Beše leto 2012.

Letnji centar JAZ

Beše leto 2012. godine

Još jedno leto na Jazu ostaje za nama. Dva meseca ronjenja u crnogorskom podmorju protekla su za tili čas. Kao i svih ovih godina, ronilo se na terenima od ostrva Sveti Nikola pa do uvale Carevića potok. Vreme nas je poslužilo, tako da ove godine zbog vremenskih uslova nismo izgubili ni jedan ronilački dan.Dakle, šezdeset dana ronjenja bez prestanka!

Kao i svako leto, i ovo je imalo neke svoje specifičnosti. Izdvojili bi noćna ronjenja na kojima smo imali priliku da iz neposredne blizine posmatramo ribu kokot, da ronimo sa brzim lignjama, da se „zastrašujemo“ sa hrabrim sipama, kao i da budemo u društvu ribe golub i raže drhtulje.

Zanimljivo je bilo i na većim dubinama gde smo otkrili jedan potpuno drugačiji živi svet. Razne vrste ascidija, nudibranhija i sasa su pozirale pred objektivima podvodnog aparata Ivane Orlović Kranjc koja je na površinu iznela fascinantne fotografije.

Zanimljivo iskustvo je bilo učestvovanje u akciji Mediteranskog centra za ekološki monitoring (MEDCEM) kod ostrva Katič i Sveta Neđelja gde su detektovane i obeležene zone na kojima raste morska trava posedonija, koja je od najvećeg značaja za stabilnost morskog eko sistema, a i predstavlja jedan od najbitnijih pokazatelja kvaliteta morske vode. Tom prilikom menadžer projekta Dušan Varda je okupio tim ronilaca i stručnjaka koji su na ovom akvatorujumu, koji u budućnosti treba da postane zaštićena zona, sa zadatkom da pod vodom obeleže, fotografišu, premere i uzorkuju ovu bitnu morsku travu.

U svakom slučaju, ronilačkog leta 2012. provedenog na plaži Jaz, rado ćemo se sećati, do naredne godine i novih podvodnih avantura. 

.

Štampa El. pošta

Crveni otok za kraj sezone

 

Ekskurzija sa kojom su ronioci S.D.T. Svet Ronjenja završili ovogodišnju sezonu ronjenja je bila u Rovinju, tačnije na Crvenom otoku. Sedamnaestoro članova našeg kluba su stigli na ostrvo u subotu ujutru kada su otpočela i ronjenja. Plan je bio da se tokom tri ronilačka dana napravi 6 zarona na lokacijama Rovinjskog ekvatorija. Pa krenimo redom...

Sv. Ivan (unutrašnja strana) i Banjole – Prvi dan

Za prvi zaron i zagrevanje izabrana je unutrašnja strana obližnjeg ostrva Sv. Ivan. Ronioci su ovo ronjenje iskoristili da podese opremu, balansiraju se i da se priviknu na ronjenje u ovim uslovima. Maksimalna dubina ronjenja je bila 20m, a trajanje zarona između 45 i 60 minuta. Prozirnost vode je bila desetak metara, a tokom ovog ronjenja moglo se videti obilje raznih vrsta riba. Za popodnevni zaron izabran je pećinski sistem Banjola. Ova lokacija je veoma poznata među roniocima jer je pogodna za sve ronilačke kategorije a opet pruža i uživanje u pećinskom ronjenju. Poseban doživljaj je ronjenje u tunelu kroz koji se ulazi u sam centar ostrva.

Baron Gautsch i Šturago – Drugi dan

Ključni momenat ove ekskurzije je nesumnjivo bio odlazak na olupinu Baron Gautsch, koja je po mnogim mišljenjima najlepša olupina Jadrana. Na ovo ronjenje su krenuli samo iskusniji ronioci (AOWD, P2 i više kategorije) dok su početnici imali zaron ispred ronilačkog centra. Nakon malo više od sat vremena stigli smo na poziciju. Veoma brzo ronioci su nestali ispod površine vode. U prvih par metara vidljivost je bila veoma loša da bi se na većoj dubini povećala na preko 10m. Tokom zarona uživali smo provlačeći se kroz „Barona“ i posmatrajući raskošan živi svet koji se nastanio na njemu. Popodnevno ronjenje je obavljeno u blizini ostrva Šturago gde su ronioci na manjim dubinama uživali u druženju sa velikim primercima hobotnica.

Brod Maona i Sv.Ivan (spoljna strana) – Treći dan

Sličan raspored kao i prethodnih dana obeležio je i poslednji dan ove ekskurzije. Iskusniji ronioci su išli na olupinu pod nazivom Maona, dok su početnici ronili na spoljnoj strani Crvenog otoka i poljima palastura što je takođe predstavljalo sjajan dozivljaj. Teretni brod Maona leži na dubini od 35m u idealno horizontalnom položaju. Na ovom ronjenju ronioci su videli pozamašne primerke hlapova, a u sećanju će ostati veoma redak susret sa šan pjerom. Za poslednje ronjenje izabrana je spoljna strana ostrva Sv. Ivan. Još jednom se potvrdila dobro poznata činjenica da su ronjenja u akvatoriju Rovinja veoma dobra, da se u Istri uvek lepo provedemo i da ćemo se nesumnjivo opet vraćati. Ronilačku ekipu su ovaj put činili: Tamara, Kablar, Aleksandar, Voja, Čaba, Rudolf, Ognjen, Đorđe, Damjan, Rakun, Miloš, Deki, Tidža, Boža, Janez, Ivićka OK i domaćin i kapetan Fića.

.

Štampa El. pošta

Gruner See - čaša vode

Gruner See, Austrija

Kao u čaši vode

Svet Ronjenja: Gruner See je?

Ivana O.K.: Ledničko jezero sakriveno u Alpima od očiju običnih posetilaca i predstavlja pravi dragulj za ronioce.

Svet Ronjenja: Šta čini ovo jezero toliko neobičnim i vrednim da se zbog njega pređe 1400km u oba pravca i provede u kolima 16h zbog 1h ronjenja?
Ivana O.K.: Kada bi ronilac mogao da zaroni u čaši vode to bi bio najpribližniji osećaj ronjenja u Grunersee-u! Fenomenalna vidljivost, bistra voda... Ali treba dodati da bi to bilo kao ronjenje u jednoj jako hladnoj čaši vode!

Svet Ronjenja: ?
Ivana O.K.: Temperatuta je varirala od 5 do 8 stepeni Celzijusa na površini!

Svet Ronjenja: Kažu da je priroda oko samog jezera fantastična?
Ivana O.K.: Kada smo došli na jezero dočekala nas je kiša sa izmaglicom koja se dizala iznad smaragdno zelene vode oivičene borovom šumom. Mističnog izgleda, izazivalo je u nama strahopoštovanje i divljenje u isto vreme. Na ovom jezeru je moguće roniti tek na svakih par godina. Jezero je ledničko i vodostaj zavisi od količine snega na Alpima koji se otapa u proleće.

Svet Ronjenja: Dočarajte šta ste videli pod vodom
Ivana O.K.: Poslednjih nekoliko dana smo ronili u Adi Ciganliji gde je vidljivost bila oko 4metra. Onog trenutka kada smo zagnjurili glave ispod površine Gruner See-a mogli su se čuti povici oduševljenja i videti signali koji pokazuju zaron do j... Vidljivost je bila preko 30 metara! Ceo podvodni pejzaž čine potopljene staze za šetanje, klupe, drveće, mostić, cveće, livade,... Pastrmke se znatiželjno primiču roniocima na njima sigurnoj udaljenosti.

Sver Ronjenja: Atmosfera? Ekipa?
Ivana O.K.: Bez obzira što smo putovali celu noć, umorni po kiši zaronili u ledeno jezero, atmosfera na ovoj mini istraživačkoj ekspediciji je bila na visokom nivou. Svi ronioci su pokazali svoje pravo lice i strast prema ronjenju koja je nadjačala teške uslove za ronjenje. Bez jedne žalbe, samo reči oduševljenja. Ekipa koji bi svuda vodila sa sobom: Tijana, Kris, Davor, Kablar, Bezbradica, Nemanja, Rudolf, Ana, Ivan, Damir, Janez & Ja.

Svet Ronjenja: Hoće li biti još ovakvih ludih ekspedicija koje su sasvim drugačije od svakodnevnih ronjenja?
Ivana O.K.: O, da. Jedna upravo počinje za nekoliko sati! Druga planina, drugo jezero, druga država. O tome čim se vratimo.


.

Štampa El. pošta

Sjajan vikend u Istri

Rovinj - Crveni Otok - Istra

Zasigurno jedno od najlepših ostrva rovinjskog arhipelaga, Crveni otok nalazi se nedaleko od Rovinja, tek petnaestak minuta vožnje brodićem. Sačinjavaju ga dva ostrvceta, Sveti Andrija i Maškin, koji su međusobno povezani nasipom. Plažu Ostrva Maškin i Sv. Andrija 1891.godine kupuje porodica Huetterott koja samostan preuređuje u porodični letnjikovac, a samo ostrvo preuređuje u park zasađen mnogobrojnim biljkama iz celoga sveta. Trenutno na ostrvu uspeva preko 180 raznih vrsta biljaka. Na ostrvu je sačuvan centralni deo crkve iz benediktinskog razdoblja koja je u imala oblik grčkog krsta. U tom delu danas se nalazi manji pomorski muzej, sa maketama starih brodova i kopijama fresaka iz cele Istre. Samostan je devedesetih godina 19 veka pretvoren u dvorac Huetterott, a na susednom ostvu Maškinu nalazi se porodični mauzolej . Nažalost, sredinom jula 2002. godine, ostvo je pogođeno strašnim nevremenom (morskom pijavicom), u kojem je stradao veliki deo stogodišnjih borova i drugog drveća, tako da je narušena prirodna lepota Sv. Andrije, a posebno Maškina. U toku je sanacija biljne flore ostrva. Na ostrvu se nalazi i hotel Istra, nedavno renoviran, sa različitim sadržajima koji obogaćuju ponudu posetiocima Sv. Andrije.

Rovinj – grad kome se uvek rado vraćamo…

Ekipa od 19 ronilaca je u četvrtak u toku pre podneva krenula na put ka jednoj od prelepih ronilačkih destinacija – Rovinju. U večernjim satima smo stigli, smestili se i izašli na laganu večericu u centru grada. Sa nestpljenjem smo očekivali sledeći dan, Crveni otok i da zavirimo ispod površine ove ronilačke destinacije. Dan prvi – sunce, vetrić i miris mora… U 8 i 30h došao ja na gat ispred hotela Katarina naš hrvatski partner Filip sa svojim brodom Pufferom. Natovarili smo opremu i krenuli na ostvo Sv. Andrija. Još dok smo brodom prilazili, očarala nas je lepota samog ostrva. Ne mnogo građevina, samo dva hotela, crkva, muzej, ronilački centar i mnogo zelenila, borova, cveća… Popili smo kafu, odslušali brifing o centru i ronjenjima koja nas očekuju i krenuli na prvi zaron.

Ronilačka lokacija : Ostrvo Šturag

Podvodni greben koji spaja dva ostrva. Prosečna dubina oko desetak metara a sa obe strane greben pada na preko trideset metara. Bogat mikro život. Mogu se videti kolonije Nudibranhija različitih vrsta, morske sase, cevasti crvi, kokoti, glavoči… Vidljivost preko 10 metara a temperatura 15C.

Ronilačka lokacija : Banjole

Interesantan teren sa dve prelepe pećinice. Jedna je na 5m a druga blizu nje na 13m. Obe su obrasle sunđerima raznih boja oko kojih se kriju škrpine i druge ribice. Ukoliko se krene ka dubini, nailazi se na greben koji se spušta do 30m dubine. U plićoj pećini nas je dočekalo jato meduza koje su sa prelepom plavom bojom mora i kosim sunčevim zracima dali predivan izgled ove pećine. P.S. Za neke se veče završilo u Pizzerii “La Vela” a drugima u sobi uz DJ Mrvicu, pivce i Breezer!

II dan – galebovi, talasi i delfini!

Ronilačka lokacija : Baron Gautsch

Došao je dan kada ćemo ponovo posetiti čuvenog Barona Gautscha! Pošto je dogovoren celodnevni izlet sa dva zarona bez vraćanja u centar, deo ekipe se ukrcao na brod a deo na gliser. Za manje od sata smo bili na poziciji i usput smo uživali u pogledu na delfine! Kada smo stigli na poziciju, podelili smo se u grupe, doplivali do užeta i počeli da zaranjamo. Ono što nas je prvo iznenadilo je vidljivost koja je bila jako dobra i Baron je već sa 14m mogao da se vidi. Počeli smo da ga obilazimo. Nakon svih ovih godina ležeći na morskom dnu postao je pravi veštački greben. Prekriven sunđerima i sasama postao je stanište jatima riba. Prolazeći pored drugih ronioca, mogla sam da primetim osmeh na njihovim licima dok su drugi pokazivali kako je olupina fenomenalna. Naravno da je došao i onaj težak trenutak kada se mora izroniti iako na njemu vredi sigurno napraviti nekoliko zarona!

Ronilačka lokacija : Sv. Ivan

Greben koji se spušta do dvadesetak metara koji je sačinjen od blokova stena. Na samom rtu se mogu videti jata riba u udubljenima stena koja su tu našla sklonište. Nudibranhije i krabe povećih dimenzija su česti stanovnici ove ronilačke lokacije. P.SS. Posle posete provereno dobroj piceriji “La Vela” neki su otišli u obilazak Rovinja a neki su završili u diskoteci 

III dan – galeb koji je ukrao sendvič Saletu sa doka

Ronilačka lokacija : Giuseppe Dezza

U potpuno istoj organizaciji kao prethodnog dana, došli smo do takođe veoma poznate olupine Giuseppe Dezza, italijanskog razarača. Iako nam je na brifingu rečeno da možemo očekivati dosta smanjenu vidljivost i ovoga puta je ona bila sasvim zadovoljavajuća. Brod leži na 35 metara dubine i pošto ga je avion pogodio raspao se na dva dela. Na njemu su najinteresantniji bili protiv-avionski topovi i mitraljezi. Još jedan jako kvalitetan zaron iza nas!

Ronilačka lokacija : Sv. Ivan II

 U povratku smo se zaustavili sa unutrašnje strane ostrva Sv. Ivan i zaronili na mestu na kome su se mogli videti preostali delovi amfora. Neki su uživali u dugačkom plitkom zaronu preko 70 minuta i podvodnoj fotografiji. Na ovom mestu ronioci su mogli videti opet jata meduza i nekoliko glavoča. Kada smo se vratili na Crveni Otok, oprali smo opremu, stavili je da se suši i otišli da jedemo u restoranu pored ronilačkog centra. Nakon toga smo natovarili opremu na električna kolica o trajektom se prevezli do Rovinja. Domaćin Filip nas je sa osmehom ispratio uz dogovor da se vidimo u oktobru na još jednoj ovako lepoj ronilačkoj akciji!

Ovu ekskurziju su ulepšali: 1. Deki iz BIH sa svojim baklavama 2. Mrvica sa muzikom koju nam je puštao po sobama 3. Božić sa dopunjavanjem boca! 4. Andrijana sa svojim očaravajućim glasnim smehom 5. Veljko sa pomaganjem oko nošenja stvari 6. Naum što je ćopao samo kad ga svi gledaju 7. Kris što je uspeo da nam se ipak pridruži u poslednjem trenutku 8. Dule sa svojom vožnjom glisera i razmrdavanjem bubrega 9. Petar što nam je otkrio tajnu misterioznog kašnjenja 10. Lara neodoljivim osmehom 11. Peđa što je ženskom čarapom uspeo da zameni kaiš na alternatoru 12. Saša sa načinom na koji je pobacao ružine latice po krevetu 13. Vladimir sa vođenjem Nikolasa na zaron 14. Mladen sa svojom najdužom vožnjom u životu 15. Branko načinom na koji je napredovao u ronjenju 16. Sale Bubić puštajući nam do daske takmičenje za pesmu Evrovizije 17. Ivan što je nabacio crvenu farbicu još prvi dan na svoje telo 18. Serđo zamahujući svojom bujnom dugom kosom 19. Filip sa svojim belim naočarima i šeširom od slame 20. Janez što nas je kamerom sve snimao kao Đenka 21. Ivić koja piše izveštaj iz kombija u pokretu na putu za Bgd kako bi sutra mogli da pokažete vašim prijateljima uz jutarnju kaficu kako ste proveli vaš vikend dok su oni plivali u poplavi ;)

Teskt i foto: Ivana O.K


.

Štampa El. pošta

Jaz, prvomajska ronjenja

Jaz – prvomajska ekskurzija I smena!

Ekipa Sveta Ronjenja došla je na Jaz dan ranije, kako bi podigla ronilački centar i spremno dočekala veliku grupu ronilaca. Vila „Poseidon“ nas je u još lepšem izdanju dočekala sa svojim prostranim sobama i terasama sa pogledom na prelepo plavo more. Staff u I smeni je bio u sastavu : Branka, Tidža, Kris, Đura, Davor, Boža, Toni, Mile, Ivan, Janez i Ivana. Zadaci su podeljeni, oprema okačena na štendere, čamci montirani, boce napunjene... Idućeg jutra su počeli da pristižu gosti sa svih strana. Sunce je ulepšavalo skoro praznu plažu na kojoj je osoblje kafića „Palma“ samo za nas iznelo ležaljke tik uz more. Kafana „Kiki“ napravila je najbolji mogući meni za narednih 5 dana i gosti su zaista bili zadovoljni hranom. A onda su počela i ronjenja... Voda je bila oko 17 stepeni na površini, a vidljivost kao i svake godine u maju dosta smanjena. To nije sprečilo gnjurce da izranjaju sa osmesima na licima zbog viđene hobotnice, jastoga, ugora, murine... Ronilo se na poznatim lokacijama : Mogren, Rt Ponta, Male i Velike pečurke, Babina pećina, uvala Trsteno, Platamuni, Malaja, pećina Azzuro... Dani su leteli, nova prijateljstva sklapala, atmosfera je bila na visokom nivou, a sunce nas je svih 6 dana grejalo, pa je bilo i pocrnelih, ali i pocrvenelih gnjuraca ;). Između zarona smo se kupali u moru koje se ugrejalo na 19 stepeni. Uveče se uživalo na terasama uz pivce, dobro društvo i u fantastičnom pogledu! Osvanuo je i 1. maj i pao je dogovor da se uveče uz obavezan roštilj pored mora proslavi. Puno smeha i obećanje da ćemo se ponovo videti, negde, opet na nekom ronjenju... Ali svemu dođe kraj! Ispratismo prvu smenu koju su sačinjavali zaista super likovi od kojih smo mnoge tek upoznali. Dali smo sve od sebe da im zaista ova eksurzija ostane u lepom sećanju kao što će i nama!

II Smena - sunce,pesak i veliko plavetnilo

Nakon dva dana odmora koje smo iskoristili da napravimo po neki zaron i za „svoju dušu“, počela je i druga smena prvomajske ekskurzije. Vila „Poseidon“ se ponovo napunila roniocima iz Niša, Subotice, Novog Sada, Pančeva i Beograda. Vreme nam je i dalje bilo naklonjeno pa su se i ronjenja odvijala po planiranom rasporedu. Gnjurci su mogli da uzivaju u podmorju od rta Mogren do hridi Sv. Nikola. Temperatura mora je u međuvremenu porasla na prijatnih 20 stepeni. Uprkos malo slabijoj vidljivosti (10m), ostaće zapamćeni podvodni susreti sa palamidama, jatima feluna, morskim mačkama (vrsta ajkule), kokotima, sipama i ugorima. U pauzama između zarona ronioci su uživali sunčajući se i razmenjujući utiske sa prethodnih zarona. Još jednom se pokazala tačnom tvrdnja da su prolećna ronjenja omiljena među roniocima, a već za 7 dana krećemo u novu avanturu. Na pomolu je vikend u Beloj Crkvi 18 -20 maja. Vikend posle je rezervisan za Rovinj i Baron Gautch... Ronilački Karavan radi punom parom.

Tekst:Ivana O.K.

foto: Ivana O.K. &  Janez Kranjc


.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici