Ronjenje u Rovinju - najava

 

Poštovani ronioci,

Ronilački klub S.D.T.Svet Ronjenja 24.05.2012. organizuje produženi ronilački vikend u Rovinju. Akvatorijum koji je dostupan iz jednog od najatraktivnijih turističkih gradova u Hrvatskoj, nudi izbor ronilačkih pozicija za svačiji ukus- od apsolutnog početnika do iskusnih profesionalaca. Ronilačka baza će nam biti na Crvenom otoku odakle ćemo isplovljavati na ronjenje, dok je smeštaj u samom Rovinju.

Za one iskusnije (od kategorije AOWD,ili P2) ključna tačka ove ekspedicije će biti ronjenje na olupini Baron Gautsch, koji predstavlja najbolju ronilačku poziciju u Jadranskom moru, kada su olupine u pitanju. Naš klub je pre nekoliko godina organizovao već posetu “Jadranskom Titaniku”, kako “Barona” često nazivaju i ovo je prilika da se podsetimo nekih činjenica vezanih za ovaj brod.

Baron Gautsch je bio jedan od najvećih brodova trgovačke mornarice Austrougarske Monarhije. Plovio je na redovnoj liniji Kotor-Trst. Sagrađen daleke 1908. godine, dobio je ime po predsedniku vlade u Beču, baronu Pavlu Gautschu. Ploveći 1914.godine iz Kopra prema Trstu naleteo je na podvodnu minu i potonuo. U tom trenutku na brodu su bile izbeglice iz Boke Kotorske i Dubrovnika, kao i porodice vojnih lica i državnih činovnika. Brod je potonuo vrlo brzo sa sobom odnevši veliki broj žrtava, što ovo potonuće svrstava među najveće pomorske nesreće na Jadranu. Danas Baron Gautsch leži na dubini od 40 metara (dno) u pravilnom položaju, kao da ga je neko tako namerno postavio. Dužina broda je 89 metara, širina 11.8 a kroz ceo brod je boguće proći kroz dve palube. Generalno gledano, za ljubitelje olupina ovo je nešto što se ne propušta! Brod je pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te je na njemu dozvoljeno ronjenje samo uz posebne dozvole.

Od ostalih pozicija izdvojili bi plitki pećinski kompleks Banjole. Specifičnost  ove pozicije je da se kroz podvodne tunele može izroniti u samoj sredini ovog ostrva koje se nalazi nedaleko od Rovinja. Lokacija je poznata i pod nazivom “Sedam dlaka”, jer mnogobrojni podvodni kanali asociraju na kosu. Ovo je bezbedna pozicija za ronjenje na kojoj mogu roniti sve ronilačke kategorije.

Napomenuli bi da će se ronjenja organizovati prema sastavu grupe.To znači da će početnici (OWD,P1...) imati program prilagođen svojim mogućnostima, a da će iskusniji ronioci (AOWD,P2 i više kategorije) roniti poseban program.

Smeštaj

 Novosagrađeni i odlično opremljeni apartmani smešteni su u vili u neposrednoj blizini parka prirode Zlatni rt (Punta Corrente) i samo 10 minuta šetnje do plaže Kuvi i omogućuju boravak tokom cele godine. U svakom apartmanu je centralno grejanje, klima uređaj, radio, satelitska televizija, fen za kosu, posuđe u apartmanu, aparat za kafu i balkon/terasa sa balkonskom garniturom.

Plan putovanja

24.05. Polazak na put. U večernjim satima dolazak u Rovinj i smeštaj.

25.05. Dva zarona. Posle ronjenja druženje u ronilačkom centru uz pizzu i pivo.

26.05. Dva ronjenja. Uveče zajednička večera.

27.05. Dva ronjenja. Pakovanje i povratak.

Cena 220 eura

U ceni su uračunati smeštaj i ronjenja.Ukoliko vam nedostaje nešto od opreme, klupska oprema vam stoji na raspolaganju. Za prevoz se organizujemo po automobilma. Nažalost, broj mesta je ograničen (samo deset ronilaca), pa na vreme rezervišite vaše mesto!

INFORMACIJE I REZERVACIJE

Ivana O.K.

063 84 85 985 , Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici