Sjajan vikend u Istri

Rovinj - Crveni Otok - Istra

Zasigurno jedno od najlepših ostrva rovinjskog arhipelaga, Crveni otok nalazi se nedaleko od Rovinja, tek petnaestak minuta vožnje brodićem. Sačinjavaju ga dva ostrvceta, Sveti Andrija i Maškin, koji su međusobno povezani nasipom. Plažu Ostrva Maškin i Sv. Andrija 1891.godine kupuje porodica Huetterott koja samostan preuređuje u porodični letnjikovac, a samo ostrvo preuređuje u park zasađen mnogobrojnim biljkama iz celoga sveta. Trenutno na ostrvu uspeva preko 180 raznih vrsta biljaka. Na ostrvu je sačuvan centralni deo crkve iz benediktinskog razdoblja koja je u imala oblik grčkog krsta. U tom delu danas se nalazi manji pomorski muzej, sa maketama starih brodova i kopijama fresaka iz cele Istre. Samostan je devedesetih godina 19 veka pretvoren u dvorac Huetterott, a na susednom ostvu Maškinu nalazi se porodični mauzolej . Nažalost, sredinom jula 2002. godine, ostvo je pogođeno strašnim nevremenom (morskom pijavicom), u kojem je stradao veliki deo stogodišnjih borova i drugog drveća, tako da je narušena prirodna lepota Sv. Andrije, a posebno Maškina. U toku je sanacija biljne flore ostrva. Na ostrvu se nalazi i hotel Istra, nedavno renoviran, sa različitim sadržajima koji obogaćuju ponudu posetiocima Sv. Andrije.

Rovinj – grad kome se uvek rado vraćamo…

Ekipa od 19 ronilaca je u četvrtak u toku pre podneva krenula na put ka jednoj od prelepih ronilačkih destinacija – Rovinju. U večernjim satima smo stigli, smestili se i izašli na laganu večericu u centru grada. Sa nestpljenjem smo očekivali sledeći dan, Crveni otok i da zavirimo ispod površine ove ronilačke destinacije. Dan prvi – sunce, vetrić i miris mora… U 8 i 30h došao ja na gat ispred hotela Katarina naš hrvatski partner Filip sa svojim brodom Pufferom. Natovarili smo opremu i krenuli na ostvo Sv. Andrija. Još dok smo brodom prilazili, očarala nas je lepota samog ostrva. Ne mnogo građevina, samo dva hotela, crkva, muzej, ronilački centar i mnogo zelenila, borova, cveća… Popili smo kafu, odslušali brifing o centru i ronjenjima koja nas očekuju i krenuli na prvi zaron.

Ronilačka lokacija : Ostrvo Šturag

Podvodni greben koji spaja dva ostrva. Prosečna dubina oko desetak metara a sa obe strane greben pada na preko trideset metara. Bogat mikro život. Mogu se videti kolonije Nudibranhija različitih vrsta, morske sase, cevasti crvi, kokoti, glavoči… Vidljivost preko 10 metara a temperatura 15C.

Ronilačka lokacija : Banjole

Interesantan teren sa dve prelepe pećinice. Jedna je na 5m a druga blizu nje na 13m. Obe su obrasle sunđerima raznih boja oko kojih se kriju škrpine i druge ribice. Ukoliko se krene ka dubini, nailazi se na greben koji se spušta do 30m dubine. U plićoj pećini nas je dočekalo jato meduza koje su sa prelepom plavom bojom mora i kosim sunčevim zracima dali predivan izgled ove pećine. P.S. Za neke se veče završilo u Pizzerii “La Vela” a drugima u sobi uz DJ Mrvicu, pivce i Breezer!

II dan – galebovi, talasi i delfini!

Ronilačka lokacija : Baron Gautsch

Došao je dan kada ćemo ponovo posetiti čuvenog Barona Gautscha! Pošto je dogovoren celodnevni izlet sa dva zarona bez vraćanja u centar, deo ekipe se ukrcao na brod a deo na gliser. Za manje od sata smo bili na poziciji i usput smo uživali u pogledu na delfine! Kada smo stigli na poziciju, podelili smo se u grupe, doplivali do užeta i počeli da zaranjamo. Ono što nas je prvo iznenadilo je vidljivost koja je bila jako dobra i Baron je već sa 14m mogao da se vidi. Počeli smo da ga obilazimo. Nakon svih ovih godina ležeći na morskom dnu postao je pravi veštački greben. Prekriven sunđerima i sasama postao je stanište jatima riba. Prolazeći pored drugih ronioca, mogla sam da primetim osmeh na njihovim licima dok su drugi pokazivali kako je olupina fenomenalna. Naravno da je došao i onaj težak trenutak kada se mora izroniti iako na njemu vredi sigurno napraviti nekoliko zarona!

Ronilačka lokacija : Sv. Ivan

Greben koji se spušta do dvadesetak metara koji je sačinjen od blokova stena. Na samom rtu se mogu videti jata riba u udubljenima stena koja su tu našla sklonište. Nudibranhije i krabe povećih dimenzija su česti stanovnici ove ronilačke lokacije. P.SS. Posle posete provereno dobroj piceriji “La Vela” neki su otišli u obilazak Rovinja a neki su završili u diskoteci 

III dan – galeb koji je ukrao sendvič Saletu sa doka

Ronilačka lokacija : Giuseppe Dezza

U potpuno istoj organizaciji kao prethodnog dana, došli smo do takođe veoma poznate olupine Giuseppe Dezza, italijanskog razarača. Iako nam je na brifingu rečeno da možemo očekivati dosta smanjenu vidljivost i ovoga puta je ona bila sasvim zadovoljavajuća. Brod leži na 35 metara dubine i pošto ga je avion pogodio raspao se na dva dela. Na njemu su najinteresantniji bili protiv-avionski topovi i mitraljezi. Još jedan jako kvalitetan zaron iza nas!

Ronilačka lokacija : Sv. Ivan II

 U povratku smo se zaustavili sa unutrašnje strane ostrva Sv. Ivan i zaronili na mestu na kome su se mogli videti preostali delovi amfora. Neki su uživali u dugačkom plitkom zaronu preko 70 minuta i podvodnoj fotografiji. Na ovom mestu ronioci su mogli videti opet jata meduza i nekoliko glavoča. Kada smo se vratili na Crveni Otok, oprali smo opremu, stavili je da se suši i otišli da jedemo u restoranu pored ronilačkog centra. Nakon toga smo natovarili opremu na električna kolica o trajektom se prevezli do Rovinja. Domaćin Filip nas je sa osmehom ispratio uz dogovor da se vidimo u oktobru na još jednoj ovako lepoj ronilačkoj akciji!

Ovu ekskurziju su ulepšali: 1. Deki iz BIH sa svojim baklavama 2. Mrvica sa muzikom koju nam je puštao po sobama 3. Božić sa dopunjavanjem boca! 4. Andrijana sa svojim očaravajućim glasnim smehom 5. Veljko sa pomaganjem oko nošenja stvari 6. Naum što je ćopao samo kad ga svi gledaju 7. Kris što je uspeo da nam se ipak pridruži u poslednjem trenutku 8. Dule sa svojom vožnjom glisera i razmrdavanjem bubrega 9. Petar što nam je otkrio tajnu misterioznog kašnjenja 10. Lara neodoljivim osmehom 11. Peđa što je ženskom čarapom uspeo da zameni kaiš na alternatoru 12. Saša sa načinom na koji je pobacao ružine latice po krevetu 13. Vladimir sa vođenjem Nikolasa na zaron 14. Mladen sa svojom najdužom vožnjom u životu 15. Branko načinom na koji je napredovao u ronjenju 16. Sale Bubić puštajući nam do daske takmičenje za pesmu Evrovizije 17. Ivan što je nabacio crvenu farbicu još prvi dan na svoje telo 18. Serđo zamahujući svojom bujnom dugom kosom 19. Filip sa svojim belim naočarima i šeširom od slame 20. Janez što nas je kamerom sve snimao kao Đenka 21. Ivić koja piše izveštaj iz kombija u pokretu na putu za Bgd kako bi sutra mogli da pokažete vašim prijateljima uz jutarnju kaficu kako ste proveli vaš vikend dok su oni plivali u poplavi ;)

Teskt i foto: Ivana O.K


.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici