Gruner See - čaša vode

Gruner See, Austrija

Kao u čaši vode

Svet Ronjenja: Gruner See je?

Ivana O.K.: Ledničko jezero sakriveno u Alpima od očiju običnih posetilaca i predstavlja pravi dragulj za ronioce.

Svet Ronjenja: Šta čini ovo jezero toliko neobičnim i vrednim da se zbog njega pređe 1400km u oba pravca i provede u kolima 16h zbog 1h ronjenja?
Ivana O.K.: Kada bi ronilac mogao da zaroni u čaši vode to bi bio najpribližniji osećaj ronjenja u Grunersee-u! Fenomenalna vidljivost, bistra voda... Ali treba dodati da bi to bilo kao ronjenje u jednoj jako hladnoj čaši vode!

Svet Ronjenja: ?
Ivana O.K.: Temperatuta je varirala od 5 do 8 stepeni Celzijusa na površini!

Svet Ronjenja: Kažu da je priroda oko samog jezera fantastična?
Ivana O.K.: Kada smo došli na jezero dočekala nas je kiša sa izmaglicom koja se dizala iznad smaragdno zelene vode oivičene borovom šumom. Mističnog izgleda, izazivalo je u nama strahopoštovanje i divljenje u isto vreme. Na ovom jezeru je moguće roniti tek na svakih par godina. Jezero je ledničko i vodostaj zavisi od količine snega na Alpima koji se otapa u proleće.

Svet Ronjenja: Dočarajte šta ste videli pod vodom
Ivana O.K.: Poslednjih nekoliko dana smo ronili u Adi Ciganliji gde je vidljivost bila oko 4metra. Onog trenutka kada smo zagnjurili glave ispod površine Gruner See-a mogli su se čuti povici oduševljenja i videti signali koji pokazuju zaron do j... Vidljivost je bila preko 30 metara! Ceo podvodni pejzaž čine potopljene staze za šetanje, klupe, drveće, mostić, cveće, livade,... Pastrmke se znatiželjno primiču roniocima na njima sigurnoj udaljenosti.

Sver Ronjenja: Atmosfera? Ekipa?
Ivana O.K.: Bez obzira što smo putovali celu noć, umorni po kiši zaronili u ledeno jezero, atmosfera na ovoj mini istraživačkoj ekspediciji je bila na visokom nivou. Svi ronioci su pokazali svoje pravo lice i strast prema ronjenju koja je nadjačala teške uslove za ronjenje. Bez jedne žalbe, samo reči oduševljenja. Ekipa koji bi svuda vodila sa sobom: Tijana, Kris, Davor, Kablar, Bezbradica, Nemanja, Rudolf, Ana, Ivan, Damir, Janez & Ja.

Svet Ronjenja: Hoće li biti još ovakvih ludih ekspedicija koje su sasvim drugačije od svakodnevnih ronjenja?
Ivana O.K.: O, da. Jedna upravo počinje za nekoliko sati! Druga planina, drugo jezero, druga država. O tome čim se vratimo.


.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici