Crveni otok za kraj sezone

 

Ekskurzija sa kojom su ronioci S.D.T. Svet Ronjenja završili ovogodišnju sezonu ronjenja je bila u Rovinju, tačnije na Crvenom otoku. Sedamnaestoro članova našeg kluba su stigli na ostrvo u subotu ujutru kada su otpočela i ronjenja. Plan je bio da se tokom tri ronilačka dana napravi 6 zarona na lokacijama Rovinjskog ekvatorija. Pa krenimo redom...

Sv. Ivan (unutrašnja strana) i Banjole – Prvi dan

Za prvi zaron i zagrevanje izabrana je unutrašnja strana obližnjeg ostrva Sv. Ivan. Ronioci su ovo ronjenje iskoristili da podese opremu, balansiraju se i da se priviknu na ronjenje u ovim uslovima. Maksimalna dubina ronjenja je bila 20m, a trajanje zarona između 45 i 60 minuta. Prozirnost vode je bila desetak metara, a tokom ovog ronjenja moglo se videti obilje raznih vrsta riba. Za popodnevni zaron izabran je pećinski sistem Banjola. Ova lokacija je veoma poznata među roniocima jer je pogodna za sve ronilačke kategorije a opet pruža i uživanje u pećinskom ronjenju. Poseban doživljaj je ronjenje u tunelu kroz koji se ulazi u sam centar ostrva.

Baron Gautsch i Šturago – Drugi dan

Ključni momenat ove ekskurzije je nesumnjivo bio odlazak na olupinu Baron Gautsch, koja je po mnogim mišljenjima najlepša olupina Jadrana. Na ovo ronjenje su krenuli samo iskusniji ronioci (AOWD, P2 i više kategorije) dok su početnici imali zaron ispred ronilačkog centra. Nakon malo više od sat vremena stigli smo na poziciju. Veoma brzo ronioci su nestali ispod površine vode. U prvih par metara vidljivost je bila veoma loša da bi se na većoj dubini povećala na preko 10m. Tokom zarona uživali smo provlačeći se kroz „Barona“ i posmatrajući raskošan živi svet koji se nastanio na njemu. Popodnevno ronjenje je obavljeno u blizini ostrva Šturago gde su ronioci na manjim dubinama uživali u druženju sa velikim primercima hobotnica.

Brod Maona i Sv.Ivan (spoljna strana) – Treći dan

Sličan raspored kao i prethodnih dana obeležio je i poslednji dan ove ekskurzije. Iskusniji ronioci su išli na olupinu pod nazivom Maona, dok su početnici ronili na spoljnoj strani Crvenog otoka i poljima palastura što je takođe predstavljalo sjajan dozivljaj. Teretni brod Maona leži na dubini od 35m u idealno horizontalnom položaju. Na ovom ronjenju ronioci su videli pozamašne primerke hlapova, a u sećanju će ostati veoma redak susret sa šan pjerom. Za poslednje ronjenje izabrana je spoljna strana ostrva Sv. Ivan. Još jednom se potvrdila dobro poznata činjenica da su ronjenja u akvatoriju Rovinja veoma dobra, da se u Istri uvek lepo provedemo i da ćemo se nesumnjivo opet vraćati. Ronilačku ekipu su ovaj put činili: Tamara, Kablar, Aleksandar, Voja, Čaba, Rudolf, Ognjen, Đorđe, Damjan, Rakun, Miloš, Deki, Tidža, Boža, Janez, Ivićka OK i domaćin i kapetan Fića.

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici