AKCIJE 2006


RONILAČKI DEDA MRAZ

24.12.2006

U subotu 24.12.2006. godine Deda Mraz je izronio iz dubina Savskog jezera. Na klupicama okićenim balonima, uz vatromet i novogodišnje pesmice dvadesetak mališana ( deca ronilaca članova kluba SVET RONJENJA) su ga oduševljeno pozdravili. Najmlađima su društvo pravile Baka Mraz sa unukama, tako da je skoro cela porodica Mraz bila na okupu. Ovaj nesvakidašnji događaj organizovali su S.D.T. SVET RONJENJA i kafić SUNSET.


IZLOŽBA PODVODNE FOTOGRAFIJE

19.12.2006

U Novom Sadu, u prostoru LED ART Klinike 19.12.2006. godine otvorena je kolektivna izložba podvodne fotografije. Autori ove postavke su bili Ivana Orlović Kranjc, Srđan Milodanović, Ivan Marinkov i Janez Kranjc. Izložbu je na originalan način (obučen u ronilačko odelo) otvorio Miloš Vujanović naglasivši pitanje veze podvodne fotografije i umetnosti, i otvaranja jednog sasvim novog polja istraživanja. Iako je otvaranje bilo na Svetog Nikolu galerija je bila puna, što je još jedna potvrda da je ovaj svetac pravi zaštitnik pomoraca, mornara i ronilaca ... U nastavku večeri Janez Kranjc (podvodni fotograf i urednik časopisa RONILAČKI SVET) održao je predavanje o podvodnoj fotografiji. Po završetku priče o slikama podvodnog sveta Kranjc je pozvao prisutne da pogledaju izložene radove i sami potraže njihovu vezu ka umetnosti.


BELA CRKVA - DEČIJI CRTEŽI PODVODNOG SVETA

25.11.2006

KPA "Bela Crkva" je po prvi put organizovao izložbu dečjih crteža sa tematikom iz podvodnog sveta. Ivana Orlović-Kranjc, instruktor našeg kluba, je bila pozvana da bude član stručnog žirija. Pošto već ima bogatog iskustva iz ove oblasti (član je Organizacionog odbora Festivala Podvodnog filma u Beogradu) rado je prihvatila ovaj poziv.
"U Belu Crkvu je stigao neočekivano veliki broj radova. Skoro 2000 crteža dece, uzrasta od 1. do 8. razreda osnovne škole. Nažalost, u uži izbor i na izložbu u biblioteci Bele Crkve, broj radova se ipak morao svesti na manji broj. U svakom slučaju, raduje veliki entuzijazam dece ali i organizatora konkursa KPA "Bela Crkva". Najbolji radovi biće poslati na izložbu za vreme trajanja X Međunarodnog Festivala Podvodnog Filma u Beogradu" - kaže Ivana O.K.


JOŠ MALO RONJENJA

26.11.2006

Toplo vreme smo ponovo iskoristili da još malo ronimo. Na Adi se skupilo petnaestak ronilaca, koji su želeli da još malo uživaju u čarima podvodnog sveta. Vidljivost je, kako postaje hladnije, sve bolja. Videlo se preko tri metra, ali je temperatura iznosila 10.5° C. To naravno nije sprečilo agilne ronioce našeg kluba da vežbaju orjentaciju pomoću kompasa, pretraživanje terena ili pak, jednostavno da rone uživajući u prozirnoj vodi. Nakon zarona, na obali ih je čekao topli čaj. Hladna voda očigledno nije prepreka da se prave lepi zaroni, pa čim se zima bude istiski zahuktala možemo očekivati i neko ledeno ronjenje.


IZVAĐENA SANDOLINA IZ SAVSKOG JEZERA

19.11.2006

Lepo vreme je za protekli vikend izmamilo ronioce iz našeg kluba na obalu jezera Ada Ciganlija. U prepodnevnim satima grupa od osamnaest ronilaca se okupila na makiškoj strani jezera. Ronilo se u četiri grupe od kojih je svaka imala svoj zadatak. Prva grupa su bili OWD ronioci koji su u okviru svoga kursa izvodili ronjenja u otvorenoj vodi. Drugu grupu su činili polaznici AOWD kursa koji su imali obuku iz podvodnog pretraživanja i vađenja. Treći po redu su bili Rescue ronioci koji su na jezeru demonstrirali vežbe spašavanja na vodi i pod vodom. U četrvrtoj grupi su bili ronioci koji su ronili stažna ronjenja. Ada je nudila fenomenalne uslove za izvođenje svih planiranih akcija. Vidljivost je bila oko tri metra, boja jezera svetlo zelena, a temperatura 12° Celzijusa. Na površini je bilo lepo sunčano vreme bez vetra.

Sva planirana ronjenja su izvedena bez i najmanjeg problema, tačno prema ranijim dogovorima. Kurs za Rescue Diver-a su uspešno završili Tijana Zec i Dejan Anđelić. Najviše uzbuđenja je bilo grupi Advanced Open Water Diver. Naime, oni su tokom svog zarona pronašli potopljenu sandolinu. Nakon obeležavanja objekta, pristupljeno je njegovom vađenju sa dubine od 8 metara. Uz pomoć ronilačkog lifta i vazduha koji je upumpavan u korito, sandolina je bez problema izneta na površinu odakle je dogurana u pliću vodu. U nastupu oduševljenja neki od ronilaca su morali odmah i da je provozaju po jezeru.


PRETRAGA I VAĐENJE VANBRODSKOG MOTORA

10.11.2006

Gde je voda, tu je i posao za ronioce. Na Tamišu, tačno ispred legendarne kafane "Šaran", jednom našem sugrađaninu je prilikom manevra izbegavanja čamca koji se kretao uzvodno, ispao motor u reku. Ronioci našeg kluba Janez Krajc (M1) i Igor Đuriš (AOWD) su vrlo brzo izašli na lice mesta. Nakon razgovora sa vlasnikom motora prikupljene su neophodne informacije za početak pretrage. U vodu je išao instruktor ronjenja Kranjc, dok je Đuriš bio na suvom, držeći ga na konopu. Iako je vodostaj bio prilično nizak, Tamiš je imao snažan tok. Vidljivost se kretala od 30 cm do totalnog mraka. Temperatura vode je bila 9° C, a maksimalna dubina na sredini reke 5 metara. Dno Tamiša je prekriveno muljem debljine 20-tak centimetara, što predstavlja dodatnu smetnju pretrazi. Potencijalnu opasnost predstavljaju oborene grane drveća koje raste uz reku,za koje ronilac lako može zapeti. Nakon 60 minuta pretraživanja, trud je urodio plodom.

"Učinilo mi se da vidim nešto crvenkasto na dnu. Pomislio sam da je to još jedna kesa, ili krpa kojih je nažalost mnogo u koritu Tamiša. Međutim, kada sam je opipao, shvatio sam da je to elisa koja viri iz mulja! Tada sam, daljim pipanjem, "video" da je ceo motor osim elise već utonuo u mulj. Prava je sreća, da sam uspeo da pronađem tako mali deo motora, obzirom da ga je reka tako brzo zatrpala" – iznosi utiske instruktor ronjenja Janez Kranjc.


NOĆNI ZARON NA ADI

17.10.2006

Iako je spoljna temperatura bila svega 5° iznad nule, petnaestoro odvažnih ronilaca se skupilo na obali Savskog jezera. Mesto okupljanja je tradicionalno bilo kod kafića Sunset, na Makiškoj strani jezera. Retki noćni šetači su sa nevericom gledali kako se ronioci opremaju i ulaze u vodu. Temperatura vode je iznosila prijatnih 19° Celzijusa, tako da se sa površine jezera izdizala izmaglica, koja je doprinosila pomalo mističnoj atmosferi. Zahvaljujući ljubaznom osoblju kafića Sunset na obalu je spuštena velika plinska grejalica da se ronioci ne bi smrzavali prilikom presvlačenja. Ronilo se u četiri grupe. Sa smanjivanjem temperature vidljivost se u jezeru znatno poboljšala. Te noći se jasno videlo do dva metra udaljenosti. Ispod površine, sve je vrvelo od života. Ronioci su imali prilike da iz neposredne blizine vide štuku, smuđeve, maniće, zlatne karaše, bandare i obilje bele ribe. Akcija je završena uz ognjište u Sunset-u gde su ronioci razmenjivali utiske uz kuvano vino i ostale tople napitke.


BELA CRKVA - PRETRAGA & ORJENTACIJA

25.09.2006

Jezera u Beloj Crkvi su još jednom potvrdila da se u njima može bezbedno i kvalitetno vršiti obuka. Polaznici Advanced Open Water kursa su sa uspehom izvodili vežbe iz podvodne orjentacije i pretrage terena. Topla voda, solidna vidljivost (oko 2 metra), sunčan dan i uvek dobro raspoloženje doprineli su da ovaj ronilački dan bude više nego prijatan. O ribljoj čorbi u alskom restoranu u Staroj Palanci ne vredi govoriti, već se mora probati!


OBUKA NA ADI

17.09.2006

Početkom septembra morsko okruženje je zamenjeno kontinentalnim.Jezero Ada Ciganlija je članovima našeg kluba dobro poznat poligon za izvođenje obuke u otvorenoj vodi i stažna ronjenja. Prošlog vikenda (17.09.2006. godine) ronilo se na tri "fronta".Jedna grupa ronilaca je imala stažna ronjenja na kojima su konstatovali da je temperatura vode ugodnih 21° C. Ekipa koja je na AOWD kursu je radila orjentaciju pomuću kompasa, dok je treća grupa ronilaca imala EFR-predavanja, Rescue Diver veštine. Prava ronilačka učionica na otvorenom. Za sledeći vikend planirano je ronjenje u Beloj Crkvi..


GRLIŠKO JEZERO - JUN 2006

Jun 2006

U potrazi za novim ronilačkim lokacijama ekipa iskusnih ronilaca iz našeg kluba u sastavu : Ivana Orlović-Kranjc (PADI STAFF), Janez Kranjc (CMAS M1), Dragan Jovović (PADI AI) i Predrag Naumović (PADI RD) zaputila se ka selu Grlište koje se nalazi u blizini Zaječara, sa namerom da zaroni u Grliškom jezeru. Ovo jezero služi zaječarcima kao vodo zahvat. Dužine je oko šest kilometara, a smešteno je u predivnom prirodnom okruženju. Po kartama dubina jezera bi trebalo da je 25 metara, ali smo mi pronašli 18. Na površini temperatura vode je bila 19°C, a na dnu oko 11°C. Vidljivost je u početku bila slaba da bi sa povećanjem dubine bivala sve veća. Na osamnaest metara je potpuni mrak ali sa upotrebom lampe vidi se ok 3-4 metra. Dno je uglavnom muljevito i nema granja, panjeva i sličnih podvodnih prepreka.


DRUGA AQUA TRIBINA

26.03.2006

U čitaonici V Beogradske Gimnazije, 26.03.2006. godine održana je druga po redu Aqua Tribina. Svoje teme su izlagali Željko Marković i Olgica Šehović (Apnea u Srbiji), Slobodan Panić (Specijalistički kursevi – servisiranje osnovne disajne opreme), Aleksandar Petković (Dekompresiona bolest – lična iskustva) i Ivan Urošević (Ronjenje na Visu). I ovaj pun sala čitaonice je bila puna do poslednjeg mesta, što potvrđuje da za ovakvim skupovima ima interesovanja među roniocima. Nakon leta mogu se očekivati nove tribine sa zanimljivim i intrigantnim temama i gostima.


LEDENO RONJENJE

Februar 2006

Zima je svoje pravo lice pokazala tek u februaru. Višednevni minus okovao je ledom vodene površine. Pravo vreme i uslovi za ICE Diving, iliti ronjenje pod ledom. Članovi S.D.T. Svet Ronjenja nisu gubili vreme nego su vremenske prilike iskoristili na najbolji mogući način. Beogradsko jezero Ada Ciganlija predstavlja dobro znan i proveren aquatorijum za izvođenje ovakvih akcija. Probijanje rupe ledu debljine dvadesetak centimetara bio je posao koji momcima iz logističke podrške predstavljao dobro zagrevanje na temperaturi vazduha -5º C. Od odela su korišćena suva, polu-suva i deblja mokra odela. Za snabdevanje vazduhom odabrani su regulatori ICE klase i to: ZEAGLE Flethead IV, DIAMOND ICE, Spiro ARCTIC i Scubapro MK25/S600. Ovako opremljeni mogli smo da uživamo u nestvarnoj tišini koja je vladala ispod ledenog poklopca. Ova ronjenja su predstavljala deo specijalizacije PADI ICE DIVER.


AQUA TRIBINA - VODA DO VODE VODI

29.01.2006

Na osnovu ankete koju su naši volonteri napravili na Festivalu Podvodnog Filma u Beogradu, ronilačku populaciju su tokom zime između ostalog interesovale tribine. Zato, nismo oklevali već smo 29.01.2006. organizovali prvu AQUA Tribinu pod nazivom "Voda do vode vodi". Sala čitaonice V Beogradske gimnazije je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Predavači na tribini su bili Luka Rubinjoni, student biologije (CMAS P3) – "Šta zanamo o koralima-iskustva iz Zanzibara", Saša Milanović, inženjer geologije, speleo ronilac (CMAS P3) – "Pećinsko ronjenje" i Ivana Orlović, PADI OWSI – "Identifikacione kartice za ribe i školjke Jadrana". Posetioci tribine su veoma aktivno učestvovali postavljajući niz pitanja zaista kvalitetnim predavačima. Posle pauze, prikazana su dva filma iz produkcije "SOMO DOMO" slovačkog autora Pavela Redla, "Sharks of Jardines de La Reina" i "Francousky tyden" (Pećinsko ronjenje u Francuskoj). Prikazivanje ovih filmova omogućio je Beogradski Festival Podvodnog Filma. Sledeća AQUA tribina je planirana za kraj februara 2006. godine.


ADVANCED OPEN WATER DIVER - USPEŠAN DRUGI KORAK

Januar 2006

Krajem januara grupa ronilaca S.D.T. SVET RONJENJA je sa uspehom završila kurs PADI AOWD. Svoju ronilačku edukaciju nastavili su Danijela Ranković, Tijana Zec, Zorica Kerkez, Davor Zec, Dušan Janković, Vladimir Šašo i Staniša Rajić.


BOGOJAVLJANJE, PLIVANJE ZA KRST - RONIOCI OBEZBEĐIVALI PLIVAČE

Januar 2006

Tradicionalno plivanje za krst, koje se svake godine održava na Bogojavljanje i ove godine je okupilo odvažne plivače koji su se upustili u trku. Na sportsko – rekreativnom centru Jugovo, kod Smedereva košava se svojski trudila da duva onako kako samo ona ume. Međutim ledeni vetar nije mogao da pokoleba smederevce. Ronioci S.D.T. SVET RONJENJA su bili u vodi kao obezbđenje plivača – sa svaki slučaj.


ADRA I S.D.T. SVET RONJENJA ZA DECU IZ DOMA "SPOMENAK"

Januar 2006

Za pravoslavnu Novu Godinu humanitarna nevladina organizacija ADRA je u saradnji sa našim klubom organizovala dodelu paketića za decu bez roditelja iz doma "SPOMENAK" iz Pančeva. U prvom delu akcije volonteri našeg kluba su sa decom uzrasta od 10 do 14 godina izveli intro zarone, dok je posle ronjenja Dragan ADRA mališanima podelio paketiće.


NOVOGODIŠNJE AKCIJE DEDA MRAZ IZRONIO IZ JEZERA

Januar 2006

Kraj prošle godine obeležen je na originalan način. Za decu članova kluba organizovana je dodela novogodišnjih paketića, ali naravno, na ronilački način. Ispred kafića SUNSET na Adi Ciganliji Deda Mraz je pred oduševljenim mališanima, ali i pred začuđenim šetačima izronio pravo iz zelenkaste vode jezera! Dozvan novogodišnjim pesmicama koje su mu deca pevala umotana u toplu ćebad na obali, Deda Mraz je doneo poklone sa dna savskog jezera.

Foto Janez Kranjc 2 1280x853
Foto Janez Kranjc 3 1280x853
Foto Janez Kranjc 5 1280x853
Foto Janez Kranjc 6 1280x853
Foto Janez Kranjc 7 1280x853
Foto Janez Kranjc 8 1280x960
Fotograf Janez Kranjc 1280x892
Model Ivana OK Fotograf Janez Kranjc 2 1280x944


ZAVRŠEN RESCUE DIVER KURS - RONIOCI SPASIOCI

25.12.2005

Završnim ispitom 25.12.2005. godine, u otvorenoj vodi, kandidati za zvanje PADI RESCUE DIVER uspešno su završili obuku. Ronioci Jani Topai, Marko Gnjatić, Goran Lukačević, Tomislav Palibrk, Zoran Obrenović, Aleksandar Hip i Predrag Naumović su spretnim demonstriranjem spasilačkih veština i tehnika oživljavanja izmamili aplauze slučajnih prolaznika. Obuka koju su prošli na jezerima u Beloj Crkvi, u Dunavu i na bazenu pod budnim okom intruktora Ivane Orlović bili su garancija uspeha.

Banja Foto Jelena
Foto Andrej Kranjc
Foto Janez Kranjc
Foto Janez Kranjc
Foto Janez Kranjc
Foto Janez Kranjc
Foto Janez Kranjc
Foto Janez Kranjc
Foto Nikola Doder
Foto Janez Kranjc
Foto Andrej Kranjc
Foto Janez Kranjc
Foto Janez Kranjc
Foto Andrej Kranjc
Foto Andrej Kranjc
Foto Andrej Kranjc


KNUMOVI VRTOVI U PRODUKCIJI S.D.T. SVET RONJENJA

Decembar 2005

Na 9. Festivalu Podvodnog Filma u Beogradu, koji se održavao prvog vikenda decembra 2005. godine, prikazan je u revijalnom programu film Dragana Gagića i Janeza Kranjca "KNUMOVI VRTOVI". Ovaj film koji je izašao iz video radionice S.D.T. SVET RONJENJA govori o jednom sasvim običnom danu na Crvenom moru, tačnije o zbivanjima ispod njegove površine. Snimljni materijali na olupini "El Mina" i u podvodnom nacionalnom parku Giftun, uz nadahnutu muziku sa uspehom dočaravaju ambijent u kojem su ronioci radili.


 

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici