Miholjsko leto na jezerima u Beloj Crkvi

Inspirisani lepim vremenom organizovali smo još jedan ronilački vikend na belocrkvanskim jezerima. Ovaj put sa nama je ronilo 34 ronioca, među kojima je bilo osim članova S.D.T. Svet Ronjenja i zaljubljenika u ronjenje iz Pirota,Novog Sada,Novog Kneževca i Kragujevca . Smeštaj je bio organizovan u turističkom kompleksu sa bazenom uz samu obalu Gradskog jezera.

Okupljanje je započelo u petak popodne kada je na jezero stigla prethodnica sa kompletnom ronilačkom opremom. Postavljen je kompresor, razvrstana odela i kompenzatori plovnosti, pripremljeni tegovi. Ostatak popodneva iskoristili smo u kupanju u jezeru (25 stepeni Celzijusa), vožnji sandoline i odmaranju. U planu su bili kursevi za ronioca sa jednom zvezdom (CMAS P1), PADI Advanced Open Water Diver i trenažno –stažna ronjenja.

Sa prvim mrakom u vodu su ušli kandidati za AOWD kurs i obavili noćno ronjenje. Iako je vodostaj bio veoma nizak, a temperatura vode prilično visoka vidljivost je bila neočekivano dobra za ovo doba godine i iznosila je oko 3 metra. Sutradan „Advensovci“ su nastavili sa podvodnom navigacijom, pretragom terena,uvežbavanjem korišćenja motalice, sejfti bove i konopa.

Polaznici početnog kursa su uvežbavali ronilačke veštine u bazenu i kasnije prelazili u otvorenu vodu Gradskog jezera, gde su imali svoja prva „prava“ ronilačka iskustva. Stažna ronjenja su izvođenja i na Gradskom i na Vračevgajskom jezeru gde je vidljivost bila još bolja (oko 5 metara).

I pored svih ronilačkih obaveza najagilniji ronioci su imali snage da posete „Grožđenbal“ koji se tog vikenda održavao u Vršcu i uživaju trdicionalnoj fešti grožđa i vina, karakterističnoj za ovo podneblje.

Blago iz jezera


 Svaka voda ima svoju tajnu. Tako je bilo i na Vračevgajskom jezeru. Goran Maksimović je tokom zarona primetio flašu koja viri iz dna. Kada je iskopao iz mulja video je da je skoro do vrha puna neke tečnosti, ali koja ne liči na vodu. Iskusno je procenio da se najverovatnije radi o domaćoj rakiji. Posle ronjenja okupio se tim stručnjaka koji su činili Toni, Goran i Janez, a koji je imao nezahvalan zadatak da testira sadržaj boce. Eksperti su doneli jednoglasnu odluku da je u pitanju domaća šljiva u korektnom stanju.

Foto: Ivana O.K., Janez & Tidža

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici