Podvodna izložba – zaroni i gledaj!

U nedelju 11.03.2018. godine, na zatvorenom bazenu u Pančevu od 12:00 do 16:00 časova biće organizovane dve izložbe podvodnih fotografija. Jedna će biti postavljena u holu bazena i na njoj će biti fotografije sa temom “Žive vode”. Ideja je da se ovom izložbom povežu dva na prvi pogled potpuno različita akvatorijuma – Ada Ciganlija i Raja Ampat. U bazenu će biti postavljene fotografije sa temom “Bogatstvo Plave planete” . Da bi se ta izložba pogledala, neophodno je zaroniti. Za to će se pobrinuti voditelji ronjenja iz našeg kluba. Projekat je namenjen prvenstveno apsolutnim početnicima, kojima je ovo možda i prvi kontakt sa ronjenjem, ali i iskusni ronioci su dobrodošli. Autori izložbi su Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc.

Nastavi sa čitanjem

Štampa El. pošta

Dvostruki uspeh

Tradicionalni Festival podvodnog filma u Beogradu je po 19. put okupio zaljubljenike u podvodni svet. Među njima su bili i članovi kluba S.D.T. Svet Ronjenja. Ove godine iz pančevačke video radionice izašla su čak tri filma od troje autora. Ivana Orlović Kranjc je nastupila sa filmom „Prodavac školjki“, Vladimir Mladenović sa „Under the Ice“ i Janez Kranjc sa kratkim filmom „ESCAPE“.

U konkurenciji  od sedam domaćih autora, filmski prvenac  Ivane Orlović Kranjc „Prodavac školjki“ je pobrao opšte simpatije publike i žirija, pa je sasvim zasluženo proglašen najboljim domaćim filmom. Takođe je veoma zapažen bio i film „Escape“ autora Janeza Kranjca kome je žiri dodelio specijalnu nagradu Festivala.

Za vreme trajanja Festivala, u beogradskoj Kinoteci je bila postavljena i izložba podvodnih fotografija „Led ledeni“. Čvrst, nemilosrdan i nezaustavljiv led je za tandem podvodnih fotografa Ivanu Orlović Kranjc i Janeza Kranjca predstavljao inspiraciju. Zahvaljujući njemu, zabeleženi su ovi jedinstveni trenuci kada jezera postanu zarobljenici ledenog pokrivača. Snimci su napravljeni prošle zime u januaru i februaru. Takođe je zanimljivo da je fotografisano na dve lokacije: Weissensee, Austrija i Ada Ciganlija, Srbija.

Sve fotografije su nastale zahvaljujući fotoaparatu NIKON D7000 koji je bio u vodonepropusnom kućištu  SUBAL  ND7000.

Štampa El. pošta

Sjajan nastup u Kemeru

U turskom gradu Kemeru, na obali Mediteranskog mora od 15. do 18. maja održana je manifestacija „14. Kemer Underwater Days“. Četrnaest godina ovaj međunarodni događaj okuplja podvodne fotografe i snimatelje iz celog sveta. Ove godine foto tim iz ronilačkog kluba S.D.T.Svet Ronjenja u sastavu Ivana Orlović Kranjc, Ana Mijalković, Vladimir Mladenović i Janez Kranjc učestvovao je na ovom događaju, tačnije u nadmetanju u podvodnoj fotografiji. U konkurenciji je bilo tridesetak takmičara iz Rusije, Severnog Kipra,Turske i Srbije.

Pobedničke fotografije "Underwater Nature" i "Underwater arceology" autor Ivana Orlović Kranjc

I ostvareni su sjajni rezultati. U kategorijama „Underwater nature“ i „Underwater archeology” Ivana Orlović Kranjc je osvojila prvo mesto, a Janez Kranjc drugo mesto. Vladimir Mladenović je u u kategoriji “Model” osvojio prvo mesto, a takođe je osvojio i specijalnu nagradu “EUIFA Environment Award”.

"Model" pobednička fotografija, autor Vladimir Mladenović

“Univerzitet za podvodnu arheologiju “Selcuk University” veoma uspešno organizuje ovo takmičenje već četrnaest godinama. Posebno nam je zanimljiv deo takmičenja gde je motiv podvodna arheologija, jer su u ovim vodama vekovima bila raskršća pomorskih puteva, pa je samim tim i podmorje prepuno arheoloških artefakta koji su sjajni fotografski motivi” – kaže podvodni fotograf Ivana Orlović Kranjc.


Foto: Ivana O.K. , Janez Kranjc , Ana Mijalković i Vladimir Mladenović

.

Štampa El. pošta

Ada OPEN – IUPC 2015. peti put

Na tradicionalnom takmičenju “Ada OPEN – IUPC 2015.” koje je održano prošlog vikenda u Beogradu, nastupio je 21 takmičar. Uslovi za nadmetanje su bili odlični pa su fotografi snimili zaista dobre fotografije. U subotu, prvog dana takmičenja na programu je bilo ronjenje. Fotografi su imali na raspolaganju 5 sati da naprave što kvalitetnije slike u kategorijama ambijent, riba i makro.

Best of Show - Marko Stojanović, kompakt

Izuzetno prozirna voda i obilje ribe su doprineli da se ispod površine Savskog jezera naprave fascinantni snimci. U nedelju je bilo žiriranje koje je još jednom obavio žiri u sastavu Predrag Vučković (Red Bull Team), Milan Živković (Refoto), Igor Rill (National Geographic Srbija) i Vladan Milisavljević (Ultramarin).

Nastavi sa čitanjem

Štampa El. pošta

Uspeh na Bledu

Od 17. do 19. aprila, 2015.godine u Sloveniji, na Bledu je bilo organizovano takmičenje u podvodnoj fotografiji u organizaciji kluba DRM Ljubljana. Fotografski tim S.D.T Svet Ronjenja su ovoga puta činila tri člana: Ivana O.K., Janez Kranjc i Vladimir Mladenović kome je ovo bilo prvo takmičenje do sada. Takmičenje je bilo organizovano  u tri kategorije: wide, kreativa i riba. Nažalost vremenski uslovi nas ovaj put nisu baš najbolje poslužili pa je samim tim i takmičenje bilo teže. Voda temperature svega 5 stepeni, vidljivost manja od 2m a napolju kiša koja lije.

Best of Show - kategorija kreativa, autor Janez Kranjc, model Ana Mijalković

Međutim nismo dozvolili da nas to omete i vođeni velikim entuzijazmom smo zaronili da se što pre suočimo sa izazovom kako napraviti što bolju fotografiju. I nekako nam je to pošlo za rukom… Janez Kranjc: 1. Mesto u kategoriji “kreativa” i osvojena prestižna nagrada “Best of Show” ! Vladimir Mladenović: 2. Mesto u kategoriji “kreativa”. Ivana O.K. : 1. Mesto u kategoriji wide, 2. Mesto u kategoriji riba i zlatna medalja i pehar u ukupnom plasmanu. Ekipno Svet Ronjenja je osvojio drugo mesto. Zahvaljujemo se organizatorima na izuzetno toplom dočeku kao i Sopasu na podršci u organizaciji puta našeg tima koji je to rezultatima i  opravdao.

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici