U potrazi za ajkulama

U potrazi za ajkulama

... i ostalim čudima Crvenog mora, glasio bi logičan nastavak naslova. Jer ovo putovanje, kojim se završavaju ekspedicije planirane u 2014. godini bilo je u najmanju ruku, čudesno. Dvadeset troje ronilaca iz klubova S.D.T. Svet Ronjenja i RK Amfora se zaputilo ka ostrvima između Egipta i Saudijske Arabije koja su na karti manja od tačkice kopna u plavetnilu mora. Brothers Islands su dva parčeta zemlje sa svetionikom i posadom kojoj društvo prave razne šarene ribe i naravno ajkule. Ni ptica nema – predaleko je. Tokom šest dana plovidbe i ronjenja, uživali smo u dnevnim i noćnim posetama grebenima u zoni Hurgade, Safage i naravno Brothers-a.

Ovoga puta imali smo sreće  da na ostrvima tokom svih ronjenja vidimo ajkule. Neki susreti su bili površni, u prolazu, a neki su bili vrlo bliski i nabijeni adrenalinom. Videli smo Oceanic Whitetip shark, Thresher Shark, Grey Shark, Blacktip i Hammerhead Shark.

Osim ajkula, fascinantna su bila i „obična“ ronjenja na kojima smo uživali u raskošnom životu koralnih grebena, po danu i tokom noći. Od potopljenih brodova posetili smo Numidiu i Salem Express.

Naš dom tokom ovih sedam dana safarija bila je ronilačka jahta „Bohemia“, na kojoj se ljubazna i uslužna posada potrudila da krstarenje protekne u najboljem mogućem redu. Sve je funkcionisalo besprekorno od kapetana koji je sigurno vodio brod kroz ponekad uzavrelo more, preko mornara koji su brinuli o vezovima broda, transporta zodiacima i pomoći roniocima prilikom opremanja i izlaska iz mora. Kuvar nas je svakoga dana oduševljavao sjajnim jelima koje je spremao u teškim uslovima brodske kuhinje.

Ukupno gledano, Brothers Safari – Shark Expedition je bila akcija koja će se dugo pamtiti a željno očekivati njen nastavak . Na koji možda i nećemo baš dugo čekati ...


Photo by Ivana O.K. and Janez Kranjc

 

.

Štampa El. pošta

Overeni Brioni i B24

S.D.T. Svet Ronjenja u Komiži, oktobar 2014.

Još jedna priča sa Visa je za nama.Kao i prethodne i ova je posebna. Veoma posebna. Po dolasku u Split dočekalo nas je sunce, ali i dosta jaka bura. Koliko je bila snažna osetili smo po isplovljavanju trajekta, koji je čim se odmakao od gatova počeo da poskakuje po talasima. Nakon dva i po sata ljuljuškanja po uzburkanom moru iskrcali smo se u viškoj luci i nastavili ka Komiži.

Jutro je na ostvu osvanulo sunčano i vetrovito. Bilo je moguće roniti uz  desnu obalu komiškog zaliva. Za prvi ronjenje je planirana „arheologija“. Zaronili smo niz pontu do dubine od 40-tak metara gde su se nalazile krhotine amfora i dva sidra. Vidljivost  fenomenalna, voda prijatnih 20 stepeni. Jednostavno uživanje. Za popodne je izabran klif u „komiškoj vali“ koji potpuno vertikalno pada na pedestak metara dubine. Ovaj put su najviše pažnje privukli jastozi i prelepe gorgonije. Predveče, vetar je počeo da pada dajući nam nadu da će sutradan biti moguće napraviti ronjenja na južnoj strani ostrva.

Brioni i B24 Liberator

Subotnje jutro je donelo sunce i mnogo manje vetra. Odlučili smo da krenemo u Rukavac i da pokušamo da zaronimo na brodu Brioni i američkom bombarderu B24 Liberator. Italijanski putničko teretni brod Brioni je potonuo 2. Februara daleke 1930. godine zbog udara u obalu. Potonuo je vrlo brzo skliznuvši niz strme ostrvske litice, zaustavivši se na dubini od 40 do 62 metra. Fascinirala je boja plavetnila uz neverovatnu dobru vidljivost. Klizili smo u dubinu i nakon dvadesetak metara krma broda je počela da se nazire.

Prvo se pred nama pojavio propeler, pa smo preko boka nastavili ka središnjem delu Briona. Doživljaj broda je malo otežan jer leži na levoj strani. Zaron zaustavljamo kod druge trećine broda, na dubini od 55 metara. Krećemo nazad, ovaj put provlačeći se kroz palube. Na zidu pored olupine nailazimo na spomen pluču jednog slovenačkog ronioca koji nastradao roneći na ovoj olupini. Na deko zastanku rasvrstavamo utiske o ovom prelepom brodu, na koji se mora potrošiti nekoliko zarona da bi se kompletno obišao.

Drugo ronjenje je takođe bilo za pamćenje. Vreme je ipak dozvolilo da zaronimo na B24 Liberatoru,  američkom teškom bombarderu koji je u decembru mesecu 1944. Godine prinudno sleteo na more kod Visa i nedugo zatim nestao u dubinama. Dno je u toj oblasti prilično duboko i prava je slučajnost da se Liberator zaustavio na seki od 39 metara. Prilikom sletanja odlomio se deo trupa sa repom aviona. Mi smo imali priliku da ronimo na centralnom delu aviona. Vide se jasno četiri motora, spušten stajni trap, delovi kokpita kao i dosta sitnijih delova u širem krugu oko olupine. Ovaj avion je pronađen 2009. godine i sve do ovog leta na njemu nije bilo dozvoljeno ronjenje, zbog istraživanja koje je vršio Hrvatski zavod za zaštitu spomenika kulture. Možemo se pohvaliti da smo jedni od retkih ronilaca koji su ronili na ovom avionu.

Fortunal i Teti

Poslednji dan je bio rezervisan za dve dobro poznate i omiljene olupine. Koča Fortunal je mali ribarski brod na 55 metara dubine, koji je potonuo uz strmi zid ostva Visa. Od naše poslednje posete brod je prilično propao, što je i normalno jer se radi o drvenom brodu a more čini svoje. Međutim, zbog fascinantne vidljivosti, belog peska i opčinjavajućeg plavetnila Fortunal je i dalje odlična lokacija za ronjenje.

Šlag na kraju –  potopljeni brod Teti. A ne njemu ugori! Može se reći da je to jedinstvena interakcija čoveka i potpuno divljih riba u ovom delu sveta. Tri ugora su izašla da se poigraju sa roniocima, koji su im i ovaj put doneli srdele na poklon.

Sve ukupno, jedan odličan vikend sa lepim vremenom, odličnim ronjenjem i nezaboravnim uspomenama sa ostrva Vis.  


 

.

Štampa El. pošta

Brothers Safari

Poštovani ronioci,

Ronilački klub S.D.T. Svet Ronjenja organizuje putovanje u Egipat i to na Brothers boat safari u periodu od 23. do 30. novembra 2014. godine. U planu je južna tura koja uključuje ostrva Big i Small Brother, koja su poznata kao oaza netaknutog podmorja. Tokom ronjenja u zoni ovih ostrva mogući su susreti sa nekoliko vrsta ajkula (white tip, thresher i black tip sharks), napoleonima, jatima barakuda i velikim kirnjama. Ko jednom zaviri ispod površine Crvenog mora, uvek mu se vraća.

„Bohmia“

Radi se o modernom brodu dužine 33 i širine 8 metara. Na njemu se nalazi 12 klimatizovanih, dvokrevetnih kabina i svaka ima svoje kupatilo sa toaletom. Opremljen je sa dva sistema za snabdevanje slatkom vodom, non-stop električnom energijom (220 V) a pokreću ga dva moćna motora od po 760 Ks. Dnevni boravak i trpezarija su takođe klimatizovani, a postoje i dve palube za sunčanje. Za transport ronilaca predviđeni su zodiaci sa motorima od po 25 ks.

Plan puta

Prvi dan / 23.11.2014. (nedelja) – U 6.00 poletanje iz Beograda za Hurgadu. Dolazak oko 9.00. Ukrcavanje na brod oko 12.00. Isplovljavanje i 2 zarona na grebenima u reonu Hurgade.

Drugi dan / 24.11.2014. (ponedeljak) – 4 zarona na Big i Small Brothers

Treći dan / 25.11.2014. (utorak) – 4 zarona na  Small Brother

Četvrti dan / 26.11.2014. (sreda) – 2 zarona Big Brother, jedan Small Brother i jedan Middle Reef

Peti dan / 27.11.2014. (četvrtak) – 2 ronjenja Salem Express, jedan Panorama reef i noćni Tobia Arbaa

Šesti dan / 28.11.2014. (petak) – Abu Hashish i Rash Disha

Sedmi dan / 29.11.2014. (subota) – Odmor, obilazak Hurgade, transfer do aerodroma

Osmi dan / 30.11.2014. (nedelja) – Let za Beograd oko 01.00h

Ronjenje

Ronilački deo putovanja obeležavaju tri izuzetno jake tačke: Big Brother, Small Brother i Salem Express. Popularni „Brothersi“ su ostrva na sred Crvenog mora i posle njih je prvo kopno Saudijska Arabija. Dno se obrušava strmo u dubinu u kojoj živi obilje najegzotičnijih riba. Susreti sa ajkulama su relativno uobičajeni i predstavljaju vrhunski doživljaj za ronioce. Na „Brothers“-ima nije dozvoljeno noćno ronjenje.

Olupina broda Salem Express je nemi svedok najveće pomorske nesreće u egipatskim vodama. Reč je o trajektu koji je na povratku iz Džede potonuo nadomak Safage. Ovaj brod spada među najatraktivnije olupine na svetu.

Novembar mesec je top sezona za boat safari krstarenja. Očekuje se izuzetno dobra vidljivost ( čak do 50 metara) i more temperature 26 stepeni.

Paket obuhvata:

- Povratnu avio kartu

- Sve lokalne transfere

- Smeštaj i pun pansion na brodu

- Ronjenje

- Eventualno korišćenje klupske opreme

- Majicu ekspedicije

Napomena: Do 20.10.2014. neophodno je platiti organizatoru 30% aranžmana. Ostatak do polaska na put. Za one koji žele Nitrox ili 15 litarsku bocu potrebna je doplata. Organizator zadržava pravo promene cene aranžmana u zavisnosti od promene plana putovanja.

Cena: 1090 eura

Informacije i rezervacije:

Ivana O.K. 063 84 85 985

svetronjenja@yahoo.com

.

Štampa El. pošta

Dva meseca Jaza

Letnji centar Jaz je i ove godine bio postavljen dva meseca, od početka jula do kraja avgusta. Tokom tog perioda ronilo se u akvatoriju od ostrva Sveti Nikola pa do uvale Carevića potok. Dakle, uživali smo u pozicijama, duž otprilike 6 nautičkih milja crnogorske obale. Ono po čemu ćemo pamtiti ovo leto je pre svega izuzetno toplo more. Od početka do kraja kampa temperatura vode je bila 25 do 26 stepeni Celzijusa na površini, a na dubinama od 30-tak metara nije padala ispod 20 stepeni. Sa toplom vodom kao da su došle i ribe, pa bi izdvojili bliske susrete sa tunama, jatima barakuda i radoznalim kirnjama kojih je ovog leta bilo više nego ikada do sada. Veoma su bili česti i susreti sa meduzama, koje smo uspevali da kvalitetno fotografišemo.

Međutim, ovogodišnji kamp će ostati u pamćenju i po izuzetno promeljivom vremenu i jakim olujama. Ovo je bilo izraženo naročito u julu, ali i na samom kraju našeg boravka. Ali to naravno nije uspelo da pomuti entuzijazam i uživanje u ronjenju. Ostadosmo „na nogama“ uprkos tropskim kišama i olujnom vetru. 

Raduje nas i činjenica da je ronjenje kao sport u ekspanziji, te da je dosta veliki broj novih članova kluba sa uspehom završio obuku i stekao prva morska iskustva. U zajedničkoj akciji našeg kluba, prevoznika „LASTA“ i pansiona Snježane Joksimović i desetoro mladih Obrenovčana je besplatno završilo ronilački kurs, doputovalo  i boravilo 5 dana na moru.

Za nama je ostalo još jedno leto puno dobrih zarona, novih prijateljstava i doživljaja. Do sledećeg leta i plaže Jaz. 

.

Štampa El. pošta

Letnji centar JAZ - 2014.

 

Postovane kolege ronioci,

S.D.T. “Svet Ronjenja” vas obaveštava da će naš klub i ovog leta imati letnji ronilački centar na Jazu (u blizini Budve), u periodu od 1.07. do 1.09.2014. godine. Ukoliko želite kvalitetne zarone i dobru atmosferu, priključite se timu Sveta Ronjenja! U nastavku slede ronilački paketi.

Nadamo se da će te se pronaći u nekom od njih ...

Paket 1

• 5 dana

• 10 zarona (dva dnevno)

• Cena 170 Eura

Paket 2

• 7 dana

• 14 zarona (dva dnevno)

 • Cena 238 Eura

Paket 3

• 10 dana

• 20 zarona (dva dnevno)

• Cena 260 Eura

Cena pojedinačnog zarona i svi aranžmani ispod 5 dana podrazumevaju cenu od 20 eura po zaronu. Smeštaj u našoj organizaciji je opcionalan,

tj. nije obavezan. Cene smeštaja su od 7 eura (zajednička kuhinja i kupatilo) i 10 eura (apartman sa klimom, kuhinjom, kupatilom i

televizorom...). Postoji i mogućnost organizovanja ishrane na bazi polupansiona .

U cenu paketa su uračunati: najam kompletne opreme, prevoz gumenim čamcima do ronilačke lokacije i vođenje ronjenja

Obavezno je: Karnet, ronilačka kartica

Zbog velikog interesovanja molimo vas da rezervišete vaše mesto na vreme!

Za sve informacije: Ivana O.K. , +381 63 84 85 985, U Crnoj Gori +382 67 748 468, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Dear divers,

As you all know, in July and August S.D.T SVET RONJENJA has it’s own divin camp  Jaz, Montenegro. This, where we are going to enjoy beautiful dives from 1st of July till 30th of August 2014.

Here are our three diving packages:

1. Package includes:

• 5 days
• 10 dives (two dives per day)
• Price 200e

2. Package includes:

• 7 days
• 14 dives (two dives per day)
• Price 260e

3. Package includes:

• 10 days
• 20 dives (two dives per day)
• Price 300e

Diving – locations

Cove  Jaz is setteled 4km from Budva, and it reprezents one of the most beautiful beaches in Montenegro.Near cove Jaz there are 25 diving locations. For beginners we have shallow locations protected from waves (Rt Jaz, Pečurke, Malaja, Trsteno,…) and for more experienced divers  we have clifs, caves and wracks (  wall and reef at Platamuni, Krekavica wall and cavern, St. Nikolas, wreck “Orestte”,”Sales cave”…). Visibility varies from 10 – 20 meters in this time of year, and we choose locations by weather conditions.

The price does not include and it is required to have:  

• loog book and diving card

Additions:

It is possible to finih specialized courses by PADI programs and standars:

1. Nitrox diver speciality  (Price  130e with sertificate) 

2. Deep diver speciality   (Price 130e with sertificate)

Price for single dive and any dive under 5 day stay is 20e per dive. Accommodation is optional.  Accommodation prices are from 7(shared kitchen and bathroom) to 10 (apartman with air condition, kitchen, bathroom, tv,…)  euros per night . It is also possible to arrange meals breakfast and dinner. Diving packages and single dives include full equipment, transport to the location and dive leader.

Informations and reservations:

Ivana O.K. +38163 84 85 985 i contact in  Montenegro +38267748468 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  www.svetronjenja-sdt.rs


RONILAČKE LOKACIJE

Dobro poznavanje akvatorija od ostrva Sveti Nikola pa sve do uvale Nerin garantuje dobre zarone na preko dvadeset atraktivnih lokacija. Centar raspolaže sa trideset i pet kompleta ronilačke opreme, tri gumena čamca koje pokreću motori od 25ks, dva kompresora marke Bauer K-14, kao i mogućnost Nitrox ronjenja. Za dobro raspoloženje i sigurno ronjenje zaduženi su PADI i CMAS instruktori i divemasteri. U redovima koji slede opisano je nekoliko atraktivnih lokacija. Za korisnike nitrox-a napominjemo da su moguća i ronjenja sa ovom mešavinom, a za ljubitelji ronjenja na olupinama i dubokih zarona mogu završiti specijalističke kurseve PADI Deep Diver i Wreck Diver. Ljubitelji podvodne fotografije mogu završiti Underwater Photography specijalistički kurs (PADI/CMAS).

Oreste

Italijanski parobrod Oreste leži na morskom dnu na dubini od 33 metra ispred rta Jaz. Oreste je napravljen u Engleskoj 1896. godine. Prve tri decenije plovio je pod imenom Moorby, ali su ga posle Englezi prodali Italijanima, koji su mu dali novo ime – Oreste, po antičkom heroju (Orest). Ploveći za potrebe italijanske vojske tokom Drugog svetskog rata, svoju plovidbu je završio 27. marta 1942. godine. Postoje dve verzije potapanja Orestea. Istorijski izvori tvrde da je naišao na podvodnu minu koja ga je raznela, a prema predanju iz okoline Budve engleski avioni tipa Mosquitos su ga potopili. Veličina i izgled ostataka ovog broda predstavljaju veštački greben. Ugori, hlapovi i murine su zauvek na njemu pronašli svoj dom.


Hrid Galiola 

Nalazi se u blizini ostrva Sveti Nikola, ispred same Budve. To je jedan od terena, izuzetno bogat florom i faunom. Hrid se uzdiže do jednog metra ispod površine vode, a spušta se do dubine od 25 metara. Na samoj hridi, osim bogatog morskog sveta, zanimljiva su i dva vertikalna prolaza, koje ronioci nazivaju „dimnjacima“, Prava je uživancija provlačiti se kroz „dimnjake“, jer su obrasli sunđerima i algama, raznih boja.


Potkaplje

Potkapina dovoljno velika da u njoj možete da usidrite čamac. Njen zid se spušta na 31 metar, pričinjavajući roniocima veličanstven prizor velikog plavetnila sa jatima riba. Polako ulazeći u brdo, teren vas vodi do male potkapine sa vazdušnim džepom u koji pet ronilaca može da izroni u isto vreme. Zaron se završava prolaskom kroz „prozor“ koji se nalazi na visini od dva metra, a širine jedan metar. „Prozor“ se nalazi na samo 4 metra dubine, pružajući fotografima izuzetnu priliku za dobru podvodnu fotorafiju.


Rt Mogren

Jedan od lepših terena u ovom delu primorja. Nalazi se u blizini poznate plaže Mogren, u maloj uvali okruženoj visokim liticima, koje su atraktivne i alpinistima. U samoj uvali voda je azurno plave boje i zaron počinje sa dubine od svega 4 metra. Roni se ka otvorenom moru kroz teren koji je prebogat prosecima, zanimljivim za provlačenje. Jastozi i palasture kao i hobotnice česti su stanovnici ovog terena. Teren se spušta do 25 metara do samog  peščanog dna. Najzanimljiviji je povratak. Prethodno uzet kurs vraća nas sa druge strane litica rta Mogren, kroz podvodni tunel dugačak preko 20m. Na kraju tunela dolazimo do usidrenih čamaca.


Saletova pećina

Iako je nazivamo pećinom, „Saletova pećina“je potkapina, jer se iz njene unutrašnjosti može videti predivan izlaz. To je najveća potkapina u ovom delu Jadrana – ulaz se nalazi na 14 metara, a tavanica se diže i preko 10 metara iznad površine mora. Veliki kameni blokovi koji se od peščanog dna lagano podižu do samog vrha potkapine omogućavaju da ronioci izađu iz vode i prošetaju po unutrašnjosti. Na površini se smenjuju slatka i slana voda, što ukazuje na postojanje izvora slatke vode. Na dnu se među samim stenama kriju jata kozica i rakova poznatijih pod imenom „Babe“. Pod vodom se bezbedno može ući i u levi i u desni  krak pećine, jer je sama dvorana velika koliko i prosečna bioskopska sala i u nju u jednom trenutku može ući više od dvadesetak ronilaca. Zaista impozantna pećina, koju obavezno treba posetiti po dolasku na ronjenje u Crnu Goru.


Hrid Sveti Nikola 

Lokacija u blizini sela Krimovice. Mala uvala koju ova hrid čini dovoljno je velika za sidrenje tri čamca. Hrid povezana sa kopnom čini malo poluostrvo, na čijem se vrhu nalazi crkvica Svetog Nikole. Nju je po predanju izgradio Grk pomorac na litici visokoj 20 metara pošto se spasio nepogode. Crkvica Svetog Nikole porušena je u zemljotresu 1979. godine, a 2003. je ponovo obnovljena na kopnu i pomoću vojne ploveće dizalice postavljena na hrid.

Sam zaron započinje iz uvale, čije se dno nalazi na 11 metara, obilazi se hrid i silaze se do dubine od 33 metra, a stene se spajaju sa peskom. Ovo je teren na kome možete sresti jastoge, džinovske zvezde ali i bačvaše pod imenom Tonna Galea. Po završetku obilaženja hridi nailazimo na zid obrastao morskim algama bordo crvene boje. Na jednom skrivenom mestu, treba se popeti uz taj plišani zid i nailazi se na dva malena vazdušna džepa u koji jedva da mogu da stanu dva ronioca u isto vreme. Voda je pred samom površinom bočata. U levom džepu  po izronu vredi upaliti lampe, jer iznenađuje pećinski nakit koji se retko može videti. U ovom delu zarona roniocima ostaje 100 bara vazduha, pa se okrećemo nazad, ali ovoga puta prelazimo preko podvodnog mostića koji spaja samu hrid sa kopnom. U prvih nekoliko metara, nailazimo na uzani procep, prepun ljuštura školjaka. Nastavljajući dalje, prolazimo pored sidara naših čamaca i nastavljamo do procepa u brdu, u kome se ronioci u jednom trenutku nađu u mrklom mraku, ali već iza krivine čeka nas veliko plavetnilo u svojoj lepoti.


Rt Platamuni

Na Rtu Platamuni, u blizini svetionika, nalazi se jedan od najlepših grebena u ovom akvatorijumu. Zaron počinje silaskom niz sidreni konop od 15 metara. Prateći konfiguraciju dna stiže se do dubine od dvadesetak metara gde počinje greben. Roneći uz njegovu gornju ivicu, pred roniocem se otvara plavi ambis. Na tačno određenom mestu počinje spust niz vertikalni klif, koji se završava na dubini 44 metra. U podnožju tog klifa nalazi se davno izgubljeno veliko kočarsko sidro sa ogromnim sidrenim lancem, koji se pruža ka dubini od preko pedeset metara. Živi svet na grebenu je veoma raznovrstan, tako da su redovni susreti sa jastozima, tabinjama, murinama, kirnjama...


Pečurke

Teren koji zbog svoje konfiguracije neodoljivo podseća na polje džinovskih pečuraka. Sidrimo se na 4 metra i krećemo ka dubini, a teren se lagano spušta i uvodi nas u svoj tajni svet. Najzanimljivije su tri stene u obliku pečuraka. Prva stena nalazi se na svega 8 metara dubine, ali bogata je malim rupama u kojima krije različite stanovnike morskih dubina. Oko samog dna „pečurke“ nalazi se sitno kamenje, koje je idealno za ljubitelje fosila školjaka. Nastavljamo do dubine od 17 metara, gde se jedna pored druge, na razdaljini od pedesetak metara, nalaze preostale dve „pečurke“. Obilazeći oko ovih stena, zapazićete veliki broj malih morskih organizama koji vas radoznalo posmatraju iz svojih rupica. Poneki jastog, žuti, narandžasti i crveni sunđeri, puževi golaći, cevast crvi... Kada završimo sa obilaskom i zavlačenjem ispod stena pri dnu samih „pečuraka“, uvek se popnemo na sam vrh. Legnemo na stenu obraslu posedonijom i posmatramo jata ribica kako se igraju prošarane sunčevim zracima. Manometar nam pokazuje da je vreme da se lagano vratimo u naš svet. Da smo na Crvenom moru, ovakve stene bismo zvali „ergovi“.


Koralni greben

U samoj uvali Jaz na 25 metara dubine nalazi se beli koralni greben površine dvadesetak kvadratnih metara. Zahvaljujući peščanom dnu i dubini na kojoj se nalazi, uspevao je desetinama godina da opstane i u prilično je očuvanom stanju. Redovan stanovnik je murina koju već godinama pratimo kako raste. Ostaci nekoliko starih ribarskih mreža svedoče da se na tom koralnom grebenu tokom godine krije dosta ribe. Nije tajna da su koralni grebeni prilično retki na ovim dubinama u južnom Jadranu, ali njihovo postojanje govori da se radi o području sa izuzetno čistom morskom vodom.

Vidimo se sa druge strane površine!

Za sve informacije: Ivana O.K. ,  +381 63 84 85 985, U Crnoj Gori +382 67 748 468, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici