Vis i Liberator

23-26. oktobra 2014. - S.D.T. Svet Ronjenja organizuje produženi vikend na jednoj od najlepših ronilačkih lokacija u Hrvatskoj – Vis, Komiža.3 noćenja u apartmanima, 6 zarona, 199 e!!! Broj mesta je ograničen –rezervišite na vreme.

Više informacija na: 0638485985 Ivana O.K.

O Visu se manje više sve zna. Dugo vremena (u doba EX YU) ovo je bila zabranjena zona za podvodne aktivnosti, zbog važne strateške pozicije u to doba. Danas je Vis nezaobilazna ronilačka destinacija, poznat po najlepšim klifovima i ekskluzivnim olupinama. U par redova pročitajte šta nećemo propustiti da "overimo":

Liberator B-24 “Tulsamerican”

Jedna od „svežijih“ olupina na Visu je i američki teški bomarder „Tulsamerican“. Kad kažemo „svežijih“ mislimo na podatak da je tek ove godine otvoren za ronjenje. Od kako je pronađen 2009. godine čekalo se da budu završena istraživanja hrvatskog Restauratorskog zavoda, pa da lokacija bude otvorena za rekreativne ronioce. Liberator leži na dubini od 39 metara, okrenut na leđa. Za ovaj avion je vezan zanimljiv podatak da je to poslednji primerak koji je napravljen. Do sada nismo ronili na ovoj poziciji. Doplata za ronjenje na ovoj poziciji je 30 eura.

Olupina TETI

Teti leži nadohvat ostrvceta Mali Barjak i zbog dubine i stanja u kome se nalazi predstavlja idealnu lokaciju za ronjenje, pogodan za sve kategorije. Teti je bio čelični parobrod s dva teretna skladišta i dva jarbola. Motor se nalazio na sredini broda, gde je bilo i nisko nadgrađe s drvenim komandnim mostom. Prvi tragovi brodoloma započinju na dubini od oko desetak metara od severne strane Malog Barjaka gde se nailazi na delove pramčane oplate koji počivaju na hridinastom dnu. Ostaci broda leže na dosta blagoj podvodnoj kosini koja se postupno spušta do dubine od oko 35 metara . Dublji deo olupine očuvan je u potpunosti. Specifičnost ovog lokaliteta je ronjenje sa ugorima, što se veoma retko može doživeti. Potpuni adrenalinski zaronj, moguć samo na ovoj olupini.  

Olupina VASSILIOS T

Na dubini od petnaestak metara iz plavetnila izranja ravni pramac velikog broda kobilicom okrenut prema kopnu. Brod leži na levom boku. Kroz velika teretna grotla može se ući u skladišta na čijem dnu leže gomile grumenja uglja, što je i bio glavni teret. Na palubi se redovno sreću velike škrpine i ugori, a sve pregrade su obrasle žutim i narandžastim sunđerima. Krmeni deo broda je nešto dublji budući da je brod legao na dno koje se od rta prema zapadu koso spušta u dubinu. Dno ispod krme je na dubini od 55 metara.

Olupina FORTUNAL 

Fortunal je olupina koja leži na dubini od oko 50 metara, uz obalu. Fortunal je bio drveni ribarski brod, dužine 25 metara. Brod se potopio zbog greške u navigaciji. Olupina se već može videti sa 30 metara, kako leži na peščanom dnu na desnom boku. Broj mesta je ograničen!

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici