Tri dana pod Lušticom

Žanjic -Tri dana pod Lušticom

Treći put zaredom, S.D.T. Svet Ronjenja i ronilački centar Scubaquest iz Bara, organizovali su produženi ronilački vikend u uvali Žanjic. Lepo vreme,toplo i prozirno more, kao i dobra logistika bili su najava da je na pomolu  sjajna  ronilačka ekspedicija. Prvi dan ronjenja je bio petak (27.09.) i u tačno zakazano vreme ronilački brod „Downunder“ je bio privezan uz gat u uvali Mirište,očekujući ronioce. Usledilo je uobičajeno upoznavanje,brifing i ukrcavanje opreme na brod. Nakon toga ronjenja su mogla da počnu.

Za prvi uron odabrali smo ostrvo Mamulu. Vreme nam je bilo naklonjeno pa smo mogli da zaronimo na jugo-zapadnoj strani ostrva, čije je podmorje najatraktivnije. Iako su na brodu bili skoro svi ronioci sa naprednim kategorijama, ovaj zaron je iskorišćen za dodatno privikavanje na uslove za ronjenje. U svakom slučaju, 25 metara dubine i skoro ista tolika prozirnost mora učinili su da zadovoljstvo bude potpuno.

Patrolac

Popularni Patrolac je bio izabran za lokaciju drugog zarona. Nema potrebe govoriti o jednoj od najpopularnijih olupin za ronjenje u Crnoj Gori. Izigrali smo se i naronili na brodu,bivše JRM koji leži posred uvale Žanjic.

Prema planu, na drugi dan ekspedicije bila su predviđena ronjenja na olupini Tihani i seki sa gorgonijama. Austro-ugarski parobrod Tihani je jedna od najlepših olupina u vodama Crne Gore. Leži na maksimalnoj dubini od 4o metara i na njemu je tradicionalno dobra vidljivost.Tako je bilo i ovaj put. Brod je postao vidljiv već sa dvadesetak metara dubine. Najzanimljivije tačke na njemu su pramac, telegraf i krma. U mašinskom odeljenju i dalje živi kirnja teška dvadesetak kilograma.

Tihani

Na seki sa gorgonijama do sada nismo ronili. Nalazi se u blizini mesta Rose. Prostire se na dubini između 23 i 27 metara. U ovoj zoni rastu žute,crvene i ljubičaste gorgonije. Greben je prepun života tako da smo videli jata gavuna, tabinje, zubatce i kirnje. Ovo je jedna od pozicija za ronjenje koja je nepravedno zanemarena i predstavlja pravi biser podmorja Crne Gore.

Gorgonije

Poslednjeg dana ekspedicije, ronili smo u Posejdonovom gradu i Plavoj špilji. Potkapine i pećine. Uživanje u hirovitim oblicima koje samo more može da napravi. Vreme je na žalost počelo da se kvari, što je  u manjoj meri umanjilo doživljaj i uživanje ronjenja na ovim pozicijama. I ove godine,septembarska  ekspedicija u uvalu Žanjic je bila pun pogodak, potvrdivši očekivanja da ćemo je ponoviti i sledeće godine. 


.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici