Priče sa Jaza 2011. – prvi deo

Sa prvim danima jula ronilački klub S.D.T. Svet Ronjenja je svoje aktivnosti preusmerio ka  Crnoj Gori. Postavljanjem ronilačkog kampa na plaži Jaz počeo je period „Velikog mora“. Najduža ekspedicija po tradiciji, okuplja veliki broj ronilaca iz našeg kluba, ali i iz ostalih ronilačkih organizacija sa teritorije Srbije. 

Ronilački centar je podignut i stavljen u funkciju za jedan dan, tako da smo već 03.jula počeli sa ronjenjem. Dočekalo nas je izuzetno providno i toplo more. Od našeg dolaska pa do danas (malo više od četvrtine planiranog boravka) ronili smo od rta Mogren pa do Krekavice. Na tom akvatoriju smo posetili dobro znane lokacije kao što su Potkaplje, hrid Sv.Nikola, rt Platamuni, pećine Azzuro, olupinu Orestte, Pečurke ...

Osim izuzetno toplog mora (27 stepeni do dubine od 10 metara) najsnažniji utisak u ovom periodu su ostavili susreti sa ogromnim puževima bačvašima (Tona Galea) kao i ronjenje sa ribom golub. Tokom noćnih zarona u uvali Jaz sretali smo barakude, lignje, kokote ... Bilo je susreta i sa tunama, velikm ugorima i morskim lisicama koji nažalost nisu dokumentovani.

U narednom periodu u planu su ronjenja na najboljim pozicijama ovog akvatorijuma kao što su Carevića potok, hrid Galiola, Saletova pećina i greben kod rta Platamuni. Uskoro se javljamo sa novim doživljajima i fotogafijama sa druge strane morske površine.

.

Štampa El. pošta

Šalinac - Podvodna džungla

Dvadesetak ronilaca kluba S.D.T. Svet Ronjenja je u subotu 25.06. posetilo Šalinačko jezero, koje predstavlja jednu od naših omiljenih ronilačkih lokacija. Baza nam je bio plažni bar „Ša la la“ pored kojeg smo parkirali kombi sa opremom, bukvalno uz samu obalu jezera. Prozirnost vode je bila 5-6 metara, a temperatura 24°C, što je predstavljalo odlične uslove za ronioce kojima je ovo bilo jedno od prvih ronjenja. Maksimalna dubina koju smo pronašli je bila 7 metara. Od živog  sveta sureli smo šarane, štuke i sunčanice. Trajanje zarona je bilo i preko 60 minuta. Nakon ronjenja druženje je nastavljeno u hladovini kafića uz obavezni roštilj. Ovo je bilo poslednja slatkovodna akcija u ovom periodu jer, sledećeg vikenda se selimo za Crnu Goru gde počinje sa radom „Letnji centar Jaz“.

Fotografije: Ivana & Janez

.

Štampa El. pošta

Miholjsko leto na jezerima u Beloj Crkvi

Inspirisani lepim vremenom organizovali smo još jedan ronilački vikend na belocrkvanskim jezerima. Ovaj put sa nama je ronilo 34 ronioca, među kojima je bilo osim članova S.D.T. Svet Ronjenja i zaljubljenika u ronjenje iz Pirota,Novog Sada,Novog Kneževca i Kragujevca . Smeštaj je bio organizovan u turističkom kompleksu sa bazenom uz samu obalu Gradskog jezera.

Okupljanje je započelo u petak popodne kada je na jezero stigla prethodnica sa kompletnom ronilačkom opremom. Postavljen je kompresor, razvrstana odela i kompenzatori plovnosti, pripremljeni tegovi. Ostatak popodneva iskoristili smo u kupanju u jezeru (25 stepeni Celzijusa), vožnji sandoline i odmaranju. U planu su bili kursevi za ronioca sa jednom zvezdom (CMAS P1), PADI Advanced Open Water Diver i trenažno –stažna ronjenja.

Sa prvim mrakom u vodu su ušli kandidati za AOWD kurs i obavili noćno ronjenje. Iako je vodostaj bio veoma nizak, a temperatura vode prilično visoka vidljivost je bila neočekivano dobra za ovo doba godine i iznosila je oko 3 metra. Sutradan „Advensovci“ su nastavili sa podvodnom navigacijom, pretragom terena,uvežbavanjem korišćenja motalice, sejfti bove i konopa.

Polaznici početnog kursa su uvežbavali ronilačke veštine u bazenu i kasnije prelazili u otvorenu vodu Gradskog jezera, gde su imali svoja prva „prava“ ronilačka iskustva. Stažna ronjenja su izvođenja i na Gradskom i na Vračevgajskom jezeru gde je vidljivost bila još bolja (oko 5 metara).

I pored svih ronilačkih obaveza najagilniji ronioci su imali snage da posete „Grožđenbal“ koji se tog vikenda održavao u Vršcu i uživaju trdicionalnoj fešti grožđa i vina, karakterističnoj za ovo podneblje.

Blago iz jezera


 Svaka voda ima svoju tajnu. Tako je bilo i na Vračevgajskom jezeru. Goran Maksimović je tokom zarona primetio flašu koja viri iz dna. Kada je iskopao iz mulja video je da je skoro do vrha puna neke tečnosti, ali koja ne liči na vodu. Iskusno je procenio da se najverovatnije radi o domaćoj rakiji. Posle ronjenja okupio se tim stručnjaka koji su činili Toni, Goran i Janez, a koji je imao nezahvalan zadatak da testira sadržaj boce. Eksperti su doneli jednoglasnu odluku da je u pitanju domaća šljiva u korektnom stanju.

Foto: Ivana O.K., Janez & Tidža

.

Štampa El. pošta

Deda Mraz ponovo izronio iz jezera

Željno očekivana poslednja nedelja decembra, u kojoj naš dobro poznati Deda Mraz izranja iz Savskog jezera i deli deci paketiće, konačno je stigla. Još jednom se iz dubina Savskog jezera promolila crvena kapa i poznata bela brada.

Četrdesetak mališana, čiji su roditelji članovi i prijatelji kluba S.D.T Svet Ronjenja, okupilo se u kafiću Sunset na Adi Ciganliji. Kao i svake godine za dobro raspoloženje dece, a i odraslih, pobrinuli su se naš animator Dača, kao i Deda Mrazove unuke. Dok su mališani pristizali, ronilački Deda Marz se opremio i nestao ispod površine vode. Kada su se svi okupili, deca su sa svojim roditeljima sišla do jezera i novogodišnjom pesmom „Preko brda, preko brega…“, dozivali Deda Mraza da izađe iz Ade. Nakon slikanja, najmljađi su se vratili u kafić, gde ih je čekao “suvi” Deda Mraz, koji im je podelio paketiće.

.

Štampa El. pošta

Ice Diving - Prvo ronjenje pod ledom u 2011. godini

Uprkos toplom talasu koji je stigao u Srbiju, ronioci S.D.T. Svet Ronjenja su uspeli da pronađu ledom okovano jezero. Karavan od četiri automobila se u subotu zaustavio usred vojvođanske ravnice,pred željno očekivanim prizorom: jezero potpuno prekriveno ledom! Okruženo vinogradima, ovo jezero u Banatu pružilo nam je nečekivanu mogućnost da zaronimo ispod leda. 

Nakon istovara opreme prionuli smo na otvaranje rupe u ledu.Iako,desetak santimetara debeo, led ipak nije bio dovoljno siguran za klasično ronjenje sa rupe. Zato smo morali da napravimo „stazu“  kojom smo ušli ispod površine. Ronilo se u dve grupe od po tri ronioca. Koristila su se suva i Bare Arctic (7mm twice) mokra odela i Apeks regulatori. Nakon ronjenja, pomalo promrzle ali dobro raspoložene ronioce čekalo je kuvano vino.  

Nažalost, zbog visokih temperatura led  je definitivno nestao.Ostaje nam da se nadamo da će u narednim zimskim danima ponovo prekriti površinu nekog od jezera u našoj blizini.

Tekst: Janez Kranjc

Fotografije: Ivana O.K., Spale i Janez

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici