U Tiranskom moreuzu

Egipat, Tiranski moreuz, mart 2015.

Sedam dana vetrovitog marta meseca, smo imali sreću da provedemo na Crvenom moru. Ponovo se potvrdila činjenica da je boat safari najkvalitetniji način ronjenja. Tih sedam dana naš dom i ronilačka baza je bila motorna jahta „Ice Princess“, kojom smo krstarili po ovom delu jednog od najraskošnijih mora na svetu. Uzbudljiva ronjenja, predusretljiva posada i kvalitetna hrana je nešto po čemu će se ovaj safari pamtiti. Na ovom putovanju, ronioci su bili u mogućnosti da naprave 21 zaron, sa vazduhom ili nitroksom.

Već prvog dana, na prvom zaronu susret koji svaki ronilac priželjkuje. Poznato je da na grebenu Shaab El Erg žive delfini i da ponekad znaju da prođu pored ronilaca za vreme zarona. Ovoga puta smo imali neverovatnu sreću da su delfini bili izuzetno raspoloženi i druželjubivi, tako da smo proveli petnaestak minuta pod vodom sa ovim neverovatnim sisarima.

Centralna tačka našeg puta je bio Tiranski moreuz, tačnije grebeni ispred ostrva Tiran. Zaronili smo na Jackson, Thomas i Gordon reef-ovima u uživali u neverovatnom podvodnom ambijentu. Strmi zidovi, podvodni kanjoni i obilje živog sveta su oduševljavali ronioce tokom ronjenja na ovim pozicijama.

Takođe smo ponovo posetili legendarni SS Thistlegorm, olupinu koju je osamdesetih godina prošlog veka otkrio legendarni Jacques-Yves Cousteau. Potopljeni vagoni, lokomotiva, kamioni i motorcikli su ono što čini ovaj brod jedinstvenom ronilačkom lokacijom. Vremenom su podvodni stanovnici naselili ovaj brod, tako da on danas predstavlja i pravu riznicu različitih morskih vrsta.

Posebna priča su bila noćna ronjenja koja su bacala sasvim drugačije svetlo na podvodni svet Crvenog mora. Tokom safarija, svake noći smo imali priliku da zaronimo i budemo u društvu noćnih stanovnika podmorja.

Ukupno gledano, ovaj safari je bio skup uzbudljivih zarona, uživanja na moru i sjajne atmosfere po kojoj je ronilački klub S.D.T. Svet Ronjenja na daleko poznat.


Foto: Vladimir Mladenović, Ana Mijalković, Ahmed Said Kotit, Ivana O.K. , Igor Stojadinović, Janez Kranjc

 

.

Štampa El. pošta

Jaz - 1.Maj!

Poštovani  ronioci,

Po tradiciji, ronilački klub S.D.T. SVET RONJENJA u maju organizuje ronilačku ekskurziju. I ove godine posetićemo uvalu Jaz, gde ćemo uživati u lepim zaronima i dobrom smeštaju od 30.aprila do 10. maja 2015. godine. Akcija je podeljena u dve smene i to:

                I smena: 30.04. - 05.05.2015.          II smena: 05.05. - 10.05.2015.

Smeštaj - Jaz - Vila Poseidon

Uvala Jaz se nalazi na nekih 4 kilometra od Budve i predstavlja jednu od najlepših peščanih plaža u Crnoj Gori. U periodu kada ćemo boraviti tamo, to je nepregledno peščano prostranstvo bez gužve i turista. Samo more i pesak. Smeštaj je predviđen u Vili Poseidon koja je na samoj plaži, svega tridesetak metara od mora. Vila funkcioniše kao manji porodični hotel, kategorisan sa tri zvezdice. Kapacitet je tridesetak soba (dvokrevetnih, trokrevetnih i četvorokrevetnih) koje su opremljene sa kupatilima, klima uređajima, televizorima, frižiderima i terasama.

Sve sobe i terase su sa pogledom na more. Lično izvorište, obezbeđuje  vodu 24h dnevno. Terasa restorana je pokrivena signalom bežičnog interneta koji se može koristiti bez dodatne nadoknade. Ishrana je organizovana na bazi polupansiona u restoranu vile “Poseidon” (doručak i večera).

Ronjenje – lokacije

U okolini uvale Jaz nalazi se oko 25 lokacija na kojima ronimo. Može se pronaći za svakog po nešto. Za početnike plitke, pristupačne pozicije zaštićene od uticaja talasa (Rt Jaz, Pečurke, Malaja, Uvala Trsteno...), a za one iskusnije klifovi, pećine i olupine (greben na Platamunima, Krekavica, Sv. Nikola, potpopljeni brod iz II Svetskog rata “Oreste” ...). Vidljivost varira od 8 do 15 metara u ovo doba godine, a izbor lokacija na kojima će se roniti zavisi od trenutnih vremenskih uslova.

Paket obuhvata:

• Smeštaj Vila Poseidon (pet noćenja i četiri polupansiona)

• 9 zarona (8 dnevnih i jedan noćni)

• kompletna oprema (ukoliko nemate svoju), punjenje boca

• prevoz gumenim čamcima do ronilačke lokacije i vođenje ronjenja

• majica ekskurzije

 Ukupno: 255 eura                               Cena za obe smene: 455 eura

Mogućnost plaćanja na tri rate: mart, april, maj!

Napomena:

• Ukoliko plaćate pun iznos (bez rata) kapara je 100 eura

(u slučaju odustajanja zadržava se 50 % kapare)

• Poslednji datum za rezervaciju je 20. 04. 2015.

• Broj mesta je ograničen na 30 ronilaca po smeni

Obavezno poneti:

• Karnet i ronilačka kartica

Opcioni dodatak:

Tokom boravka na moru biće moguće završiti sledeće specijalističke kurseve prema PADI i CMAS programu i standardima:

1. Nitrox diver speciality  (Cena 130 eura sa sertifikatom)

2. Deep diver speciality   (Cena 130 eura sa sertifikatom)

3. Underwater photographer (Cena 130 eura sa sertifikatom)

Informacije i rezervacije:

Ivana O.K. 063 84 85 985

kontakt u Crnoj Gori +382 67 748 468

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

.

Štampa El. pošta

Diving Center JAZ, Montenegro

Dear divers,

As you all know, in July and August S.D.T SVET RONJENJA has it’s own diving camp  Jaz, Montenegro. This, where we are going to enjoy beautiful dives from 1st of July till 30th of August 2014.

Cove  Jaz is setteled 4km from Budva, and it reprezents one of the most beautiful beaches in Montenegro.Near cove Jaz there are 25 diving locations. For beginners we have shallow locations protected from waves (Rt Jaz, Pečurke, Malaja, Trsteno,…) and for more experienced divers  we have clifs, caves and wracks (  wall and reef at Platamuni, Krekavica wall and cavern, St. Nikolas, wreck “Orestte”,”Sales cave”…). Visibility varies from25 – 30 meters in this time of year, and we choose locations by weather conditions.

Special offers for big groups and clubs.

Informations:

+381 63 84 85 985, +381 65 880 66 80

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

.

Štampa El. pošta

Safari - Straits of Tiran

Straits of Tiran – Boat Safari, Egipat

Poštovani ronioci,

U periodu od 15. do 22. marta 2015. godine, S.D.T. Svet Ronjenja organizuje boat safari u Egiptu, na ruti „Straits of Tiran“. Na  ovoj strani Crvenog mora još nikada nismo bili i ovo je jedinstvena prilika da svom ronilačkom iskustvu  dodate ronjenja u ovim vodama. Tiranski moreuz, tačnije ostrvo Tiran razdvaja Crveno more i zaliv Aqaba i predstavlja veoma atraktivnu ronilačku destinaciju. Područjem dominiraju koralni grebeni nazvani po imenima britanskih kartografa koji su ih prvi označili (Thomas, Jackson, Woodhouse i Gordon reef), oko kojih se dno strmo obrušava u dubinu. Za ovu zonu, predvideli smo dva dana ronjenja, pa se posle put nastavlja dalje na sever. U nastavku sledi okvirni plan puta:

15.03. – let Beograd – Hurgada 05.30h , ukrcavanje na brod i isplovljavanje

Ronjenje :  Shab el Erg , Shab Abu Nuhas, Shab Abu Nuhas  - noćni

16.03 – Ronjenje : Jackson Reef, Gordon Reef, Tiran Island Lagon – noćni

17.03. – Ronjenje : Woodhouse reef, Thomas Reef, Kormoran wreck, South Lagon – noćni

18.03. – Ronjenje: Thistlegorm wreck – spolja, Thistlegorm wreck  – penetracija, Shag Rock, Shag Rock – noćni

19.03. – Ronjenje: Rosalie Moller  wreck, Gubal Island, Gubal Burge – noćni

20.03. – Ronjenje: Um Gammer, Caraless Reef

21.03. – Slobodan dan – desaturacija, Hurgada

22.03. – Hurgada – Beograd 02.00h

Napomena: plan je okviran i moguće su izmene u zavisnosti od situacije na terenu.

U cenu paketa ulaze avio prevoz, lokalni transferi, pun pansion na brodu (kafa,čaj,voda i sokovi free), ronjenje (standardna boca 12l i tegovi), majica ekspedicije

Ako nekome nedostaje nešto od opreme klub će besplatno ustupiti opremu na korišćenje.

Moguća su ronjenja i sa Nitrox-om kao i upotreba 15 litarske boce, uz doplatu.

Cena 1020 eura.

Broj mesta je ograničen!

Rezervacije i informacije:

Ivana O.K.

063 84 85 985, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  

 

 

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici