Odličan ronilački vikend u Beloj Crkvi

Proteklog vikenda u Beloj Crkvi nova generacija ronilaca je sa uspehom završila PADI AOWD kurs. Smestili smo se na standardnom mestu, u vilama uz samu obalu jezera. Slušala su se teorijska predavanja, radili testovi, i ronilo, ronilo, ronilo ...

Serija zarona je otpočela noćnim ronjenjem. Nažalost, vidljivost u jezeru je bila mala pa su tokom noćnog ronjenja izostali sureti sa somovima, tostolobicima i šaranima kojih je ovo jezero puno. Sutradan ujutro je krenula podvodna navigacija, prvo sa obrnutim kursevima pa zatim kvadrat i trougao. Nedelja je bila rezervisana za pretragu i doradu podvodne orjentacije. U kasnim popodnevnim satima organizovano je praktično i teorijsko polaganje, koje se sastojalo iz prolaska kroz „kapiju“ po zadatom kursu i rešavanja testa od 150 pitanja.

Belu AOWD majicu su sa ponosom osvojili Ceca, Ana, Mile, Marko, Mladen i Sale.

Ostali ronioci koji su vikend iskoristili za stažno ronjenje su na preporuku kolega i Bele Crkve, otišli na obližnje Vračev Gajsko jezero i u vodi čija je vidljivost bila 3-4 metra napravili seriju dobrih zarona. Za pamćenje je bilo desetak minuta ronjenja sa štukom raspoloženom za poziranje pred objektivom Ivane O.K.

Tokom ovih zarona primetili smo i jednu čudnu vrstu trave koje do sada nije bilo u ovim jezerima. Jedan od ronilaca je rekao da ga je prilikom provlačenja kroz podvodni žbun trava ubola u usnu. Prvo smo se svi nasmejali, a zatim primetili i osetili da trava zaista bode veoma oštrim trnovima! Ni pecaroši, ni ronioci veterani iz tog kraja nisu nikada videli nešto slično. Nadajmo se da nije u pitanju neka invaziona vrsta koja je veštački dospela u ova jezera. Vikend je završen uz naravno, roštilj, druženje i prepričavanje ronilačkih anegdota.

Janez Kranjc

Foto: draganel, Aleksandar Glišić, Ivana Orlović Kranjc

SDT "Svet Ronjenja" 

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici