Sardine Run – Južna Afrika!

Među roniocima je „Sardine Run“ sinonim za vrhunsku akciju i nezaboravnu avanturu koja se pamti celi život. Radi se o najvećoj migraciji živog sveta na Južnoj hemisferi. Jata sardina kreću na putovanje tokom kojeg, one postaju pokretni obrok za razne predatore. To je večita igra „beži ili budi pojeden“ u kojoj učestvuju kitovi, delfini, ajkule, foke, sabljarke i ptice poput galebova ili kormorana.

Matična luka će nam biti Port St.Francis, malo ribarsko mesto gde smo smešteni i odakle krećemo na ronjenje. Na ronjenje se ide brzim ribovima koje pokreću snažni motori koji mogu da se uhvate u koštac sa uslovima na okeanu. Ujutru kada isplovimo, na moru ostajemo 6-8 sati u potrazi za jatima i velikim ribama.Kada se pronađe jato, u vodu se ulazi ili na dah ili sa scuba opremom, sve zavisi od trenutnih uslova na moru. Zbog speifičnosti ovih zarona, za ronioce koji krenu u ovu avanturu klub će organizovati besplatan Freediving kurs. U slučaju lošeg vremena, ako su talasi preveliki, ne sedimo u sobama nego idemo u neki od obližnjih nacionalnih parkova na safari.

Smešteni smo u apartmanima predviđenim za 4 osobe. Kuhinja, terasa i dnevni boravak su zajednički a spavaće sobe i kupatila odvojeni. U neposrednoj blizini apartmana se nalaze restorani, šetalište i brod kojim se ide na ronjenje.

U maju, kada mi planiramo ovo putovanje temperatura mora se kreće od 16 do 22 stepena Celzijusa. Vidljivost varira između 10-15 metara što zavisi od talasa i struja. Treba imati u vidu da su ovo ronjenja za fizički spremne ronioce i minimum AOWD kategorije.

Putovanje počinje letom Beograd – Dubai. Nakon, pauze nastavljamo letom Dubai – Johanesburg, odakle imamo lokalni let Johanesburg – Port Elizabeth. Nakon poslednjeg leta, čeka nas transfer do krajnjeg odredišta Port St.Francis. Znači, avantura je već i sam put.

Uslovi putovanja:

- Datum putovanja 1-11.05.2022.

- Smeštaj, ronjenje, avio karta i transfer: 4100e

- Viza: preporučujemo da damo agenciji da sve završi. Najbliža ambasada Južnoafričke republike je u Sofiji i cela procedura traje dve nedelje. Cena vize sa agencijskom uslugom je 150e.

- Ovakve akcije se bukiraju mnogo vremena unapred i uglavnom su mesta popunjena. Mi smo uspeli da dobijemo 5 mesta za našu akciju. Zato ne oklevajte.

- Što se tiče COVID pravila za ulazak u JAR za sada je dovoljan negativan PCR test.

- HITNO je: kupovina avio karte, viza, uplata depozita ronilačkom centru (troškovi smeštaja i pripreme ronjenja)

Za detaljnije informacije pozovite nas: 0638485985 Ivana OK.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici