III Serbian Winter Apnea Cup

Svet Ronjenja ekipno prvi!

Ovogodišnje Otvoreno prvenstvo Srbije u ronjenju na dah SWAC 2010. okupilo je četrdesetak takmičara iz devet klubova sa teritorije Srbije. Takmičenje se odvijalo u tri bazenske discipline: statika, dinamika sa perajima i dinamika bez peraja. Da se sve odvija po pravilima AIDA International pobrinule su se međunarodne sudije Petar Bojović, Darija Subotin i sudije nacionalnog ranga Ivan Urošević i Milan Stojaković. Za lekarski nadzor postarao se dr Ljuba Matić iz Specijalne bolnice za hiperbaričnu medicinu, iz Beograda.

Po programu je prvo bila statika koja se odvijala u četiri zone. Sa velikim interesovanjem se pratio nastup Branka Petrovića (R.K. Dunav), što se pokazalo opravdanim. U svom performansu Branko je zadržao dah fenomenalnih 7 minuta i 11 sekundi, što je ujedno bio najbolji rezultat a i novi nacionalni rekord! U ženskoj konkurenciji Branka Piščević (S.D.T. Svet Ronjenja) je još jednom potvrdila da je u odličnoj formi zadržavši dah 4 minuta i 32 sekunde, što je bilo dovoljno za prvo mesto.

Po završetku statike, takmičari su imali pauzu od sat vremena, nakon koje su počela takmičenja u dinamici. U dinamici bez peraja među takmičarkama najbolja je bila Tijana Nikolić (S.D.T. Svet Ronjenja) koja je bez peraja preronila 69 metara. Među takmičarima prijatno iznenađenje je bio nastup Miodraga Filipovića (Danubius Spasilac) koji je izronio nakon 108 metara!

Dinamika sa perajima je donela puno uzbuđenja. U ženskoj konkurenciji Nataša Bošković (Apnea tim Beograd) je napravila sjajan rezultat preronivši 115 metara. Na žalost zbog žutog kartona (pojavljivanje peraja na površini izvan grejs zone) ovaj rezultat se ne može priznati kao nacionalni rekord. U ovoj disciplini izdvojili bi i nastup Miline Stanojević (R.K. Dunav) koja je preronila 100 metara i osvojila odlično drugo mesto. Ovo je Milinin uspešan povratak na takmičenja nakon ozbiljne povrede zbog koje je više od godinu dana. Među muškarcima najbolji je bio Uroš Ristić (S.D.T. Svet Ronjenja) koji je u sigurnom nastupu preronio odličnih 114 metara.

Nakon sabiranja bodova u ekipnom plasmanu prvo mesto je pripalo ekipi S.D.T. Svet Ronjenja, u za najboljeg takmičara je proglašen Branko Petrović (R.K. Dunav), dok je najbolja takmičarka Milina Stanojević (R.K. Dunav).

Ovde možete preuzeti zvanični izveštaj sa rezultatima sa takmičenja.

Organizator se posebno zahvaljuje gradu Pančevu, preduzeću JKP „Mladost“, zastupniku brendova sportske opreme Head i Mares „Calypso Group“ na čelu sa gospođicom Božanom Ostojić, preduzeću „Pansport“ ovlašćenom distributeru više svetskih brendova u oblasti pojačane ishrane vrhunskih sportista i rekreativaca, firmi „Plattner“ (zastupnik Yamaha proizvoda) i proizvođačima sportske garderobe „Zaronni“.

Takođe, hvala članovima ronilačkog kluba S.D.T. Svet Ronjenja na nesebičnoj i požrtvovanoj pomoći u realzaciji 3. Serbian Winter Apnea Cupa-a.

Foto: Ivana O.K., Nemanja Smiciklas i draganel

Podvodne fotografije: Nikola S

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici