Palawan - Filipini

>Poštovani ronioci, S.D.T. Svet Ronjenja vas poziva na jednu od najegzotičnijih ekspedicija koje naš klub organizuje u 2016. godini. Zaronite sa nama u skrivene lagune ostrva Palawan na Filipinima! Izabrani termin za ovu avanturu je od 23.03. do 06.04.2016. godine. Planirano je da put izgleda ovako:

1. dan: Beograd

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla. Let za Manilu preko nekog od evropskih gradova: Moskva, Beč, Istanbul. Nastavak leta za Manilu.

2. dan: Manila

Dolazak u Manilu. Transfer do Guest Housa-a koji se nalazi u centru grada. Smeštaj i odmor. Slobodno vreme za privikavanje na Manilu. Upoznavanje sa filipinskim specijalitetima, običajima i kulturom. U popodnevnim satima u dogovoru sa vodičem šetnja po centralnoj gradskoj zoni. Videćemo: Citadela Intramuros, San Agustin crkva, Luneta Park … Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan: Manila – Taal vulkan

Dan rezervisan za poludnevni fakultativni izlet za Taal Vulkan ili slobodan dan za istraživanje Manile. Taal Vulkan se nalazi 60 km od Manile. Pripremite se za treking od sat vremena do ivice kratera, gde ćete napraviti nestvarne fotografije vulkana i jezera tirkizne boje u krateru. Nakon trekinga odmorićemo se i uživati u Tagaitai području. Nakon odmora povratak u Manilu. Slobodno vreme. Noćenje ili vam predlažemo dvodnevni fakultativni izlet na polja (terase) pirinča Banaue sa polaskom autobusa za Banaue u večernjim satima. Izlazimo iz gradske vreve i gužve i put nas vodi prema planinama i svežem vazduhu. Noćna vožnja.

4.dan: Banaue

Dolazak u Banaue u ranim jutarnjim satima. Imaćete priliku da probate lokalni filipinski specijalitet Balut. Očaraće vas miran život lokalaca nekadašnjih borbenih plemena i lovaca na glave. Vrhunac ovog dana su nestvarne, a od UNESKO-a zaštićene pirinčane terase. Uživanje u nestvarnom prizoru. Noćenje.

5. dan: Banaue – Hapao – Manila

Doručak. Nastavak avanture i odlazak na treking i odlazak u zabačeno Filipinsko selo - upoznavanje lokalnog stanovništva i uživanje u raznovrsnom tropskom voću. Za treking su vam potrebne lakše planinarske cipele (i čarape) ili možete nositi sandale, rezervna majica, kapa i manji ranac. Kao nagradu, dobićete uspomene za ceo život i doživećete istinski kontakt sa lokalnim stanovništvom kao i prelepu neistraženu prirodu daleko od klasičnih turističkih ruta. Povratak u Banaue i transfer do bus stanice. Polazak busa za Manilu u večernjim satima. Noćna vožnja …

6. dan: Manila – ostrvo Palawan

Dolazak u Manilu u ranim jutarnjim satima i imamo slobodno vreme do polaska za aerodrom. Transfer do aerodroma, let za Palawan. Transfer do Guest House-a u El Nido, smeštaj na bazi 7 noćenja. Uživanje može da počne…

06.-14. dan: Palawan

Ostrvo Palawan je poznato po neverovatno egzotičnim plažama i s pravom Palawan nazivaju pacifički tropski raj. Sve što treba da uradite, jeste da se opustite i uživate. Aktivnosti na ostrvu su različite, od izležavaju na plaži i uživaju u vodi i suncu, ronjenje do okolnih koralnih grebena, snorkling, vožnja brodićem, kokteli, masaže i naravno island hopping… Za prave avanturiste, poseta pećinama, podvodnim rekama i vodopadima, netaknutim plažama, istraživanje ostrva motorom… i još mnogo, mnogo toga.

Ostrvo Palawan – Ovo ostrvo, koje obiluje velikom količinom predivnih peščanih plaža i neverovatnom količinom koralnih grebena, smešteno je u Južnom kineskom moru i sa svojih 2000 kilometara obala, jedno je od najvećih na Filipinima. Fantastična kombinacija flore i faune, divlje životinja koje vladaju na kopnu i u vodi, kao i predivni pogled na vodu sa mnogobrojnih delova ostrva, čine ovu regiju jednom od najpopularnijih na Filipinima. S obzirom da se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, na obalama Palavana možete naći veliki broj ugroženih i zaštićenih vrsta, poput retkih paunova, male pande ili ljuškastih mravojeda koji odmaraju, što ostrvu daje čar pravog zemaljskog raja. Grad Puerto Princesa, koji se nalazi u u središnjem delu ostrva, savršeno je mesto za početak istraživanja i kulinarska prestonica ostrva. Medjutim, ukoliko želite posetiti više ostrva, isprobati ronjenje u arhipelagu Baču i Calamianesa, odmarati se na predivnim plažama, pronaći mesto za rekreaciju, avanturu i uživanje,onda je El Nido, koji se nalazi na severnom delu ostrva, pravo mesto za to. Na južnom delu, gde je topografija ostrva malo grublja,moguće je istraživati planine oivičene džunglom, što Palavan čini savršenim mestom za aktivan odmor.

Ronjenje

Tokom sedam dana boravka na Palawan-u planirano je da se napravi 12 zarona. Polasci na ronjenje su iz El Nida u čijoj blizini se nalaze najatraktivnije lokacije u toj regiji. Obzirom da u ovim vodama živi oko 800 vrsta riba, 1200 vrsta korala i 1700 vrsta ljuskara i nudibranhia, malo je reći da je podvodni živi svet raskošan. Često se sreću razne vrste nudibranhija, bumphead parrot fish, velike barakude (veličine od 0.5 do 2 metra), cow fish, gruperi, juvenile sweetlip, mapple puffer fish, blacktip reef shark, kornjače ... U određeno doba godine mogući su susreti i sa kit ajkulama.

Međutim, kada podvodni život u pitanju, apsolutna zvezda ovog dela sveta je Irawadi delfin. Oblikom glave i donekle tela veoma podseća na svog polarnog rođaka Belugu. Ovi delfini su veoma retki i spadaju u ugrožene vrste, pa eventualni podvodni susreti sa njima spadaju u dragoceno iskustvo.

Na ronjenje se ide čamcima karakterističnim za to podneblje, a maksimalna dužina vožnje do ronilačke pozicije je pola sata. U ceni paketa je i upotreba kompletne ronilačke opreme.

14. dan: Palawan – Manila

Transfer od El Nida do Puerto Princese aerodroma. Let za Manilu. Dolazak u Manilu i transfer do smeštaja. Slobodno vreme za klopu i kupovanje suvenira. Noćenje.

15. dan: Manila – Beograd

Pakovanje stvari klopa, mali odmor i polako se krećemo prema aerodromu. Polazak aviona za Beograd. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima.

Smeštaj

Manila: Guesthouse/hotel se nalazi u turističkom delu Manile, poznatom pod nazivom Makati, u kome se nalaze mesta za shopping, restorani, noćni klubovi/pubovi i mnoge druge pogodnosti u kojima turisti uživaju. Poseduje jednostavne dvokrevetne i trokrevetne sobe, svaka sa kupatilom i klimom. Smeštaj sadrži: Wi-Fi, perionicu veša, prostoriju za prtljag, sefove, kablovsku i satelitsku televiziju, restoran i bar.

Palawan: Bungalovi/sobe se nalaze u gradiću El Nido, na severnom delu ostrva, u čijoj okolini se nalaze neke od najpoznatijih plaža Palawana, prelepe lagune i uvale, i sva nestvarna ostrva koja ćemo obilaziti fakultativnim izletima. Bungalovi/sobe su jednostavni, dvokrevetni i trokrevetni i poseduju sopstveno kupatilo. U blizini smeštaja se nalaze barovi i restorani, u kojima se mogu naći specijaliteti filipinske i zapadne kuhinje.

Cena: 1870 eur

Napomena:

Aranžman obuhvata :

Avio prevoz (Beograd-Manila-Beograd) sa svim taksama (do 20kg prtljaga)

Avio prevoz (Manila-Palawan-Manila) sa svim taksama (do 20kg prtljaga)

Svi transferi prema programu

Smeštaj u Guesthousima i bungalowima po planu i programu puta u 1/2 i 1/3 sobama

Ronjenje

Majica ekspedicije

Aranžman ne obuhvata :

Filipini viza (50 eur)

Individualni troškovi

Fakultativni izleti i ulaznice za kulturno istorijske spomenike

Hrana

Važno: Moguće je pomeranje datuma putovanja +- dva dana, ali će se to znati mesec dana ranije. Na put mogu krenuti i neronioci. Broj mesta je ograničen!

Informacije i rezervacije:

Ivana O.K.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

063 84 85 985

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici