XR iz ugla korisnika

Kada pogledate unazad, u svoj logbook i tamo vidite hiljade upisanih ronjenja čovek može da pomisli : „Šta bih još mogao da naučim o ronjenju?“. Odgovor na to je jednostavan, jer kroz celu ronilačku karijeru uvek imamo prostora za učenje. Nekada su to ronilačke veštine, nekad nova oprema a ponekad potpuno novi koncept ronjenja. Mares XR nisu samo novi proizvodi, već je to jedan drugačiji pristup ronjenju. Da bi se ušlo u suštinu ove materije, ne postoji bolje mesto u okruženju od Kron Diving Center gde nas je SSI Instruktor Adreas Kron vodio kroz ovu oblast. Roneći širom sveta imali smo priliku da koristimo usluge raznih kvalitetnih ronilačkih centara, ali Kron Diving Center je na nas ostavio ustisak jednog od najboljih centara u ovom delu sveta. I za rekreativno i za tehničko ronjenje.

Ostrvo Rab (Hrvatska) je tokom ovog dela godine prilično mirno, jer su na njemu samo stalni stanovnici. Za nas, to su bili idealni uslovi jer smo se na miru mogli posvetiti XR opremi do najsitnijih detalja. Prvi dan smo iskoristili na pripremu ronilačke konfiguracije. Dočekalo nas je puno opreme, zapakovane u kutije koju je trebalo pripremiti za korišćenje. Posao za uživanje ali uz punu koncentraciju. Preciznost Andreasa Krona je došla do punog izražaja prilikom pravilnog podešavanja remena na plejtovima, postavljanja vingova, sklapanja regulatora, pravilnog rasporeda karabinera i doubleender-a. Takođe smo shvatili da su bove, spulovi i čvorovi koji se koriste, priča za sebe. Konfigurisanje stage boca je takođe bilo vrlo specifično, sa posebnim akcentom na postavljanje regulatora i manometara. Podvodne lampe su veoma važan deo XR konfiguracije a mi smo imali priliku da koristimo najnovije DCTV i DCTS kanister lampe, koje je naravno, trebalo pravilno postaviti na set i pripremiti za ronjenje. Uz sve te „ronilačke igračke“ dan je brzo prošao, pa su na red došla ronjenja.

U ronilačkom centru Kron Diving, za odlazak na ronjenje se koriste RIB čamci dužine 7.5 metara. Pokreću ih moćni Honda motori, a mi smo imali zadovoljstvo da za ronjenje koristimo zver sa 2 puta 250ks. Pravilno zapakovane XR setove smo postavili u centralno postavljene držače za boce, pa smo mogli da uživamo u vožnji. To je prilično relativan pojam, kada u februaru, po laganoj buri, letite po moru sa 50 m.p.h. Na ovom akvatorijumu se nalazi veliki broj ronilačkih lokacija među kojima su najatraktivniji Prvić, Lun, Sika Tanki za rekreativno ronjenje, a za tehničko i ronjenje sa ribriderima postoje veoma atraktivne olupine na prihvatljivim dubinama. Tokom našeg boravka, same lokacije su bile u drugom planu jer smo svu pažnju usmerili na pravilno korišćenje Extended Range konfiguracije. Pravilan trim, tehnika kretanja i postupci u slučaju nepredviđenih situacija su između ostalih, bili u centru naše pažnje. Temperatura mora je bila uobičajenih 11 stepeni Celzijusa, pa smo uz Mares XR1 suva odela mogli dugo i udobno da ronimo. Veoma je zanimljivo da se i pored „tehničke“ konfiguracije opreme, tokom ronjenja ronilac oseća veoma nesputano i lagano. Zasluga za to ide malopre pomenutim XR1 suvim odelima i sjajno dizajniranom plejtu sa vingom. Uz regulatore 25XR – DR i 25XR-CR Full Tec Set ronjenje je bilo vrhunsko uživanje uz maksmilanu sigurnost.

Sve ukupno, kada se osvrnemo na vreme prodeno na Rabu, zaključak je da smo proširili ronilačka saznanja i imali zadovoljstvo da koristimo vrhunsku XR opremu. Ovo je definitivno jedan veliki korak napred, a nove veštine ćemo imati priliku da primenimo već sledećeg vikenda, ispod leda na jezeru Waissessee u Austriji. Pratite nas na MARES blogu.

Janez Kranjc

12 Photo By Ivana OK
15 Photo By Ivana OK
2 Photo By Ivana OK
21 Photo By Ivana OK
22 Photo By Ivana OK
23 Photo By Janez Kranjc
G0146838
SvetRonjenja 3187
SvetRonjenja 3305
SvetRonjenja 3324
SvetRonjenja3356
SvetRonjenja 3373
19 Photo By Janez Kranjc
SvetRonjenja 3143

Foto: Ivana O.K. , Janez Kranjc

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici