Uspešno završena etapa IUPC 2010, Ada Ciganlija

Bilten          Click for english version          Awarded photographies 


Uspešno završena etapa IUPC 2010, Ada Ciganlija

Kada nas je Marino Brzac u decembru pozvao da se pridružimo osnivanju međunarodnog kupa u podvodnoj fotografiji, zajedno sa roniocima iz Hrvatske, Slovenije i Italije, bili smo više nego počastvovani.

Obnoviti stara i steći neka nova prijateljstva posle toliko godina zvučalo je izuzetno interesantno i primamljivo, pogotovo sada kada su putovanja po Evropi postala jednostavnija i kada nas povezuju brzi autoputevi.

Otišli smo u Kraljevicu polovinom januara i sa predstavnicima Italije, Slovenije i Hrvatske potpisali akt o osnivanju International Underwater Photography Cup-a.

I tako je cela pšriča počela


Odličan debi podvodnih fotografa ronilačkog kluba S.D.T. Svet Ronjenja

IUPC 2010 na Adi Ciganliji je praktično bio prvo međunarodno takmičenje ovoga ranga na kojem su učestvovali takmičari iz našeg kluba. Za S.D.T. Svet Ronjenja su nastupili Marijana Protić, Biljana Bajić, Zorica Kerkez, Ivana Orlović Kranjc i Nemanja Smičiklas. Iako je medalje osvojila samo Ivana Orlović Kranjc, ovaj nastup je bio dragoceno iskustvo i za sve ostale. Veoma su bili bitni i poeni koje je osvojila Zorica Kerkez, jer je na taj način doprinela klupskom plasmanu na visoko drugo mesto (odmah iza iskusne ekipe DRM Ljubljana, a ispred KPA Rovinj). Da Marijana Protić nije imala maler sa svojom karticom u fotoaparatu (oštećeni fajlovi) sigurni smo da bi u ekipnom plasmanu bilo vrlo tesno. Ali, to je sport i pred nama su nova takmičenja i novi izazovi.

Poeni koje je osvojila Ivana Orlović Kranjc prvim mestom u kategoriji kompaktnih digitalnih fotoaparat su veoma važni za nastavak International Underwater Photography Cup-a. Ekipa fotografa S.D.T. Svet Ronjenja se sada priprema za nastavak ovog takmičenja, na etapi u Rovinju od 4. do 6. juna ove godine.

Plasman - Results

COMPACT - AMBIENT

 1. Ivana Orlović Kranjc, SDT Svet ronjenja, 38

 2. Jaka Ferjan, DRM Ljubljana, 34

 3. Slobodan Savatović, KPA Bela Crkva, 22

COMPACT - MACRO

 1. Marko Gasparič, DRM Ljubljana, 40

 2. Jaka Ferjan, DRM Ljubljana, 30

 3. Ivana Orlović Kranjc, SDT Svet ronjenja, 26

COMPACT - FISH

 1. Ivana Orlović Kranjc, SDT Svet ronjenja, 30

 2. Marko Gasparič, DRM Ljubljana, 29

 3. Jaka Ferjan, DRM Ljubljana, 26

DSLR AMBIENT

 1. Oskar Marko Musić, DRM Ljubljana, 36

 2. Andrea Tosi, Adria Kraljevica, 34

 3. Fabio Iardino, Ghisleri Trieste, 26

DSLR - MACRO

 1. Fabio Iardino, Ghisleri Trieste, 38

 2. Marino Brzac, KPA Rovinj, 34

 3. Andrea Tosi, Adria Kraljevica, 24

DSLR - FISH

 1. Andrea Tosi, Adria Kraljevica, 38

 2. Marino Brzac, KPA Rovinj, 28

 3. Hinko Šolinc, DRM Ljubljana, 24


THE BEST TEAMS

 1. DRM Ljubljana, 176

 2. SDT Svet ronjenja, 105

 3. KPA Rovinj, 99

 4. KPA Bela Crkva, 34

 5. RK Geronimo, 24

 6. KPA Pančevo, 23


BEST OF SHOW

 1. Fabio Iardino, Ghisleri Trieste


TOTAL RESULTS

DSLR

 1. Andrea Tosi, Adria Kraljevica, 96

 2. Marino Brzac, KPA Rovinj, 78

 3. Fabio Iardino, Ghisleri Trieste, 78

 4. Oskar Marko Musić, DRM Ljubljana, 46

 5. Rok Kovačič, DRM Ljubljana, 45

 6. Hinko Šolinc, DRM Ljubljana, 32

 7. Sven Zvocak, KPA Rovinj, 21

Compact

 1. Ivana Orlović Kranjc, SDT Svet ronjenja, 94

 2. Jaka Ferjan, DRM Ljubljana, 90

 3. Marko Gasparič, DRM Ljubljana, 86

 4. Slobodan Savatović, KPA Bela Crkva, 26

 5. Dejan Mavrič, DPD Soča Nova Gorica, 24

 6. Danijela Ahčin, KPA Pančevo, 19

 7. Dušan Novaković, Danubius spasilac, 17

 8. Damir Zurub, RK Geronimo, 17

 9. Melita Bubek, RK Mehurček Nova Gorica, 12

 10. Zorica Kerkez, SDT Svet ronjenja, 11

 11. Jovan Petrovski, KPA Bela Crkva, 8

 12. Matko Pojatina , RK Geronimo, 7

 13. Nemanja Smičiklas, SDT Svet ronjenja, 7

 14. Slavko Makara, KPA Pančevo, 4

 15. Milan Zurković , KPA Green House, 4

 16. Siniša Lazarek Stošić, KPA Spartak, 4

Evo kratkog uzveštaja sa našeg takmičenja

Naravno, nijedno takmičenje ne bismo uspeli dobro da organizujemo da nemamo prave ljude u timu Sveta Ronjenja, pa bih ih ovom prilikom spomenula na početku izveštaja, jer oni i jesu sam početak.

ORGANIZACIONI ODBOR:

 • Direktor takmičenja: Janez Kranjc
 • Domaćin takmičenja i tehnička podrška: SDT Svet Ronjenja
 • Dizajn i idejna rešenja: Nemanja Smičiklas - Smiči
 • Dizajn i idejna rešenja: Dragan Šašić - Šaško
 • Dizajn i idejna rešenja: Marijana Protić - Malinana
 • Priprema za štampu: Ivan Biliškov - Bili
 • Tehnička podrška, zapisničar i svašta nešto: Dragan Lukić - draganel
 • Tehnička podrška, zvanični fotograf: Nikola Spasić - Spale
 • Glas sa razglasa, kontrolor izrade biltena i bodovanja: Svetlana Ćirković - Ceca
 • Domaćin takmičenja - Ivana O.K.
 • Hostesa, lanč paketi i majice: Minja Turk - Njami
 • Kotizacije: Tamara Pajić - Taša
 • Snimanje i montaža: Dejan Pajić - Deki
 • Obezbeđenje: Nemanja Dragičević
 • Obezbeđenje: Igor Đuriš - Đura
 • Pomoć oko svega: Miloš Lutovac
 • Zvanični fotograf: Marija Jevtović - Maja Show
 • Pomoćni fotograf: Nikola Stojančević
 • Pomoću organizaciji i podrška: Slavica Turk
 • Razglas: Danilo Tomić - Dača

Posebno bih se zahvalila žiriju koji je svojom stručnošću ulepšao ovaj događaj i pomogao da se od mnogih lepih fotografija savskog jezera izaberu najlepše!

 • Predsednik žirija: Predrag Vučković
 • Član žirija: Vladan Milisavljević
 • Član žirija: Milorad Đuknić
 • Član žirija: Milan Živković

Za ugodan boravak i osveženje tokom celog dana pobrinula se ekipa kafića Demo bar, posebno Goran, menadžer, i glavni konobar Tucko, koji je sa nama proveo 47 sati. Uz samo par sati sna :)!

Gosti iz Slovenije, Italije i Hrvatske počeli su da dolaze u talasima još u petak i kao pravi zaljubljenici u podvodnu fotografiju, umesto u svoje apartmane, odmah su se zaputili ka Adi na probno ronjenje. U njima smo prepoznali nas same i znali smo da će ovo biti jedno zaista lepo druženje i prijateljstvo.

Iako nam je vremenska prognoza pretila grmljavinom i kišom preko celog vikenda, uživali smo u lepim i toplim sunčanim danima.


Subota, 22. maj

Staff našeg kluba je počeo sa radom u ranim jutarnjim satima (čitaj 05:00), iako smo prethodne noći kasno završili sa pripremanjem scenografije lokala u kome će se održati takmičenje. Okupili smo se na Adi u 7:30 i svi su krenuli na svoje radne zadatke – postavljanje razglasa, baldahina i stola za aparate, šatorskih krila za opremanje i raspremanje, kačenje rasporeda i satnice, putokaza ...

A onda je krenula da pristiže nasmejana i vesela ekipa gnjuraca, na čijim licima se moglo pročitati nestrpljenje kada će doći čas da uzmu ljute mašine u ruke i zarone. Počelo je prijavljivanje, dodela majičica, lanč paketa ... Gosti su se udobno smestili i čekali smo početak brifinga. Tokom brifinga Janez je još jednom poželeo dobrodošlicu, ponovio pravila takmičenja i karakteristike mesta i akvatorija na kome se ronilo.

Kao pravi domaćini ljudi iz Srbije su se dogovorili da gostima iz drugih zemalja daju malu prednost u vremenu ulaska u vodu, jer je normalno da se jezero sa 27 takmičara zamuti. Time smo kompenzovali našu prednost što ronimo na domaćem terenu.

Neki su izranjali ushićeni i jedva su čekali da vide svoja mala umetnička dela na lap-top računarima kako bi bolje sagledali učinak. Neki su ronili dva puta, neki tri ...

Vidljivost je na dan takmičenja i pre samog „stampeda“ bila solidnih 5-6 metara, ali je zato temperatura vode, zbog lošeg vremena tokom protekle nedelje, pala sa 21 stepen na 17 stepeni.

Po izlasku smo predavali kartice momcima na official desku Draganelu i Spaletu. Njihov celodnevni posao zahtevao je puno koncentracije i dobru organizaciju, a o tome možda najbolje govori to što su uspeli našim gostima da narežu fotografije napravljene tokom dana. Cilj je bio da od nas ponesu i fotografskim okom zabeležene uspomene.

 

 

 

 

 

 

 

Biranje fotografija za predavanje žiriju nije lak posao. Trebalo je doneti odluku koje tri fotografije – po jednu iz kategorije RIBA, MAKRO, AMBIJENT predati žiriju – neki su se konsultovali sa svojim kolegama takmičarima. Kada smo završili sa predajom izabranih fotografija, otišli smo na ručak u Red Shoes, gde nam je sam pogled na švedski sto pomogao da na momenat zaboravimo na tenziju i nestrpljenje tokom takmičenja, pa smo se malo i opustili ... 

Popodne smo proveli uživajući u suncu pored jezera, razmenjujući iskustva sa kolegama koji se već dugo takmiče po raznim zemljama... U saradnji sa JP Ada Ciganlija, organizovan je obilazak u 17h vozićem oko celog jezera, tako da su gosti mogli da steknu ustisak o predivnom parku punim sportskih sadržaja.

Tačno u 18:00 žiri je započeo svoj posao. U 20:30 žiriranje je po planu završeno, počela je kontrola i provera rezultata, sabiranje bodova, ispisivanje diploma. A onda je došao trenutak koji smo svi željno iščekivali!

U kratkom protokolu su nas pozdravili Božana Ostojić, predsednica Sopasa i Marino Brzac, glavni „krivac“ za osnivanje ovog kupa. Tokom proglašenja pobednika takmičari su mogli na platnu da prate radove nagrađenih. Pljuštale su medalje i pehari, ali i aplauzi kojima su kolege međusobno pružali podršku jedni drugima, iako se radilo o konkurenciji. Takmičenje je zvanično završeno i ekipa se dogovorila da se proslava nastavi na nekom od beogradskih splavova ...

Interno pravilo u klubu Svet Ronjenja je da ko osvoji medalje mora da časti. Dakle, klupska proslava nam "ne gine" ...

Fotografije sa takmičenja iz objektiva Predraga Vučkovića možete pogledati na x3mgym Forumu.

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici