U Tiranskom moreuzu

Egipat, Tiranski moreuz, mart 2015.

Sedam dana vetrovitog marta meseca, smo imali sreću da provedemo na Crvenom moru. Ponovo se potvrdila činjenica da je boat safari najkvalitetniji način ronjenja. Tih sedam dana naš dom i ronilačka baza je bila motorna jahta „Ice Princess“, kojom smo krstarili po ovom delu jednog od najraskošnijih mora na svetu. Uzbudljiva ronjenja, predusretljiva posada i kvalitetna hrana je nešto po čemu će se ovaj safari pamtiti. Na ovom putovanju, ronioci su bili u mogućnosti da naprave 21 zaron, sa vazduhom ili nitroksom.

Već prvog dana, na prvom zaronu susret koji svaki ronilac priželjkuje. Poznato je da na grebenu Shaab El Erg žive delfini i da ponekad znaju da prođu pored ronilaca za vreme zarona. Ovoga puta smo imali neverovatnu sreću da su delfini bili izuzetno raspoloženi i druželjubivi, tako da smo proveli petnaestak minuta pod vodom sa ovim neverovatnim sisarima.

Centralna tačka našeg puta je bio Tiranski moreuz, tačnije grebeni ispred ostrva Tiran. Zaronili smo na Jackson, Thomas i Gordon reef-ovima u uživali u neverovatnom podvodnom ambijentu. Strmi zidovi, podvodni kanjoni i obilje živog sveta su oduševljavali ronioce tokom ronjenja na ovim pozicijama.

Takođe smo ponovo posetili legendarni SS Thistlegorm, olupinu koju je osamdesetih godina prošlog veka otkrio legendarni Jacques-Yves Cousteau. Potopljeni vagoni, lokomotiva, kamioni i motorcikli su ono što čini ovaj brod jedinstvenom ronilačkom lokacijom. Vremenom su podvodni stanovnici naselili ovaj brod, tako da on danas predstavlja i pravu riznicu različitih morskih vrsta.

Posebna priča su bila noćna ronjenja koja su bacala sasvim drugačije svetlo na podvodni svet Crvenog mora. Tokom safarija, svake noći smo imali priliku da zaronimo i budemo u društvu noćnih stanovnika podmorja.

Ukupno gledano, ovaj safari je bio skup uzbudljivih zarona, uživanja na moru i sjajne atmosfere po kojoj je ronilački klub S.D.T. Svet Ronjenja na daleko poznat.


Foto: Vladimir Mladenović, Ana Mijalković, Ahmed Said Kotit, Ivana O.K. , Igor Stojadinović, Janez Kranjc

 

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici