Ice Diver specijalistički kurs

Konstantan minus je konačno rezultirao solidnim ledenim prekrivačem koji je proteklih dana okovao Adu Ciganliju. Petnaestak najhrabrijih ronilaca okupilo se u petak uveče u učionici kluba Svet Ronjenja, na predavanju i finalnom dogovoru za ronjenje pod ledom. Sa nestrpljenjem je dočekana subota ujutro, kada smo se u nestvarnoj zimskoj idili, okupili ispred Sunset-a da bi konačno krenuli sa ledenim ronjenjem. 

Dok je jedan deo ekipe počeo sa istovarom opreme, Đura sa pomagačima je krenuo da otvara rupu u ledu. Relativno brzo ovaj posao je završen, pa smo iz prve ruke saznali da je debljina leda skromnih 8-10 centimetara. Zato smo povećali mere bezbednosti udvostručujući konope i strogo ograničivši broj ljudi oko rupe. I pored svega, povremeno se čulo zloslutno krckanje. 

Temperatura vode je bila očekivanih 4° Celzijusa, dok je spoljna iznosila -11° ispod nule!Vidljivost pod ledom preko tri metra i kristalno jasna. Nizale su se grupe ronilaca koje su jedna za drugom uranjale pod ledenu ploču. Nakon dvadesetak minuta provedenih u istraživanju leda sa “donje” strane, ronioci su izranjali prepuni pozitivnih utisaka. Bliskih susreta sa stanovnicima Ade Cigalnije na ovim ronjenjima nije bilo, jer je sva riba u stanju smanjene aktivnosti ili pak u hibernaciji ukopana u mulj. Raspremanje posle zarona je moralo da se izvede što brže, jer se oprema bukvalno ledila za svega nekoliko minuta. 

Cela akcija je ponovljena i u nedelju. I pored ozbiljne hladnoće raduje činjenica da niko nije dobio ni kijavicu.
Ukupno gledano, cela akcija predstavlja jedno izuzetno iskustvo i doživljaj o kome se godinama priča.

Fotografije: Bata Duća, Maja, Ivana O.K., Tanja, Zoka, Foto Deki i Jane.

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici