Uspesi u Beloj Crkvi 2019

U Beloj Crkvi je 20.04.2019. godine održano Prvenstvo republike Srbije i otvoreno prvenstvo Vojvodine u podvodnoj fotografiji. Naš klub, S.D.T. Svet Ronjenja je nastupio sa šest takmičara. U kategoriji kompakta boje kluba branili su Milica Rajković, Bojan Milić, Veljko Tomčić i Aleksandar Baba-Vulić. U klasi DSLR foto aparata takmičili su se Ivana Orlović Kranjc i Nikola Doder. Takmičenje se odvijalo na Vračevgajskom jezeru, po predivnom sunčanom danu. Na žalost vidljivost u jezeru nije bila baš sjajna, a temperatura vode je bila 15 stepeni. To ipak nije omelo naše ronioce, da na ovom takmičenju daju svoj maksimum. Učestvovalo je 12 klubova (11 iz Srbije i jedan iz Republike Srpske) sa sve ukupno 24 takmičara. Ovo je bila još jedna potvrda da je popularnost podvodne fotografije sve veća na ovim prostorima.

Nastavi sa čitanjem

Štampa El. pošta

Podvodna izložba – zaroni i gledaj!

U nedelju 11.03.2018. godine, na zatvorenom bazenu u Pančevu od 12:00 do 16:00 časova biće organizovane dve izložbe podvodnih fotografija. Jedna će biti postavljena u holu bazena i na njoj će biti fotografije sa temom “Žive vode”. Ideja je da se ovom izložbom povežu dva na prvi pogled potpuno različita akvatorijuma – Ada Ciganlija i Raja Ampat. U bazenu će biti postavljene fotografije sa temom “Bogatstvo Plave planete” . Da bi se ta izložba pogledala, neophodno je zaroniti. Za to će se pobrinuti voditelji ronjenja iz našeg kluba. Projekat je namenjen prvenstveno apsolutnim početnicima, kojima je ovo možda i prvi kontakt sa ronjenjem, ali i iskusni ronioci su dobrodošli. Autori izložbi su Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc.

Nastavi sa čitanjem

Štampa El. pošta

Dvostruki uspeh

Tradicionalni Festival podvodnog filma u Beogradu je po 19. put okupio zaljubljenike u podvodni svet. Među njima su bili i članovi kluba S.D.T. Svet Ronjenja. Ove godine iz pančevačke video radionice izašla su čak tri filma od troje autora. Ivana Orlović Kranjc je nastupila sa filmom „Prodavac školjki“, Vladimir Mladenović sa „Under the Ice“ i Janez Kranjc sa kratkim filmom „ESCAPE“.

U konkurenciji  od sedam domaćih autora, filmski prvenac  Ivane Orlović Kranjc „Prodavac školjki“ je pobrao opšte simpatije publike i žirija, pa je sasvim zasluženo proglašen najboljim domaćim filmom. Takođe je veoma zapažen bio i film „Escape“ autora Janeza Kranjca kome je žiri dodelio specijalnu nagradu Festivala.

Za vreme trajanja Festivala, u beogradskoj Kinoteci je bila postavljena i izložba podvodnih fotografija „Led ledeni“. Čvrst, nemilosrdan i nezaustavljiv led je za tandem podvodnih fotografa Ivanu Orlović Kranjc i Janeza Kranjca predstavljao inspiraciju. Zahvaljujući njemu, zabeleženi su ovi jedinstveni trenuci kada jezera postanu zarobljenici ledenog pokrivača. Snimci su napravljeni prošle zime u januaru i februaru. Takođe je zanimljivo da je fotografisano na dve lokacije: Weissensee, Austrija i Ada Ciganlija, Srbija.

Sve fotografije su nastale zahvaljujući fotoaparatu NIKON D7000 koji je bio u vodonepropusnom kućištu  SUBAL  ND7000.

Štampa El. pošta

Sjajan nastup u Kemeru

U turskom gradu Kemeru, na obali Mediteranskog mora od 15. do 18. maja održana je manifestacija „14. Kemer Underwater Days“. Četrnaest godina ovaj međunarodni događaj okuplja podvodne fotografe i snimatelje iz celog sveta. Ove godine foto tim iz ronilačkog kluba S.D.T.Svet Ronjenja u sastavu Ivana Orlović Kranjc, Ana Mijalković, Vladimir Mladenović i Janez Kranjc učestvovao je na ovom događaju, tačnije u nadmetanju u podvodnoj fotografiji. U konkurenciji je bilo tridesetak takmičara iz Rusije, Severnog Kipra,Turske i Srbije.

Pobedničke fotografije "Underwater Nature" i "Underwater arceology" autor Ivana Orlović Kranjc

I ostvareni su sjajni rezultati. U kategorijama „Underwater nature“ i „Underwater archeology” Ivana Orlović Kranjc je osvojila prvo mesto, a Janez Kranjc drugo mesto. Vladimir Mladenović je u u kategoriji “Model” osvojio prvo mesto, a takođe je osvojio i specijalnu nagradu “EUIFA Environment Award”.

"Model" pobednička fotografija, autor Vladimir Mladenović

“Univerzitet za podvodnu arheologiju “Selcuk University” veoma uspešno organizuje ovo takmičenje već četrnaest godinama. Posebno nam je zanimljiv deo takmičenja gde je motiv podvodna arheologija, jer su u ovim vodama vekovima bila raskršća pomorskih puteva, pa je samim tim i podmorje prepuno arheoloških artefakta koji su sjajni fotografski motivi” – kaže podvodni fotograf Ivana Orlović Kranjc.


Foto: Ivana O.K. , Janez Kranjc , Ana Mijalković i Vladimir Mladenović

.

Štampa El. pošta

Ada OPEN – IUPC 2015. peti put

Na tradicionalnom takmičenju “Ada OPEN – IUPC 2015.” koje je održano prošlog vikenda u Beogradu, nastupio je 21 takmičar. Uslovi za nadmetanje su bili odlični pa su fotografi snimili zaista dobre fotografije. U subotu, prvog dana takmičenja na programu je bilo ronjenje. Fotografi su imali na raspolaganju 5 sati da naprave što kvalitetnije slike u kategorijama ambijent, riba i makro.

Best of Show - Marko Stojanović, kompakt

Izuzetno prozirna voda i obilje ribe su doprineli da se ispod površine Savskog jezera naprave fascinantni snimci. U nedelju je bilo žiriranje koje je još jednom obavio žiri u sastavu Predrag Vučković (Red Bull Team), Milan Živković (Refoto), Igor Rill (National Geographic Srbija) i Vladan Milisavljević (Ultramarin).

Nastavi sa čitanjem

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici