Uspomene iz dubine

Izložba podvodnih fotografija “Uspomene iz dubine” otvorena je u galeriji Kombank Art Hol (Makedonska 29, Beograd) 6.decembra 2013. godine. Uz podršku Komercijalne Banke, na 43 izložene fotografije autori Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc prikazali su najupečatljivije momente zabeležene na ronjenjima u protekle dve godine, u vodama Indijskog okeana, Crvenog mora, Sredozemlja i Jadrana. Izložba je privukla veliki broj ljubitelja mora i podmorja, a biće postavljena do 22.12.2013. godine. U narednom period ova postavka će biti izložena u još nekim gradovima Srbije.

Majstor fotografije i urednik REFOTO časopisa Milan Živković je autorima pomogao kod izbora fotografija za postavku, a I otvorio je izložbu. Evo šta je tom prilikom rekao:

 

“Pre otvaranja pitao sam Janeza zašto se izložba zove “Uspomene iz dubine”. Odgovor je bio da svaka fotografija predstavlja neki važan i veoma ličan trenutak koji se dogodio na zaronima širom svetskih mora i okeana. Ali najvažnija karakteristika ove izložbe nije njena neosporna dokumentarnost već način na koji je najveći broj fotografija snimljen. Svesni činjenice da podvodna makro fotografija pruža pogled kakav čak ni oni koji se bave ronjenjem iz nekoliko razloga ne mogu da vide (na primer svetlo blica otkriva boje koje se zbog plave dominante pod vodom uopšte ne vide) autori nam pokazuju minijaturne fragmente koji izvučeni iz standardnog konteksta postaju apstraktne slike. I upravo je ta apstraktnost najvažnija stvar jer bez poznatih repera za poređenje posmatrač nema ni najmanju ideju koliko je velika životinja koju posmatra na fotografiji. Prozračna kozica na pipcima anemone jedva da je pet milimetara velika ali na metarskoj fotografiji ona izgleda kao nekakvo mitsko i fantazmagorično stvorenje dubina. Nekoliko izloženih fotografija prikazuje ronioce i scene u dubinama i one su tu da posmatraču barem na trenutak stave do znanja gde su ostale nastale. Na kraju treba reći da je ovo ustvari najlepša izložba apstraktne fotografije koju smo imali priliku da vidimo u skorije vreme”, rekao je na otvaranju Milan Živković.


 

Foto: Dejan Slavković, Milan Jovanović

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici