Ledene Avanture

Kada se pomisli na ronjenje pod ledom u Evropi, jedna od prvih asocijacija je jezero Weissensee u austrijskoj pokrajini Karnten. Ovo glečersko jezero je smešteno na 930 metara nadmorske visine, a zbog specifičnih lokalnih meteoroloških uslova pokriveno je ledom od decembra do marta. Zbog toga je u gradiću Techendorf, veoma razvijen ovaj vid ronjenja. Karolina i Ernest Turnschek vode Hotel Mosser i ronilački centar Yachtdiver i predstavljaju idealnu logističku podršku za ronilačke akcije.

Do sada smo već nekoliko puta dolazili na Weissensee na ronjenje. Najčešće je to bilo zimi, ali jezero je veoma lepo i puno života i tokom leta. Međutim, led i zima su ipak specifični. Krasi ih surova lepota i za takvo ronjenje je potrebno puno iskustva, volje i pomalo sreće. Kada se tome doda i podvodna fotografija stvari mogu da se dodatno zakomplikuju.

Na Weissensee smo stigli poslednje nedelje februara. Špic zimske sezone je bio prošao, a jezero i Techendorf smo zatekli pod debelim snežnim pokrivačem. Ovaj put smo imali dva zadatka pred nama: ronjenje u delu jezera koji je pod posebnom zaštitom (pozicija „Little Canada“) i fotografisanje Mares XR opreme. Zbog teških vremenskih uslova realizacija oba zadatka je bila neizvesna.

Jutro je donelo novi sneg, koji tokom prepodneva prestao da pada. Odlučili smo da napravimo prvo ronjenje u ledu, neposredno ispred Yachtdiver centra, što bi trebalo da predstavlja jednostavnu i uhodanu akciju. Uz predanu pomoć momaka iz ronilačkog centra, u ledu je otvorena rupa i mi smo ubrzo skliznuli ispod površine. Vidljivost je bila preko 10 metara, ali je doživljaj donekle kvario debeli snežni prekrivač koji se nakupio na ledenoj ploči. Iako smo napravili „zrake – kanale za svetlo“, ispod vode je ipak bilo mračnije nego inače. Temperatura vode je bila uobičajenih 2 stepena Celzijusa, dok je na površini bilo -7. Idealno za ronjenje u pravom zimskom ugođaju, uz upotrebu Mares 25XR-DR i 25XR-CR Full Tec regulatora koji su savršeno radili u hladnim uslovima. Sa korišćenjem XR1 suvog odela termo zaštita je bila potpuna, tako da smo mogli da uživamo u ronjenjima. Bili smo potpuno spremni za sutrasnju akciju.

„Little Canada“ se nalazi na svega desetak kilometara od ronilačke baze Yachtdiver. Samo jezero Weissensee je dugačko 27 kilometara, a Little Canada se nalazi u zoni pod posebnom zaštitom. To znači da kilometrima unaokolo nema kuća, ni ljudi, već samo šume,jezero, led i planine. Međutim, trebalo je dobiti dozvolu za ronjenje u tom delu jezera, a gradonačelnik je trebao da odobri da čistač snega očisti put. Obe dozvole su dobijene tako da je MARES XR Team, ujutru mogao da krene u avanturu. Planirano je da Volks Wagen T6 4WD sa lancima na točkovima preveze ronioce i podršku, a da se oprema transportuje u prikolici koju vuče kvad. Nakon nekoliko zaglavljivanja i odglavljivanja, mali konvoj je stigao na odredište.

A ispod leda nas je čekao neverovatan doživljaj. Voda je bila besprekorno prozirna, sa vidljivosti od preko 15 metara. Čitave šume potopljenih stabala prekrivenih ledenom pločom, činili su nadrealan ambijent. Iznenadilo nas je prisustvo riba, za koje smo očekivali da su u zimskim leglima. Bilo je zadovoljstvo roniti u takvom prostoru, dodatno osvetljavajući scenu moćnim DCTV i DCTS kanisterskim lampama.

Koliko god ambijent delovao surovo hladan, uz upotrebu XR opreme boravak pod ledom je bio pravo zadovoljstvo koje bi u svako doba rado ponovili.

Janez Kranjc

010 Photo By Janez Kranjc
09 Photo By Janez Kranjc
016 Photo By Ivana OK
020 Photo By Dejan Subotic
05 Photo By Vladimir Subotic
014 Photo By Dejan Subotic
DSC S7759
DSC S7790 2
DSC S7854
G0048264
G0208378
G0288431
G0328530
GOPR8192
GOPR8230
SDT 4256
SUBA0678
SUBA1216

Foto: Ivana O.K. , Dejan Suba Subotic, Vladimir Subica Subotic, Janez Kranjc

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici