Ronilački vikend u Kvarneru

Kraj je oktobra i ronioci kluba SVET RONJENJA, već treći put odlaze na ronjenje u Selce. Ronilački karavan se okupio na benzijskoj pumpi “Zmaj” na autoputu Beograd-Zagreb. Tri automobila su bila do vrha puna sa ronilačkom opremom, roniocima i dobrim raspoloženjem zbog avanture na pomolu. Zahvaljujući zaista fenomenalnoj saobraćajnici, nakon sedam sati opuštene vožnje stigli smo na odredište. Čak je i vožnja kroz snegom prekriveni Gorski Kotar predstavljala zadovoljstvo. U provereno dobrom smeštaju kod Marijane, proveli smo mirnu i opuštajuću noć. Jutro je donelo lepo vreme. Iako promenljivo oblačno, vreme je bilo toplo, bez vetra a more savršeno ravno bez i najmanjeg talasa.

Prva lokacija je bila Ponta Glavina, na otoku Krku. Radilo se o klasičnom klifu koji se strmo obrušavao do maksimalne dubine od 47 metara. Temperatura vode je bila 15 stepeni, a vidljivost nešto malo veća od dvadeset metara. Iskočili smo na početnoj tački, sa dogovorom da nas brod čeka niže niz klif. Zid je bio obrastao žutim gorgonijama koje su počinjale da se vide već na desetak metara dubine. Pratili smo klif sve do male pećine u plitkoj vodi, ispred koje je brod bio usidren.

Pozicija za popodne je bio Sv.Marak. Konfiguracija ovog terena je predstavljala kombinaciju klifa i grebena. Maksimalna dubina 28 metara. Verovatno zbog strujenja vode, ovde je vidljivost bila malo slabija ali još uvek solidnih 10-15 metara. Nad lokacijom dominira porušena crkvica-na površini, a pod vodom glavna obeležja su gorgonije i žuti sunđeri. I ovde postoji pećina u kojoj smo pronašli veoma lepe sase.

 Za nedelju je planiran PELTASTIS. Definitivno, jedna od najmisterioznijih ali i najlepših olupina hrvatskog podmorja. “Grk” leži na 32 metra dubine kod ponte Šilo na otoku Krku. Pramcem je okrenut ka obali i lako ga je naći zahvaljujući dvema bovama za koje su vezani murunzi. Vidljivost još malo slabija, nekih 8 – 10 metara. Međutim dovoljno za pravljenje fotografija. Nažalost, ovaj brod ima i svoju mračnu stranu. Iz priče sa lokalnim roniocima saznajemo da su na njemu u proteklih petnaestak godina nastradala čak tri ronioca. U svakom slučaju ovaj brod odiše pomalo mističnom atmosferom. Zanimljivo je to što svaki put kada ronimo na njemu, vidimo sve više ribe koja obožava da se zavlači i u samu olupinu.

 Za nedelju je planiran PELTASTIS Definitivno, jedna od najmisterioznijih ali i najlepših olupina hrvatskog podmorja. “Grk” leži na 32 metra dubine kod ponte Šilo na otoku Krku. Pramcem je okrenut ka obali i lako ga je naći zahvaljujući dvema bovama za koje su vezani murunzi. Vidljivost još malo slabija, nekih 8 – 10 metara. Međutim dovoljno za pravljenje fotografija. Nažalost, ovaj brod ima i svoju mračnu stranu. Iz priče sa lokalnim roniocima saznajemo da su na njemu u proteklih petnaestak godina nastradala čak tri ronioca. U svakom slučaju ovaj brod odiše pomalo mističnom atmosferom. Zanimljivo je to što svaki put kada ronimo na njemu, vidimo sve više ribe koja obožava da se zavlači i u samu olupinu.

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici