IUPC - Ada Ciganlija 2011.

Prva ovogodišnja etapa IUPC-a je uspešno održana 16-17.04. 2011. Godine na jezeru Ada Ciganlija. Nastupilo je četrnaest takmičara iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, koji su se takmičili u dve kategorije: kompakt i DSLR. Organizator takmičenja je bio ronilački klub S.D.T. Svet Ronjenja uz pokroviteljstvo Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Srbije (SOPAS). Dragocena je bila i podrška JP „Ada Ciganlija“, kao i zastupnika ronilačke opreme MARES preduzeća CALYPSO Group i firme za prodaju IT opreme LAPTOP SHOP. Baza takmičenja je bio kafić Sunset na makiškoj strani Ade. Nakon okupljanja takmičara koje se završilo do 09:30, usledio je zvanični brifing.

Ronioci su na raspolaganju imali celo jezero (jer nije bilo drugih aktivnosti), vidljivost je bila 5-6 metara, a temperatura vode je varirala od 12 stepeni na površini do 6 stepeni na dnu. Maksimalna dubina jezera je bila 10 metara. Spoljna temperatura 16 stepeni i mestimično sunčano vreme. Ukupno gledano solidni uslovi za ronjenje.

Tačno u 10.30 dat je znak za početak ronjenja i fotografi su ušli u vodu. Na raspolaganju su imali pet sati da naprave što bolje fotografije za svaku od tri kategorije: makro, ambijent i riba. U ovakvim takmičenjima do izražaja dolaze ronilačke tehnike podvodnog fotografa, veština baratanja foto opremom i poznavanje živog sveta koji se fotografiše. Ipak, ponekad treba imati i malo sreće ...

U 15.30 svi fotografi su bili van vode. Na red je doslo brisanje prekobrojnih snimaka, kopiranje fotografija u zvanični kompjuter takmičenja i izbor snimaka sa kojima će fotografi nastupiti. Nakon odličnog ručka (čestitke kuhinji SUNSET-a) ronioci su otišli na odmor.

U nedelju, drugog dana takmičenja žiri u sastavu Predrag Vučković (Predsednik žirija), Milan Živković i Vladan Milisavljević je počeo prema planu, sa žiriranjem. Tačno u podne su objavljeni nezvanični rezultati, koji su nakon isteka vremena predviđenog za žalbe postali i zvanični. U sali za projekcije Centra za sportove na vodi, pred okupljenim takmičarima obavljena je projekcija svih fotografija uz stručnu analizu žirija. Po završetku projekcije pristupilo se proglašenju najboljih i dodeli nagrada.

Uspešan nastup za S.D.T. Svet Ronjenja

Ovo takmičenje je bilo veoma uspešno za Ivanu Orlović Kranjc koja je u kategoriji kompakt-a osvojila prvo mesto, kao i za Janeza Kranjca koji je osvojio drugo mesto (u istoj kategoriji) i srebrnu medalju. Sa ovako dva visoko plasirana takmičara bilo je za očekivati da i u konkurenciji timova S.D.T. Svet Ronjenja osvoji visoko mesto. Sa osvojenih 269 poena naš klub je osvojio prvo mesto ispred DPA Tuna (Slovenija) i DRM Ljubljana. Dobrim startom u prvoj etapi, naši fotografi su osvojili dragocene bodove za nastavak IUPC-a.

Preuzmite kompletan bilten takmičenja sa rezultatima.


Kvalitetan rad žirija

Za fotografsko takmičenje žiri ima presudnu ulogu. Kvalitetno žiriranje ima edukativnu i podsticajnu ulogu na dalji rad podvodnih fotografa.

Predrag Vučković (Predsednik žirija) je trenutno među najtraženijim podvodnim fotografima na svetu. Osim podvodne fotografije Peđa snima sve ektremne sportove i član je Red Bull foto tima. Na sajtu www.extreme-photographer.com možete saznati više o njegovom radu.

Milan Živković je specijalista za makro fotografiju. Nakon višegodišnjeg rada u Prirodnjačkom muzeju tokom kojeg je njegova specijalnost naročito došla do izražaja, Milan je postao urednik prestižnog časopisa o fotografiji REFOTO.

Vladan Milisavljević je dugogodišnji instruktor ronjenja i podvodni fotograf koji je imao više zapaženih izložbi od kojih bi izdvojili postavku „Ultra marine“ (Progres galerija, Festival Antib). Radi u ULUPUDS-ovom autorskom ateljeu ULTRA MARIN FOTO.


DSLR - kategorija riba - Grega Verc - I mesto


THE BEST OF SHOW - Za najbolju od svih snimljenih fotografija izabrana je fotografija u kategoriji riba, čiji je autor Grega Verč (DPA Tuna).


DSLR - kategorija ambijent - Tomaz Volaj - I mesto.


DSLR - kategorija makro - Rok Kovačić - I mesto


Kompaktni aparati - kategorija riba - Janez Kranjc - I mesto


Kompaktni aparati - kategorija ambijent - Ivana Orlović Kranjc - I mesto


Kompaktni aparati - kategorija makro - Ivana Orlović Kranjc - I mesto


.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici