorima. Za vreme boat safarija (osam noći - sedam dana), broj zarona je 3-4 dnevno. Takođe, dok smo na brodu imamo tri obroka dnevno i besplatne sokove, kafu, čaj i vodu.

PLAN PUTA:

Prvi dan/14.02.2014. (petak) - U 20:20h poletanje iz Beograda za Istanbul . Sletanje u Istanbul u 23:00h.

Drugi dan/15.02.2014. (subota) - U 00:30h poletanje za Hurgadu. Dolazak oko 03:00h. Tranfer do diving kluba, administracija, plaćanje, odmor. Ukrcavanje na brod, raspored po kabinama, odmor. Doručak, isplovljavanje do prve ronilačke lokacije, ručak. Priprema opreme, brifingiprvizaron(plitko,daseisprobaoprema).

Treći dan - sedmi dan/16-20.02.2014.(nedelja-četvrtak) - Redovni ronilački dani na brodu. Tri ronjenja dnevno i noćni zaron.

Okvirni plan ronjenja može biti promenjen i prilagodjen trenutnim vremenskim uslovima.

Osmi dan/21.02.2014. (petak) - Prepodnevno ronjenje. Raspremanje opreme i pakovanje. Ručak na brodu. Odmor. Popodne (tačno vreme zavisi od poslednje lokacije za ronjenje) povratak u Hurgadu. Slobodno popodne i veče u Hurgadi. Večera u gradu. Odmor na brodu.

Deveti dan/22.02.2014. (subota) - Oko 02:00h trasfer do aerodroma Hurgada. U 04:05h poletanje za Istanbul , dolazak u 06:50h. Transfer do hotela “Gulhane park” ( http://www.gulhaneparkhotel.com.tr). Smeštaj po sobama. Odmor. Slobodan dan u Istanbulu. Mogućnost fakultativnog razgledanja grada, šopinga ili posete najvećem evropskom akvarijumu Turkuazoo i ronjenje sa ajkulama (košta oko 90 eura).

Deseti dan/23.02.2014. (nedelja) – Doručak. Slobodan dan u Istanbulu. Transfer od hotela do aerodroma oko 16:00h. Poletanje za Beograd u 18:35h. Sletanje na aerodrom “Nikola Tesla” u 19:20h.

Ronjenje

Ronilački deo ovog putovanja označavaju četiri tačke: greben Abu Nuhas na kome se nalaze potopljeni brodovi Giannis D (dubina 24 metra), Carnatic (22 metra), Chrisoula ( 28 metara) i Kimon (32 metra). U blizini ovog grebena je i stalno stanište delfina.Drugapozicija koja obeležava ovu turu je legendarni S.S. Thistlegormkojijebezsumnjejednaod najpopularinih olupina na svetu. Na linku http://www.svetronjenja-sdt.rs/3-8.html možete pročitati detaljan opis zarona sa ekspedicije od pre tri godine. Zanimljivo je što je ovaj put planiran i noćni zaron na ovoj legendarnoj olupini! Još jedna nezaobilazna tačka ovog putovanja je potonuli brod Rosalie Moller koji bio na istom zadatku kao i malo pre pomenuti Thistlegorm,azadesilagajeistasudbinanekolikodanakasnije.Kao“šlagnatorti” ostavili smo posetu nacionalnom parku Ras Mohammed gde bi ronili greben Shark Observatory i olupine Dunraven i Jolanda. Detaljan itinerer ronjenja će ipak zavisiti od uslova na terenu i kondicije grupe.

Za one koji nemaju kompletnu opremu kompletiraćemo se iz klupskih zaliha. Dakle, iz Srbije nosimo svu ronilačku opremu izuzimajući boce i tegove. Očekuje se da temperatura vazduha bude 27-29 stepeni, dok je temperatura mora standardnih 25-26 stepeni.

Paket obuhvata:

-Povratnu avio kartu

-Sve lokalne transfere

-Smeštaj i pun pansion na brodu

-Ronjenje

-Hotel u Istanbulu “Gulhane park”l (1 noćenje sa doručkom)hotel u Istanbulu “Gulhane park”l (1 noćenje sa doručkom)

-Eventualno korišćenje klupske opreme

-Majica ekspedicije

Napomena: Do 25.12.2013. godine neophodno je organizatoru platiti 30% aranžmana. Ostatak do dana polaska na put. Za one koji žele nitrox ili/i 15 litarsku bocu potrebna je doplata. Organizator zadržava pravo promene cene aranžmana u zavisnosti od promene plana putovanja.

Cena: 975 eura

Informacije i rezervacije: Ivana Orlović Kranjc, 063 84 85 985

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici