U potrazi za ajkulama

U potrazi za ajkulama

... i ostalim čudima Crvenog mora, glasio bi logičan nastavak naslova. Jer ovo putovanje, kojim se završavaju ekspedicije planirane u 2014. godini bilo je u najmanju ruku, čudesno. Dvadeset troje ronilaca iz klubova S.D.T. Svet Ronjenja i RK Amfora se zaputilo ka ostrvima između Egipta i Saudijske Arabije koja su na karti manja od tačkice kopna u plavetnilu mora. Brothers Islands su dva parčeta zemlje sa svetionikom i posadom kojoj društvo prave razne šarene ribe i naravno ajkule. Ni ptica nema – predaleko je. Tokom šest dana plovidbe i ronjenja, uživali smo u dnevnim i noćnim posetama grebenima u zoni Hurgade, Safage i naravno Brothers-a.

Ovoga puta imali smo sreće  da na ostrvima tokom svih ronjenja vidimo ajkule. Neki susreti su bili površni, u prolazu, a neki su bili vrlo bliski i nabijeni adrenalinom. Videli smo Oceanic Whitetip shark, Thresher Shark, Grey Shark, Blacktip i Hammerhead Shark.

Osim ajkula, fascinantna su bila i „obična“ ronjenja na kojima smo uživali u raskošnom životu koralnih grebena, po danu i tokom noći. Od potopljenih brodova posetili smo Numidiu i Salem Express.

Naš dom tokom ovih sedam dana safarija bila je ronilačka jahta „Bohemia“, na kojoj se ljubazna i uslužna posada potrudila da krstarenje protekne u najboljem mogućem redu. Sve je funkcionisalo besprekorno od kapetana koji je sigurno vodio brod kroz ponekad uzavrelo more, preko mornara koji su brinuli o vezovima broda, transporta zodiacima i pomoći roniocima prilikom opremanja i izlaska iz mora. Kuvar nas je svakoga dana oduševljavao sjajnim jelima koje je spremao u teškim uslovima brodske kuhinje.

Ukupno gledano, Brothers Safari – Shark Expedition je bila akcija koja će se dugo pamtiti a željno očekivati njen nastavak . Na koji možda i nećemo baš dugo čekati ...


Photo by Ivana O.K. and Janez Kranjc

 

.

Štampa