Piran - DRM Open 2011

Otvoreno prvenstvo Slovenije u podvodnoj fotografiji privuklo je kao i uvek veliki broj fotografa iz Italije, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Boje S.D.T. Svet Ronjenja zastupali su Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc. Ronioci su se takmičili u dve klase: Dslr (12) i Kompakt (16 takmičara). Ovo takmičenje se bodovalo i kao etapa IUPC-a. Domaćin takmičenja je bio DRM Ljubljana uz logističku pomoć piranskog ronilačkog centra Noriksub.

Prvog dana takmičenja ronilo se na akvatorijumu ispred svetionika starog grada Pirana. Nakon provedenih pet sati u potrazi za dobrim snimcima, ronioci su predali svoje digitalne kartice organizatorima. Uslovi za ronjenje su bili odlični. Vetar je bio umeren, temperatura mora 22 stepena a vidljivost desetak metara. Tokom zarona ukazala nam se prilika da slikamo jata kavala, salpi i šparova ali je i motiva za makro fotografiju bilo u izobilju. Pod vodom su se mogli sresti i morski konjići, krabe, meduze...

U nedelju, drugog dana takmičenja okupili smo se malo iza podneva u Biološkoj istraživačkoj stanici gde su objavljeni rezultati žiriranja, projekcija fotografija i dodela priznanja. U kategoriji makro Ivana O.K. je osvojila drugo mesto sa sjajnom fotografijom detalja žarnjaka meduze. U ukupnom plasmanu (zbir sve tri kategorije) Janez Kranjc je zauzeo 6. a Ivana 9. mesto.

Takmičenjem u Piranu se završava sezona takmičenja u ovoj godini jer je, na žalost, etapa u Trstu otkazana.


Rezultati:


 DSLR

Makro:

Riba:

Wide:

1. Rok Kovačič           1. Rok Kovačič                     1. Grega Verč
2. Grega Verč 2. Fabio Iardin 2. Oskar Marko Musić
3. Hinko Šolinc 3. Oskar Marko Musić 3. Fabio Iardino

Kompakt

Makro:

Riba:

Wide:

1. Žiga Zdešar 1. Dejan Mavrič 1. Damir Zurub
2. Ivana Orlović Kranjc           2. Damir Zurub           2. Barbara Camassa
3. Sebastijan Dolenc 3. Žiga Zdešar 3. Dejan Mavrič

 Ukupni plasman DSLR:                 

Ukupni plasman Kompakt:

1. Rok Kovačić 1. Damir Zurub
2. Grega Vreč 2. Dejan Mavrić
3. Oskar Marko Musić                3. Žiga Zdešar

Best of Show – Rok Kovačič


Muzej ronjenja

Zanimljiv vikend u Piranu začinili smo posetom Muzeju ronjenja koji se nalazi na gradskoj rivi. Pogledali smo zanimljive eksponate kojim su načinjeni prvi koraci u ronjenju na tim prostorima, kao i interesantnu kolekciju podmorničarskih uniformi, maketa i fotografija. Međutim najjači utisak su ostavile originalne fotografije potonuća legendarnog broda „Rex“ koga su snage RAF-a potopile u vazdušnom napadu za vreme II Svetskog rata.


 

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici