Vis - najbolje za kraj

Posle nekoliko hiljada pređenih kilometara i isto toliko zarona u organizaciji S.D.T. Svet Ronjenja, došlo je vreme da se stavi tačka na sezonu u 2013. godini. Za poslednju ekskurziju izabran je ponovo Vis, tačnije Komiža. Zanimljivo je da je ovo ronjenje okupilo devetnaestoro ronilaca iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i  Srbije. Ekipa se okupila u popodnevnim časovima na rivi u Splitu, čekajući trajekt. Sa poslednjim zracima sunca isplovili smo ka Visu. Nakon sjajnog iskustva koje smo imali na junskoj akciji, kada smo bili na ovom ostrvu, u našem klubu je vladalo veliko interesovanje za ponovni dolazak na ovo ostrvo. Smestili smo se u odličnim apartmanima u blizini ronilačkog centra i sa nestrpljenjem očekivali sutrašnji dan.

Petak, subota i nedelja su bili predviđeni za ronjenje. Iako je bila druga polovina oktobra, imali smo toplo i sunčano vreme. Skoro bez vetra a sa temperturom mora od 20 stepeni na površini. Vidljivost, kao što se i očekivala – preko 25 metara! Nećemo preterati ako kažemo da je svaki zaron bio priča za sebe i svaki zaslužuje da se o njemu posebno nešto kaže. Međutim, svakako se moraju izdvojiti ronjenja na parobrodu Teti i igranje sa ugorima, zatim nestvaran ambijent na koči Fortunal i impozantna veličina prekookeanskog broda Vasilios T. Na svim zaronima dubine su se kretale od 32 do 55 metara.

Imali smo vremena i za ne - ronilačke aktivnosti. Vis je sve poznatiji po brojnim turističkim obeležjima iz II Svetskog rata i takozvanom vojnom turizmu. Prošli put smo posetili podzemne tunele za topovske galerije koje se prostiru duž obala ovog ostrva. Ovaj put je došla na red Titova pećina u kojoj je boravio tokom 1944. godine i komandovao narodnooslobodilačkom borbom.

U svakom slučaju, na Visu su ostale još neke nedovršene priče i ne odronjeni zaroni. Tako da, eto nas s’ proleća sledeće godine ponovo.


.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici