Četiri zlata za S.D.T. Svet Ronjenja

7. Otvoreno prvenstvo Srbije u ronjenju na dah, Beograd 2013.

Apneaši ronilačkog kluba S.D.T. Svet Ronjenja su još jednom pokazali da su u samom vrhu srpskog ronjenja na dah, ali i da mogu da biju bitku i sa najboljim takmičarima iz ovog regiona. Sedmo po redu Otvoreno prvenstvo Srbije u ronjenju na dah privuklo je četrdeset takmičara iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, dok su sudijski tim činile međunarodne Aida sudije iz Finske, Rusije i Srbije. Uslovi za takmičenje su bili idealni, a bazen sportskog centra  „Milan Gale Muškatirović“ je zaista mesto gde se mogu održavati takmičenja na svetskom nivou. Ovo takmičenje je imalo AIDA renking i bilo je izborno za članove reprezentacije Srbije da bi se kvalifikovali za Pojedinačno svetsko Prvenstvo, koje se održava u junu 2013. godine takođe u Beogradu.

Naš tim je nastupio u sastavu Tijana Nikolić, Stefan Anđus, Uroš Ristić i Zoran Obrenović. Po programu je prva na redu bila statika. Takmičenje se odvijalo u četiri staze. Zbog važnosti nastupa u dinamici, dogovorili smo se da Tijana ne nastupi u ovoj disciplini. Tako je od ronilaca našeg kluba prvi startovao Zoran Obrenović, koji je zadržao dah četiri minuta i trinaest sekundi. Posle njega nastupio je Uroš Ristić ostvarivši vreme tri minuta i četiri sekunde. Sa nestrpljenjem smo očekivali nastup Stefana Anđusa za kog smo znali da je u veoma dobroj formi i da će na ovom takmičenju pokušati da obori svoj lični rekord. Miran i fokusiran Stefan je izveo do sada svoj najbolji performans ostavši pod vodom šest minuta i četiri sekunde! Izronio je potpuno pribran perfektno uradivši površinski protokol. A onda hladan tuš za sve: sudija Ekaterina Romanova je našem takmičaru dodelila crveni karton (diskvalifikacija) zbog pogrešno izvedenog starta. U neverici naš stručni štab je pregledao snimak Stefanovog nastupa nakon čega smo odlučili da uložimo žalbu na sudijsku odluku. Na kraju takmičenja sudije su takođe pregledale snimak i odlučile da je žalba osnovana a naš takmičar je ipak dobio beli karton koji ga je odveo na prvo mesto u nacionalnoj konkurenciji! I u ovim teškim okolnostima Stefan Anđus je ostao veoma smiren i pribran, a sudijska greška ga nije omela da za nastup u dinamici.

Nakon pauze od sat vremena došla je na red dinamika. Odmah na početku smo imali razloga za veliko slavlje. Tijana Nikolić je u disciplini dinamika bez peraja preronila 117 metara oborivši Nacionalni rekord i osvojila zlatnu medalju. Ovim rezultatom je ujedno i rezervisala učešće na pojedinačnom Svetskom prvenstvu u bazenskim disciplinama.

„Bila sam izuzetno koncentrisana i smirena. Protekle mesece žestokih priprema,  treninga, specifične ishrane i načina života sam uspela da uklopim u ta dva i po minuta pod vodom, nakon kojih sam izronila na 117 metara. Sada je već na vidiku novi cilj a to je pojedinačno Svetsko prvenstvo u Beogradu ove godine“ – kaže reprezentativka Tijana Nikolić.

U istoj disciplini nastupio je i Zoran Obrenović (69 metara ) a za njim i Stefan Anđus. Dinamika bez peraja nije Stefanova glavna disciplina ali i posle njegovog nastupa smo imali razloga za radovanje. Stefan je preronio 108 metara osvojivši zlato u nacionalnoj konkurenciji.

Nastup Uroša Ristića smo očekivali sa velikom pažnjom jer je poznat kao izuzetno stabilan takmičar, koji redovno ostvaruje veoma dobre rezultate. Tako je bilo i ovoga puta.  Uroš je u svom stilu preronio 122 metra sa perajama donevši timu važne bodove, a u nacionalnoj konkurenciji osvojio je zlatnu medalju. U ukupnom-međunarodnom  plasmanu apnea tim S.D.T.Svet Ronjenja je zauzeo odlično četvrto mesto.


Fotografije: Vladimir Poleksić, Ivana O.K , podvodne fotografije: Janez Kranjc

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici