Divemaster (CMAS P3) kurs

Ovo je ronilačka kategorija sa kojom se ulazi u profesionalne vode. Na ovom nivou možeš raditi kao profesionalac u rekreativnom ronjenju u bilo kom ronilačkom centru na zemaljskoj kugli. Od trenutka kada postaneš divemaster uloge se menjaju. Umesto da budeš vođen na ronjenje, ti postaješ dive lider.

Tokom obuke proći ćeš kroz „ozbiljnija“ ronjenja, organizovanje ronilačkog dana, rad u ronilačkom centru, rad i poznavanje ronilačkih kompresora, priprema plovila za ronioce, vođenje zarona... 

Teorija na divemaster kursu je najobimnija do sada. Oprema, veštine i okruženje, fizika, fiziologija, psihologija, držanje brifinga i debrifinga, mapiranje lokacija, upravljanje rizikom i ronjenje kao posao su oblasti kroz koje ćeš proći stičući profesionalno znanje.

  

Uslovi za pristupanje kursu:

  • 18 godina
  • AOWD i Rescue Diver kurs
  • Završen kurs CPR i prve pomoći u poslednjih godinu dana
  • Lekarski pregled u poslednjih godinu dana
  • Lična ronilačka oprema
  • Dozvola za upravljanje čamcem

Ukoliko se odlučiš da zaroniš u profesionalne vode, PADI Divemaster kurs je tvoj prvi korak.

Upoznaj zanimljiva mesta, sarađuj sa interesantnim ljudima ili nastavi dalje ka instruktorskim kategorijama. Postani PADI profesionalac.

.

Štampa El. pošta

Assistant Instructor kurs

Još jedna stepenica više u tvojoj ronilačkoj karijeri. Važno je da znaš da je ovaj kurs trećina PADI Open Water Scuba Instructor kursa i da se priznaje ako se odlučiš za dalje napredovanje. Težište ovog kursa je usmereno na rad sa ljudima, na demonstratorske sposobnosti prikazivanja ronilačkih veština, kvalitetna predavanja i prezentacije. 

Teorija na divemaster kursu je najobimnija do sada. Oprema, veštine i okruženje, fizika, fiziologija, psihologija, držanje brifinga i debrifinga, mapiranje lokacija, upravljanje rizikom i ronjenje kao posao su oblasti kroz koje ćeš proći stičući profesionalno znanje.

  

Uslovi za pristupanje kursu:

  • Minimum 18 godina
  • Minimum 60 upisanih ronjenja
  • Obavezno night dive, deep dive i navigation dive
  • Divemaster (ili ekvivalent) kurs
  • CPR ili prva pomoć u proteklih godinu dana
  • Lekarski pregled ne stariji od godinu dana
.

Štampa El. pošta

SSI PADI Open Water Diver - CMAS P1 kurs

Prvi kurs kojim započinje rekreativno scuba ronjenje. Tokom obuke proći ćeš 42 ronilačke veštine, koje su neophodne da bi ronjenje bilo bezbedno i zabavno. Takođe, na teorijskim predavanjima saznaćeš važne stvari o ronilačkoj opremi, fizici u ronjenju, fiziologiji, planiranju ronjenja, korišćenje RDP i opasnim stanovnicima podmorja. Za početak ti ne treba ništa od ronilačke opreme, jer ćeš u klubu dobiti kompletnu opremu. 

Da bi počeo sa ovim kursom neophodno je da imaš minimum 14 godina (gornja granica ne postoji) i da si prosečnog zdravlja. Posle završene obuke stičeš pravo na međunarodni sertifikat (ronilačka kartica PADI ili CMAS) koji važi u celom svetu i predstavlja dokaz tvoje obučenosti da roniš u okviru tvoje kategorije. Kao OWD (P1) maksimalna dubina do koje možeš da roniš je 18 metara.

  

Na početku kursa dobijaš skriptu i dvd iz kojih učiš. Teorijsko polaganje se sastoji iz testa koji moraš proći sa minimum 75% tačnih odgovora. Praktično polaganje bazenskih veština se izvodi tako što moraš izvesti pet veština koje izvlačiš na ispitnim karticama.

Ukoliko je ronjenje ono što te zanima, ne oklevaj! Priključi se ronilačkom klubu S.D.T. Svet Ronjenja i kreni u avanturu. Podvodni svet sakriven ispod površine vode će ti uz kvalitetnu obuku postati dostupan.

Program obuke:

   • Upoznavanje sa opremom, fizičkim zakonima, fiziološkim ograničenjima i planiranjem ronjenja
   • Vežbe u bazenu
   • Ronjenje u otvorenoj vodi
   • Polaganje teorije i praktičnih veština

Trajanje kursa:

  • Teorija (5 predavanja)
  • Bazen ( 8 termina)
  • Otvorena voda (4 zarona)

 

.

Štampa El. pošta

SSI PADI Advanced Open Water Diver - CMAS P2 kurs

Po načinu obuke i koncepciji ovaj kurs se u mnogome razlikuje od prethodnog. Baziran je na specifičnim – tipskim ronjenjima tokom kojih se uče razne ronilačke veštine. U tekstu koji sledi nalaze se zaroni koji se mogu obavljati tokom kursa. Kod nas u klubu akcenat je stavljen na podvodnu navigaciju, noćno ronjenje, pretragu i vađenje potonulih predmeta i naravno na plovnost. Da bi krenuo na ovaj kurs moraš biti PADI Open Water Diver (CMAS P1 ili ekvivalent neke druge škole) sa minimum 5 logovanih ronjenja. Ukoliko dolaziš iz neke druge škole, pre početka kursa se dopunjavaju razlike u obuci pa tek onda počinje kurs. 

  

Ronjenje na većim nadmorskim visinama


 

Skijanje, vožnja snowboarda, bicikla, planinarenje, free climbing, lov ili fotografisanje su samo neki od vidova zabave na planinama. Svež planinski vazduh, stenovite litice i vrhovi prekriveni snegom, bilo da se nalaze na Stenovitim planinama, Andima, Alpima ili bilo gde drugde - uvek su privlačili one koji žele da pobegnu od gradskog načina života i uživaju u prirodi. Među njima se nalaze i ronioci, privučeni bistrom zelenom vodom planinskih jezera. Ova jezera su obično hladna i obdarena dobrom vidljivošću i interesantnim živim svetom. Planinska jezera, bilo da su prirodna ili veštačka, pružaju interesantne mogućnosti za ronjenje, ali i zahtevaju neke posebne procedure prilikom ronjenja.

Ronjenje na olupinama


 

Skoro da ništa ne može da se meri sa uzbuđenjem koje izaziva ronjenje na olupini. Dok se spuštaš dublje u vodu, polako počinješ da nazireš nejasne oblike, a onda, odjednom, olupina je pred tobom u svoj svojoj veličanstvenosti. Šta ćeš sledeće videti zavisi od same lokacije. U slatkovodnim, hladnim jezerima Severne Amerike i na Baltiku, zateći ćeš brodove skoro potpuno očuvane i nakon 100 godina provedenih pod vodom, a u nekim tropskim vodama često se desi da se jedva razaznaju obrisi olupine prekrivene koralima, potonule u vreme Drugog svetskog rata. U Mediteranu se često neiskusnom oku učini da je rimska galija samo hrpa razbacanih amfora i gomile kamenja. Olupine se međusobno veoma razlikuju i pružaju ti tako svaki put potpuno novo iskustvo. Ronjenje na olupinama je avantura koja nam pruža uvid u to šta je čovecanstvo izgubilo, a priroda dobila. Ovo nisu samo potonuli brodovi, već je to i jedinstveni uvid u prošlost. Često se arheolozi spuštaju na olupine u potrazi za ostacima vremena zamrznutog u trenutku kada je brod progutalo more. Neke olupine kriju nezamenljive istorijske izvore koje moramo čuvati i poštovati.

Navigacija


 

Da li se sećaš svog prvog zarona u otvorenoj vodi? Pamtiš sigurno i uzbuđenje koje ga je pratilo, ali verovatno i osećaj da si potpuno dezorjentisan (za razliku od tvog instruktora koji je znao tačno gde se nalazite, u svakom trenutku). Veština koju ćeš naučiti, a koja ti omogućava upravo to, da uvek znaš gde si i kuda treba da ideš zove se podvodna navigacija. To je jedna od onih veština čiju važnost spoznate tek onda kada vam je zaista potrebna. Tokom kursa naučićeš da roniš po obrnutim kursevima, kvadrat i trougao.

Ništa se ne može meriti sa zadovoljstvom kada izroniš tamo gde si i planirao, tačno „u metar“.

Ronjenje na većim dubinama


 

Ako se u ruštvu pomenu duboki zaroni, reakcije su uvek identične. Novajlije bi da probaju. Iskusniji ronioci prepričavaju takve zarone sa uzbuđenjem. Oni koji su kvalifikovani da rone do 40m (preporučena dubina rekreativnih zarona) su puni entuzijazma, ali svesni rizika takvog ronjenja.

Kao OWD ste kvalifikovani za zarone do 18m. Limiti su napravljeni tako da se izbegne azotna narkoza, dekompresija i toksičnost kiseonika, ali već nakon prvih zarona zapitaćeš se “Šta ima dole?”. Na ovom kursu ovakva ronjenja spominjemo informativno, a obuka koja detaljno obrađuje ovu temu zove se Deep Diver Speciality Program.

Noćno ronjenje


 

Roniti noću? Zašto? Ako si početnik u ronjenju ili ga nikad nisi ni probao, ideja ti se može učiniti čudnom ili čak odbijajućom. Šta se to može videti noću što ne može danju? Pomisli na šetnju kroz omiljeni park, noću. U početku se možeš možda uplašiti, ali kako se oči privikavaju na mrak polako se opuštaš i primećuješ poznate staze i drveće. Na istom si mestu gde si bio toliko puta, a opet izgleda nekako drugačije. U snopu svetla baterijske lampe osvetljavaš žbun jasmina koji cveta nakon što sunce zađe, toliko različito od onog žbuna kakav je danju. Ptice koje obično viđaš po danu više nisu tu, ali čuješ cvrkut nekih drugih ptica. To je sasvim isti park, ali si upravo otkrio njegovu sasvim drugačiju sliku. Poseta tvojoj omiljenoj ronilačkoj lokaciji noću može biti kao poseta sasvim novom mestu za ronjenje. Možda ćeš biti pomalo nervozan zbog noćnog ulaženja u mračnu vodu, ali ne brini, to je prirodno i za neke poprilično zabavno. Kako budeš primenjivao tehnike koje ćeš naučiti u ovom poglavlju, radoznalost će uskoro zameniti nervozu i strah. Velika je verovatnoća da ćeš, pre nego što se zaron i završi već planirati sledeći.

Ronjenje sa čamca


 

Prednost ovakvih zarona je u tome što nema zamornog plivanja do lokacije. Tu si na poziciji, opremljen, a sve što treba da uradiš je da uđeš u vodu. Pre ili kasnije svaki ronilac dođe u priliku da na zaron kreće sa broda,bio to velika jahta ili gumeni camac.

Iako postoje divne lokacije do kojih se može stići sa obale, nekima je nemoguće prići. Mnogi ronioci kažu da upravo vožnja čamcem ili brodom doprinosi osećaju da se ide na pravu ekspediciju. Ako su vremenski uslovi loši, brodom se može otići na drugu lokaciju gde je moguće napraviti zaron. Često se ovim načinom dolaska do lokacije izbegavaju duga pešaćenja, nošenje opreme, stenoviti oštri prilazi na obali ili muljevito dno. Na brodu imaš priliku da upoznaš nove ljude, družiš se i deliš sa njima avanturu u koju si krenuo.

Plovnost


 

Osnovna stavka kod poboljšanja vašeg načina ronjenja je kontrola plovnosti. Kontrola plovnosti, ukoliko je dobra, će ti omogućiti da se kroz vodu krećeš graciozno, nasuprot mlataranju perajima i nesigurnim pokretima rukama. Finim podešavanjem količine vazduha prilagođavaš plovnost, a ronjenje pretvaraš u zadovoljstvo. Ovo ti je potrebno za svaki zaron, a i smanjuje potrošnju vazduha i energije.

Ronjenje u strujama


 

Ako si do sada ronio niz struju, ovaj tip zarona će biti potpuno novo iskustvo. Ovakvi zaroni se vode filozofijom ”ako ih ne možete pobediti, pridružite im se”. Širom sveta nalazi se veliki broj lokacija koje su konstantno izložene jakim vodenim strujama. Mnogi ronioci ovo iskustvo doživljavaju kao let kroz vodu. Kada si postao ronilac, video si da se pri planiranju zarona moraju uzeti u obzir i struje, a da neke mogu biti tako nezgodne, da mogu dovesti do odlaganja ronjenja. Na ovim zaronima, struje rade za, a ne protiv tebe. Postoji nekoliko razloga za ronjenje u struji. Na primer: zahteva malo truda, a prelaziš veću razdaljinu, brže se krećeš, potrošnja se smanjuje.

Pretraga


 

Ako ti do sada nije trebala, biće prilike, nikad se ne zna... Ukoliko se samo neoprezno nagneš preko ograde broda i... ups! Upravo su ti nove, prilično skupe naočare za sunce upale u vodu. Zajedno sa drugom ulaziš u vodu sa maskama na licu. Posle par trenutaka kreće dijalog:

”Imaš ih?”

”Ne.”

”Ni ja.”

Ovako bi otprilike izgledao razgovor, da se to zaista i desi. Obično se dešava da većina stvari koja upadne u vodu postaje nepovratno izgubljena. Jedna od stvari zbog kojih je lepo biti ronilac je to što kada stvari upadnu u vodu, nisu izgubljene. Samo su mokre. Tokom obuke naučićeš sisteme pretraživanja, upotrebu specifične opreme u pretrazi, kao i načinje vađenja potonulih predmeta.

Uhvati avanturu!


 

Nakon obuke polažeš teorijski i praktični ispit. Maksimalna dubina do koje možeš roniti je 30 metara. Iz svega što si do sada pročitao, sigurno vidiš da je Advanced Open Water Diver kurs prava avantura. Ne oklevaj, već kreni u svoje lično istraživanje podmorja!

.

Štampa El. pošta

Rescue Diver kurs

Zašto da postanem Rescue Diver?

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi svaki ronilac trebalo da završi ovaj kurs. Jedan od najvažnijih je što će posle ovog kursa biti osposobljen da pomogne pre svega sebi, zatim svom ronilačkom paru, a onda i nekom iz grupe ukoliko dođe do ronilačkog incidenta. Znanje dobijeno tokom ovog kursa učiniće da se ronilac pod vodom oseća sigurnije i opuštenije, pogotovo prilikom zahtevnijih zarona kao što su zaroni pod ledom, zaroni na većim dubinama, zaroni prilikom kojih se ulazi u olupine itd. 

Pošto je kurs prve pomoći deo Rescue Diver kursa, kandidat će dobiti i znanje koje će moći u svakodnevnom životu da iskoristi ukoliko se zatekne na mestu saobraćajne ili bilo kakve druge nesreće, raznoraznih povreda jer je nažalost uvek potrebno određeno vreme da hitna pomoć stigne. Tokom kursa akcenat je na sticanju kondicije i dobrog psihofizičkog stanja kandidata, a takođe se insistira na važnosti timskog rada.

  

Koji su uslovi za pohađanje Rescue Diver kursa?


 

  • Završena obuku za Advanced Open Water Diver ili ekvivalentan kurs (P2 po CMAS-u)
  • Minimalna starost od 15 godina
  • Najmanje 20 ili više zarona upisanih i overenih u karnetu (loog book)

Šta mi je sve od opreme potrebno tokom kursa?

Ukoliko posedujete svoju ličnu opremu, možete je koris


titi tokom kursa, a ukoliko nemate kompletnu opremu, dobićete je od kluba na korišćenje. Na kraju kursa dobijate spisak stvari za mini set prve pomoći, koji će te kao Rescue Diver ubuduće svuda nositi sa sobom.

Kako će izgledati kurs i šta će se tokom kursa raditi?


 

Kurs se sastoji iz dva dela:

  • Rescue Diver kurs
  • Emergency First Response (kurs prve pomoći)

Napomena:


 

Ovaj kurs je fizički najzahtevniji. Ukoliko kandidat nije u zadovoljavajućoj fizičkoj kondiciji neophodan je odgovarajući trening dok se forma ne podigne na potreban nivo.

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici