Prvomajsko ronjenje na Jazu

Sa prvim iole toplijim danima kreću i prave ronilačke ekskurzije. Tradicija kaže 1. maj - plaža Jaz u blizini Budve. U prolećnu ronilačku priču uskočilo je preko pedeset ronilaca koji su iskoristili dobro vreme i mirno more da naprave seriju ronjenja na crnogorskom primorju. Nakon okupljanja u Vili Posejdon, zabava je mogla da počne.

Organizovane su dve smene (dva puta pet dana), tokom kojih se ronilo na akvatoriju od rta Mogren do rta Krekavica. Temperatura mora je varirala od 14 do 16 stepeni, dok je vidljivost bila desetak metara. Da sve bude potaman (smeštaj, hrana, dobro raspoloženje...) pobrinula se Ivana O.K., dok su joj tihe i neprimetne pomagačice bile Tijana, Jovana i Branka. Doduše ono "tihe i neprimetne" ne važi za Tijanu dok je budila ronioce za doručak. O organizaciji ronjenja brinuo Janez, kome su pomagale vođe ronjenja koje su bile na visini zadatka: Uroš Ristić, Deki Baki, Smiči & Marijana, Maja, Laki, Deki Vasić (poznatiji kao Lepi Deki).

Dan je započinjao doručkom u 8:00, a na prvi zaron se kretalo oko 9:30. Po povratku ronioce je čekala topla supica (što je po oceni svih bio pun pogodak) i lagani sendviči. Na popodnevno ronjenje kretalo se oko 15:30 nakon čega je sledila "konkretna" večera. Svaka akcija ima svoje najbolje trenutke na ronjenju. Ovaj put to su bili zaroni na hridi Sv. Nikola i na rtu Krekavica i naravno noćno ronjenje. Od živog sveta ronioci su imali priliku da vide dosta jastoga, hlapova, kirnji, murina, ugora, hobotnica i sipe.

Po prvi put je u ronilakom klubu S.D.T. Svet Ronjenja organizovan i Nitrox kurs (prema PADI standardima) koji su sa uspehom završili Smičiklas Nemanja, Marijana Protić, Ljubo Savić, Dejan Matijašević, Dejan Vasić i Ratko Perić.

Od neverovatnih doživljaja izdvojili bi i slučaj sa devojkom koja je sletela sa magistrale pravo na plažu Jaz, a kojoj su naši ronioci prvi pritekli u pomoć. Danima smo se čudili kako neko može da preživi pad sa preko šezdeset metara i polomi samo ruku...?

Svi znamo da je bitan deo ronjenja hrana, a ovaj put bi izdvojili Nemanjin srneći gulaš, Slavicine ćufte, pizzu koji je pravio Sale i pravu poslasticu šamloi-galošku koju nam je pripremila gospodarica kuhinje vile Posejdon - Eva.

Uživajte u izboru fotografija!

.

Štampa El. pošta

Sotsko jezero

Izveštaj: vidljivost za razliku od Šalinačkog jezera i Ade, gde je bila 6m, nažalost 1-2m. Šarani i karaši krase ovo jezero. Fenomenalan ambijent i društvo od 25 ronioca učinili su da ovaj dan bude izuzetno ugodan. Naravno roštilj kao i uvek VRH!

.

Štampa El. pošta

Nova generacija Rescue Diver-a i trenažna ronjenja

Nedeljno jutro je uprkos dobroj prognozi osvanulo okovano maglom. Tridesetak ronilaca i prijatelja kluba S.D.T. Svet Ronjenja se okupilo kod kafića Sunset pokrenuti velikim entuzijazmom i željom za ronjenjem. Spoljna temperatura je bila daleko ispod najavljenih 16° Celzijusa, dok je voda bila očekivanih 11°. Vidljivost  je bila sasvim solidnih 2-3 metra.

Prvi su startovali polaznici Rescue Diver kursa kojima je ovo ronjenje bilo 'višnja na torti'. Obuka koja je trajala dva meseca rezultirala je uspešnim polaganjem i usvajanjem dragocenog znanja i veština. Zvanje Rescue Divera zaslužili su Minja Turk, Branka Piščević, Petar Filipović, draganel, Aleksandar Kablar, Bojan Šimišić, Damir Marković, Dejan Pajić i Toni Prvulović. Uskoro će te moći da pročitate detaljan izveštaj sa ovog kursa. Uporedo su u vodi bili i polaznici Advanced Open Water Diver kursa koji su vežbali podvodnu navigaciju. Hladna voda nije predstavljala smetnju za Tihomira i Aleksandra, koji su predano ronili obrnute kurseve, trougao, kvadrat... A onda su na red došla stažna ronjenja, kako ronioci vole da kažu 'za dušu'. Grupe su jedna za drugom ulazile u vodu, a po izlasku su se čuo žamor i smeh dobro rasoloženih ronilaca koji su prepričavali utiske. Ukoliko se stabilno vreme nastavi (bez vetra i nekog velikog minusa) ronjenja se mogu očekivati i narednog vikenda.

Foto: Ivana O.K., draganel, Janez i Marina Lukić

.

Štampa El. pošta

Srčino jezero

Poslednji vikend sa lepim vremenom ronioci S.D.T. Svet Ronjenja su iskoristili za ronjenje na Srčinom jezeru, koje se nalazi u neposrednoj blizini Požarevca. Ovo jezero smo “otkrili” pre neke dve godine. Tada smo zatekli egzotično jezero sa ostvom u sredini, mnoštvo lokvanja i slatkovodne meduze. Prilikom naše najnovije posete, jesen je dala potpuno druge tonove ovoj ronilačkoj poziciji. Zelena boja je nestala iz palete, da bi na njeno mesto došla žuta i braon potpuno menjajući ugođaj. Nivo vode je opao za skoro cela  dva metra tako da se na mestu gde smo ulazili pojavio sprud. Instrumenti su izmerili temperaturu vode od 18° Celzijusa, dok je vidljivost bila svega 1.5 metara. Prilikom ovog ronjenja videli smo dosta slatkovodnih rakova. Takođe, primetili smo da je nivo mulja prilično visok. U svakom slučaju, petnaestak ronilaca je uspešno obavilo stažna ronjenja, od kojih su nekima ovo bila i prva iskustva u otvorenoj vodi.

Janez Kranjc - SDT "Svet ronjenja"

.

Štampa El. pošta

Veliki Bački kanal

Ronilački Karavan Svet Ronjenja je u nedelju otputovao na jedno malo drugačije ronjenje. Kada vam neko kaže kanal, da li vam je prva asocijacija ronjenje? Iako smo od domaćina Milana Zurkovića - Zukija (RK Green House) saznali da je vidljivost fenomenalna, niko ni sanjao nije da je prozirnost skoro kao u čaši vode! Lepo vreme sa temperaturom oko 25 C , dobro društvo koje je činilo 22 ronioca iz osam različitih klubova, učinili su da ovaj izlet bude nešto što se pamti... Okupljanje je bilo u 8h na benzinskoj pumpi Zmaj. Dok se Ronilački Karavan kretao auto putem, ronioci iz raznih gradova su nam se usput priključivali. Dok je Janez predvodio konvoj, ispred nas su se ređali putokazi : Beograd, Novi Sad, Rumenka, Bački Petrovac, Silbaš , Ratkovo, Doroslovo, Odžaci, Srpski Miletić, Stapar, Sombor. Zuki nas je sačekao na ulazu u Sombor i odveo nas pravo do Velikog Bačkog kanala. Pred nama se pojavio božanstven prizor prozirne vode i jesenjih boja prirode, koja je ukrašavala obalu sa obe strane. Smestili smo se na uređeni gat ispod same kafane Pik. Zuki nam je ispričao kratku istoriju V.B. Kanala, podelili smo se u grupe i istovar opreme je počeo. Prosto smo se utrkivali koja će grupa brže da se opremi kako bi uživali u dobroj vidljivosti. Sa nama je bila sad vec standardna ekipa: Deki, Marko, Bojan, Sale, Mladen,Tibor,Nesic,Bili, Damir, Tamara, Mata, Dragana... Posebno su nas obradovili ronioci Bela i Aca iz Sente, Laki i Miodrag iz Apatina, kao i Zelić, Ivica i Racko iz Sombora, koji su došli da nas pozdrave i rone sa nama. Temperatura vode na površini je bila 18° a na dnu 17° Celzijusa. Uzeli smo foto aparate u ruke i zaron je mogao da počne. Još pri samoj proveri balansa primetila sam velikog rečnog raka i jata ribica kojima kao da nije smetalo naše prisustvo. Roneći uzvodno uz veoma blagu struju, nailazili smo na obilnu podvodnu floru i faunu kanala. Jata ribica, kolonija rakova, raznovrsne školjke i puževi činili su ovo mesto ronilačkim rajem. Na nekoliko mesta smo naišli i na lotosove cvetove što je ovo mesto činilo još lepšim. Više od sat vremena pod vodom nije bilo dovoljno da bi smo sve videli, ali je zaron nažalost morao da se privede kraju. Izranjajući iz tišine i svojih misli upadosmo u žagor ronioca koji su oduševljeno svi u glas delili svoje utiske tek završenog zarona. Ono što će zauvek ostati u sećanju jeste borba dva raka koja se verovatno vodila zbog ženke koja je stajala pored njih trljajući klješta o klješta kao da navija. Raspremili smo opremu i preselili se u kafanu Pik na domaći pasulj sa kobasicama. Ono što ovakav jedan izlet krasi jeste druženje ronioca iz razlčitih klubova i delova Srbije. Možete mnogo čuti a ponešto i naučiti o cvetanju Tise, ronjenju u Dunavu, Savi.... Jedno je sigurno , sledeći put kada nam kažu kanal, prva asocijacija će svakako biti ronjenje!

Janez Kranjc - SDT "Svet ronjenja"

.

Štampa El. pošta

  • 1
  • 2

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici