Ada OPEN - IUPC 2015.

Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji

 

Ada OPEN - IUPC 2015. (25-26.04.2015.)

Prva ovogodišnja etapa Međunarodnog kupa u podvodnoj fotografiji (International Underwater Photography Cup – IUPC) će se održati 25. i 26. aprila na jezeru Ada Ciganlija u Beogradu. Organizator takmičenja je ronilački klub S.D.T. Svet Ronjenja iz Pančeva uz pokroviteljstvo i podršku NIKON Srbija i  Saveza organizacija za podvodne aktivnosti Srbije (SOPAS). Očekuje se učešće podvodnih fotografa iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, kao i Srbije, ali i još nekih zemalja iz regiona. Osim, što je ovo etapa IUPC-a, takmičenje će biti rangirano i kao Državno prvenstvo za domaće takmičare.

Prvog dana takmičenja 25.04. nakon verifikacije takmičara, počinju ronjenja koja će se odvijati u akvatorijumu ispred kafića BIKINI BAR. Podvodni fotografi će imati na raspolaganju četiri sata tokom kojih će pokušavati da snime što bolje fotografije. Po izronu, predaju sudijama memorijske kartice sa maksimalno 130 snimaka. Nakon kopiranja, kartice se vraćaju autorima koji tada biraju fotografije sa kojima će nastupiti.

Predaje se po jedna fotografija u tri kategorije i to: ambijent, riba i makro. Podvodni fotografi su razvrstani u dve klase: Kompaktni fotoaparati i DSLR, te će tako biti i žirirani. Fotografije će ocenjivati žiri u sastavu:

1.   Predrag Vučković (Predsednik žirija www.extreme-photographer.com/en/home-1.html )

2.   Milan Živković (Refoto)

3.   Vladan Milisavljević (Ultramarin)

4.   Igor Rill (National Geographic Srbija)

Međunarodni kup (IUPC) objedinjava  takmičenja u podvodnoj fotografiji koja se održavaju u svim zemljama klubova osnivača kupa u toku dve kalendarske godine (dvogodišnji ciklus), a svrha mu je vrednovanje i podsticanje ustrajnosti, profesionalnosti i vrhunskog kvaliteta takmičenja i autora podvodne fotografije. Da bi takmičari ostvarili plasman u kupu (nakon svih etapa), neophodno je da imaju minimum jedno učešće na etapama u svakoj od zemalja osnivača kupa, u dve godine ciklusa. 

Propozicije i kategorije pojedinih takmičenja definisaće svaki organizator i domaćin posebno u skladu sa specifičnostima organizacije i akvatorija takmičenja, a u skladu sa pravilnikom IUPC-a i po ugledu na međunarodnu ronilačku federaciju CMAS.


Medijska podrška

Bodovanje za Kup


Obaveza svakog takmičara koji se takmiči u Kupu je učešće na najmanje jednom takmičenju u svakoj od zemalja osnivača tokom dve godine. Takmičar koji učestvuje na više od minimum propisanih takmičenja u 4 različite zemlje, za plasman može odabrati najbolji rezultat iz pojedine zemlje, plus još jedan najbolji plasman što čini ukupno 5 plasmanskih rezultata.

Bodovanje takmičara vršiće se dodelom plasmanskih bodova u zavisnosti od osvojenog mesta na svakom pojedinom takmičenju Kupa. Plasmanski bodovi dodeljivaće se sledećim redosledom:

Za 1. Mesto          18 bodova
Za 2. mesto          15
Za 3. mesto          12
Za 4. mesto          10
Za 5. mesto          8
Za 6. mesto          6               

Za 7. mesto          5

Za 8. mesto          4

Za 9. mesto          3

Za 10. mesto        2

Za 11-15. mesto   1 

Pravila takmičenja

1. Pravo učešća

Pravo učešća imaju svi ronioci sa minimum završenim ronilačkim kursem CMAS P1 (ili ekvivalent neke druge asocijacije). Prilikom verifikacije takmičari moraju pokazati:

1. Ronilačku karticu

2. Potpisanu izjavu odgovornosti

3. Potvrdu o uplaćenoj kotizaciji

Kotizacija za takmičenje iznosi 30 eura. Za članove nacionalnog Saveza (SOPAS) kotizacija je 10 eura.

Baza takmičenja

2. Oprema i bodovanje

Ronilački aparat – dozvoljena je upotreba ronilačkih aparata (jednobocnici ili dvobocnici) otvorenog tipa na vazduh ili nitrox, isključivo uz važeći atest. Ukoliko neko od takmičara roni sa nitrox mešavinom mora pokazati sertifikat o položenoj specijalnosti - nitrox ronioc. Organizator ima pravo provere ispravnosti opreme i smeše disajnog medija. Nije dozvoljena upotreba CCR. Očekuje se da takmičari ponesu svoje ronilačke boce, ali ukoliko nisu u mogućnosti to da urade, obavezno moraju obavestiti organizatora (minimum 10 dana pred takmičenje) da ih pripremi. 

Fotografski aparatdozvoljena je upotreba isključivo digitalnih foto aparata bilo kojeg tipa (DSLR oklopu ili bez, kompaktni, amfibijski). Dozvoljena je upotreba svih tipova bljeskalica, dodatne rasvete, predleća kao i druge dodatne foto-opreme.

Fotografi se mogu prijaviti u jednoj od dve kategorije : DSLR (refleksni) digitalni aparati i KOMPAKT (kompaktni digitalni aparati).

Specifičnosti foto-opreme :

Takmičari donose vlastitu praznu memorijsku karticu daju je organizatoru na proveru pre ronjenja. Svi takmičari snimaju snimke obavezno u JPEG formatu. Snimanje snimaka paralelnim formatima (NEF, RAWisl.) za vlastite potrebe je dozvoljeno ali se snimci tim formatima ne predaju na ocenjivanje. Nisu dozvoljene višestruke ekspozicije ili preklapanje dva ili više snimaka (Image Overlay i sl.). 

Pre zarona kartica se formatira i prvi snimak određuje organizator. Posleronjenja takmičari predajuorganizatorukarticuna kopiranjesanajviše 130 snimaka. Uslučajudatakmičar predakarticusavišeod 130 snimaka, organizator ćeizbrisatiprekobrojnesnimke.

Svi takmičari obavljaju odabir snimaka na vlastitom računaru. Za izbor fotografija sa kojima će ići na žiriranje takmičar ima na raspolaganju najviše 180 minuta.

Radi moguće neusklađenosti između digitalnog aparata i računara organizatora, takmičarima se preporučuje da sa sobom donesu USB kabl za fotoaparat odnosno program za preuzimanje snimaka iz aparata u računar.

Takmičari predaju organizatoru samo nazive datoteka (snimaka) u JPEG formatu koje su odabrali, upisane u obrazac organizatora. Pri predaji naziva datoteka, takmičari mogu proveriti da li oni odgovaraju odabranim snimcima. Organizator će po želji i instrukciji takmičara okrenuti odabrani snimak (uspravno ili vodoravno).

Takmičari predaju na ocenjivanje po jedan (1) snimak za svaku pojedinu kategoriju. Žiri ocjenjuje pojedinačne snimke. Bodovna ocjena određuje plasman.

Bodovanje : Svaki snimak ocenjuje se posebno. Takmičar sa najviše bodova pobeđuje u odeređenoj kategoriji, a takmičar sa najvećim brojem bodova iz svih kategorija osvaja etapu. U slučaju da dva takmičara imaju jednak ukupni broj bodova, pobednik je onaj koji ima veći broj viših ocena. Zbir svih bodova dva najuspešnija takmičara iz istog kluba daje ekipni poredak.

Organizator i domaćin zadržavaju pravo korištenja svih fotografija sa takmičenja u svrhu promocije podvodne fotografije i ronjenja.

3.Takmičarske  kategorije

Podvodni fotografi se takmiče u tri kategorije : Ambijent, fotografija ribe i makro fotografija.

Ambijentalna fotografija: Cilj je snimiti fotografiju koja naglašava lepotu prirodnog podvodnog ambijenta. U obzir će se uzeti i snimci sa roniocem, kao delom podvodnog ambijenta. Dozvoljeni su snimci na površini (od čega najmanje 50% kadra mora biti podvodno). Nije dozvoljeno donošenje predmeta pod  površinu jezera, kao ni zahvati u promeni zateknutog ambijenta.

Fotografija ribe : Cilj je napraviti snimak čiji je glavni objekt riba, uključujući portret ribe (do iza škržnih otvora), celu ribu ili jato riba tako da se dobije tehnički korektna i umetnički što bolja fotografija. Dozvoljena je upotreba svih vrsta objektiva, uključujući i makro objektive, dodatne leće ili tubuse. Nije dozvoljeno menjati prirodni ambijent, hraniti ribe, preseljavati jezerske organizme ili uništavati bilo koji deo flore i faune. U fotografiju ribe NE ulazi fotografija detalja ribe, oko, peraja, leđna peraja ili bilo koji drugi deo tela ribe.

Makro fotografija : Cilj je snimiti podvodnu floru i faunu ili jedan njen deo. Dozvoljena je upotreba makro objektiva, dodataka, leća i tubusa koji će na čipu određenog formata prikazati sliku jednake ili manje površine od približno 100 x 150 mm. Nije dozvoljeno preseljavati jezerske organizme ili uništavati bilo koji deo flore i faune. U makro fotografiju ulazi detalj ribe, oko, peraja, leđna peraja ili bilo koji deo tela ribe.

Best of Show 2013 - autor Rok Kovačič, DRM Ljubljana,Slovenija

U svim kategorijama : Dozvoljena je upotreba svih tipova bljeskalica, dodatne rasvete, raznobojnih filtera, efekt-leća i sl. Nije dozvoljena upotreba baklji ili drugih plamenih sredstava.

Iz svake kategorije takmičari će predati na ocenjivanje po jedan snimak. Svaki snimak mora biti  zapamćen u zasebnu datoteku. Datoteka za svaki pojedini snimak imenuje se na sledeći način: svako ime je sastavljeno od slovno-brojčane oznake od kojih je na prvom mestu redni broj takmičara, zatim sledi slovo sa oznakom kategorije (A-ambijent, R-riba, M-makro), a na trećem mestu je brojčani naziv  snimka (0051,0672, ...). Na primer:  “5A0051” što znači da se radi o petom prijavljenom takmičaru, kategoriji Ambijent i fajlu koji ima oznaku 0051.  

Svaka zloupotreba (ubacivanje snimaka koji nisu snimljeni na takmičenju i sl.) donosi diskvalifikaciju takmičara.

4. Nagrade

Predviđen je sledeći sistem rangiranja a fond nagrada obezbedio je NIKON Srbija:

1., 2. i 3. mesto ukupni pojedinačni plasman za obe klase fotoaparata (kompakt i DSLR), u okviru etape IUPC

1., 2. i 3. mesto ukupni pojedinačni plasman za obe klase fotoaparata (kompakt i DSLR), u okviru Državnog prvenstva Srbije

1., 2. i 3. Mesto za timski plasman, u okviru etape IUPC (tim čine dva takmičara istog kluba)

1., 2. i 3. Mesto za timski plasman u okviru Državnog prvenstva Srbije (tim čine dva takmičara istog kluba)

Best of Show – najbolja fotografija takmičenja

5.Prijave

Prijavljivanje je isključivo pomoću formulara koji se nalazi  na stranici na ovom linku:

Za sve dodatne informacije kontakt osoba je Janez Kranjc, kojeg možete kontaktirati na +381 63 770 66 70, +381 65 880 66 80 ili preko e-maila: svetronjenja@yahoo.com

6.Odgovornost

S.D.T. Svet Ronjenja  kao domaćin takmičenja, odbacuje svaku odgovornost za naknadu štete koja može proizaći iz ovog takmičenja. Svi takmičari nastupaju na vlastitu odgovornost što potvrđuju potpisom izjave o odgovornosti.

7.Žalbe

Žalbe se predaju u pisanom obliku delegatu takmičenja do 30 minuta nakon spornog događaja odnosno nakon završetka ronjenja tokom kojeg je došlo do spornog događaja. Uz žalbu se plaća taksa od 50 eura, koja se vraća ukoliko se žalba usvoji. U protivnom sredstva ostaju domaćinu.

8. Smeštaj

Smeštajni kapaciteti u Beogradu su prilično veliki. Na linkovima koji slede možete pronaći dobar izbor hotela i hostela. Oko same Ade Ciganlije nema smeštajnih kapaciteta.

 http://www.rentbeograd.com/?gclid=CI-V5faB06cCFQY03wodn19n9w

 http://www.portal-srbija.com/turizam/hosteli/

9. Baza  i akvatorijum takmičenja 

Baza takmičenja je u subotu (25.04.) ispred kafića BIKINI BAR u kome će se vršiti verifikacija takmičara i ispred kojeg će biti zona ronjenja.

BIKINI BAR se nalazi na Makiškoj strani Ade Ciganlije. Kada dolazite iz pravca beogradskog Sajma, pa naiđete na veliki čelični reklamni stub (Pionir), kod njega skrenite desno. To je stari obrenovački put i on vodi duž jezera.Posle 3.5 kilometra parkirajte. Na putu će biti vidljive oznake za IUPC.

U nedelju (26.04.) žiriranje, proglašenje i komentarisanje fotografija će se obaviti u Centru za sportove na vodi, na Adi Ciganliji.

CSV se nalazi na samoj Adi. To znači da ako dolazite iz pravca beogradskog Sajma, čim naiđete na jezero skrenite desno na glavni ulaz. Stižete na rampu. Kada uđete, posle 200 metara stižete na kružni tok. Izađite na drugom izlazu. Skrenite levo na prvi parking i tu ste. Na parkingu će biti oznake gde je Centar za sportove na vodi.

S.D.T. Svet Ronjenja (domaćin takmičenja), NIKON Srbija i SOPAS (pokrovitelji takmičenja) Vam žele prijatan boravak u Beogradu i puno uspeha na takmičenju!

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici