Posle 60 dana ronjenja

Kao i uvek, leto na Jazu je proletelo začas. Nakon 60 dana ronjenja (bez ijednog izgubljenog ronilačkog dana) ostalo nam je samo da sumiramo utiske. U drugoj polovini leta obradovalo nas je toplo more – bilo je čak 26 stepeni na površini, a termoklina se ponekad pomerala na čak 20 metara dubine. Osim uobičajenih rekreativnih zarona, održano je i nekoliko specijalističkih kurseva. Među roniocima je sve veće interesovanje za Deep Diver i Nitrox specijalističke kurseve. Takođe, ovog leta je zainteresovanim roniocima bilo omogućeno da naprave probni zaron sa full face maskom.
Poseban doživljaj je bio noćni zaron na olupini Orestte, ronjenje sa jatom gavuna na Potkaplju, kao i uvek Saletova pećina. Akademski vajar Elvir Adrović nas je iznenadio podvodnom izložbom skulptura na Mogrenu. I ovog leta ronjenje na hridi Sveti Nikola mnoge ronioce je ostavilo bez daha, a nezaboravna su bila ronjenja u samom smiraju dana.


Nakon završene sezone u dnevniku letnjeg centra Jaz ostaje zabeležno puno uspešnih sati ronjenja. Posadu našeg centra su ovog leta činili: Iv Anko, Boža, Janez, Ivana O.K., Povke, Rakun i Miš i nadaleko poznati čuvar kampa baba Bilja, a mlađu ekipu su činili: Sonja, Joca, Tamara i Andrej. Moramo da pomenemo i naše „leteće“ pomagače, koji nisu mogli da provedu celo leto sa nama, ali je njihov učinak i te kako značajan: Bandži, Đura, Džoni, Vladeta, Goxi, Foto Deki, Veljko, Hani, Kreša i mnogi drugi.
 
Brifing pred zaron u pećini Azzuro završio se organizovanjem parova – „U pećinu idu Rakun i Miš“. Hani je ovome dodao: „Ovo zvuči kao neka basna!“ Basna sigurno nije, ali ronilačka bajka jeste!

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici