Beše leto 2012.

Letnji centar JAZ

Beše leto 2012. godine

Još jedno leto na Jazu ostaje za nama. Dva meseca ronjenja u crnogorskom podmorju protekla su za tili čas. Kao i svih ovih godina, ronilo se na terenima od ostrva Sveti Nikola pa do uvale Carevića potok. Vreme nas je poslužilo, tako da ove godine zbog vremenskih uslova nismo izgubili ni jedan ronilački dan.Dakle, šezdeset dana ronjenja bez prestanka!

Kao i svako leto, i ovo je imalo neke svoje specifičnosti. Izdvojili bi noćna ronjenja na kojima smo imali priliku da iz neposredne blizine posmatramo ribu kokot, da ronimo sa brzim lignjama, da se „zastrašujemo“ sa hrabrim sipama, kao i da budemo u društvu ribe golub i raže drhtulje.

Zanimljivo je bilo i na većim dubinama gde smo otkrili jedan potpuno drugačiji živi svet. Razne vrste ascidija, nudibranhija i sasa su pozirale pred objektivima podvodnog aparata Ivane Orlović Kranjc koja je na površinu iznela fascinantne fotografije.

Zanimljivo iskustvo je bilo učestvovanje u akciji Mediteranskog centra za ekološki monitoring (MEDCEM) kod ostrva Katič i Sveta Neđelja gde su detektovane i obeležene zone na kojima raste morska trava posedonija, koja je od najvećeg značaja za stabilnost morskog eko sistema, a i predstavlja jedan od najbitnijih pokazatelja kvaliteta morske vode. Tom prilikom menadžer projekta Dušan Varda je okupio tim ronilaca i stručnjaka koji su na ovom akvatorujumu, koji u budućnosti treba da postane zaštićena zona, sa zadatkom da pod vodom obeleže, fotografišu, premere i uzorkuju ovu bitnu morsku travu.

U svakom slučaju, ronilačkog leta 2012. provedenog na plaži Jaz, rado ćemo se sećati, do naredne godine i novih podvodnih avantura. 

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici