AKCIJE 2010


Family Dive i najbolji Deda Mraz

29.12.2010

Poslednji trening u 2010. godini je tradicionalno namenjen za opuštanje i zabavu. U okviru akcije Family Dive članovi kluba su doveli sveje prijatelje, rođake ili članove svoje porodice na probni zaron. Na bazenu je bilo veoma živo, a prazničnoj atmosferi je doprineo i izbor za najboljeg podvodnog Deda Mraza. Laskavu titulu je ove godine odneo Davor Pivac koji je kao simboličnu nagradu dobio specijalnu klupsku majcu. Čestitamo! 

[ Detaljnije ] 


Deda Mraz konačno izronio iz Savskog jezera

26.12.2010.

Željno očekivana poslednja nedelja decembra, u kojoj naš dobro poznati Deda Mraz izranja iz Savskog jezera i deli deci paketiće, konačno je stigla.

 

[ Detaljnije ] 


Šalinačko jezero, 20.11.2010. - Podvodna orijentacija i stažna ronjenja

20.11.2010.

Ronilački klub S.D.T. Svet Ronjenja je protekli vikend iskoristio za organizovanje ronjenja na Šalinačkom jezeru. Petnaestak ronilaca je iskoristilo lepo vreme da zaroni u jedno od omiljenih jezera u našoj blizini. Kandidati za Advanced Open Water Diver kurs su na ovom ronjenju vežbali podvodnu navigaciju kompasom, dok su ostali ronili trenažna ronjenja u okviru P1 i OWD kursa.

[ Detaljnije ] 


Jubilarna 100. akcija Sveta Ronjenja - Vračevgajski raj!

14.11.2010.

U nedelju je konvoj od desetak automobila u jutarnjim časovima krenuo put Bele Crkve, tačnije Vračevgajkog jezera.

Četrdesetak ljudi, od kojih je bilo 25 ronilaca, u dobrom raspoloženju je krenulo na ovaj jednodnevni izlet po veoma sunčanom i toplom danu, neobičnom za ovo doba godine. Pokupili smo opremu u Pančevu i uz pesmu Norah Jones krenuli. Pored velikog broja P1 i OWD kursista kojima su ovo prvi zaroni u otvorenoj vodi, među roniocima su bili i ljudi iz Čačka, Lučana, Bosne, Beograda, Pančeva....

[ Detaljnije ] 


Ronjenje sa Nenadom Okanovićem

10.11.2010.

Glumac Nenad Okanović je poznat široj javnosti po zapaženim ulogama u brojnim televizijskim serijama i filmovima. Ono što se ne zna je da Nenad već godinama rekreativno roni. Od kada je pre dve godine prvi put zaronio sa ekipom ronilačkog kluba Svet Ronjenja, druženje i silasci u podvodni svet ne prestaju.

[ Detaljnije ] 


Stažna ronjenja na Adi

07.11.2010.

Najsvežija generacija OWD i P1 ronilaca je iskoristila neverovatno lepo vreme, koje smo dobili na poklon proteklog vikenda, da napravi svoje prve zarone u otvorenoj vodi. Ronilo se naravno, ispred Centra za sportove na vodi gde je smešten i ronilački centar S.D.T. Svet Ronjenja.

 

[ Detaljnije ] 


Nedeljno trenažno ronjenje na Adi Ciganliji

24.10.2010.

Optimistička predviđanja metereologa da će vikend biti lep i sunčan su se ovaj put obistinila. Prijatno vreme je privuklo dvadesetak ronilaca i prijatelja kluba S.D.T. Svet Ronjenja, na obalu Savskog jezera, tačnije u Centar za sportove na vodi. Ronioci su bili rešeni da možda poslednje sunčane dane, iskoriste za još neki zaron i uživanje kraj vode. 

[ Detaljnije ] 


Ronjenje uz promenljivo vreme i dobro raspoloženje

19.09.2010.

Protekli vikend okupio je četrdesetak ronilaca, koji su po promenljivom vremenu zaranjali u jezerima Bele Crkve. Osim članova S.D.T. Svet Ronjenja sa nama su bili i ronioci iz Sente, Kraljeva, Kragujevca, Novog Sada i Zagreba. Okupljanje je počelo u vilama na Gradskom jezeru već u petak u kasnijim popodnevnim satima. Cilj ovog vikenda su bila ronjenja u okviru Advanced Open Water Diver kursa, kao i stažna ronjenja u još uvek toploj jezerskoj vodi.

[ Detaljnije ] 


Stažna ronjenja na Adi Ciganliji

12.09.2010.

Nakon nekoliko dana kišnog vremena i zahlađenja, iskoristili smo prvi stabilan dan i u nedelju 12.09. zaronili ispod površine jezera. Uslovi za ronjenje su bili uobičajeni za ovo doba godine. Topla voda (22°C) i relativno slaba vidljivost (1.5 metar). U svakom slučaju dvanaest ronilaca našeg kluba je napravilo trenažni zaron tokom kojeg su ipak uspeli da se sretnu sa smuđevima, štukama, tolstolobicima, sunčanim karašima i ostalim stanovnicima Ade Ciganlije. Nakon letnjeg kampa na moru, prijao je povratak u slatke vode. Ronjenje na Savskom jezeru je uvertira za sledeći ronilački vikend, kada će ronioci kluba S.D.T. Svet Ronjenja otići u na ronjenje u jezerima Bele Crkve. 

[ Detaljnije ] 


Letnji centar Jaz - Leto za pamćenje

05.09.2010

Susret sa „morskom pijavicom“. Vreme nam je ove godine bilo izuzetno naklonjeno. Od svih šezdeset dana nismo mogli da ronimo samo jedno pre podne. Ali i to je bilo za pamćenje. Nebo se iznenada smračilo. Oblaci su se spustili nisko, a pljusak se završio pre nego što je i počeo. Ali tada je krenuo vetar, koji je kišne oblake šetao duž horizonta. Tada su počele da se pojavljuju „morske pijavice“. To je neka vrsta mini tornada koji se ponekad može videti na Jadranu. Obično se iznenada pojave na pučini, neko vreme divljaju kovitlajući vodu i isto tako brzo nestanu. Imali smo priliku da vidimo kako se dve stapaju u jednu. Međutim, jedna od pijavica je prišla do plaže hotela „Posejdon“ gde je kao od šale par suncobrana i ležaljki uhvatila u vrtlog i podigla stotinak metara iznad magistrale. Na sreću, to je bila jedina šteta koju je napravila. Ubrzo se vreme stabilizovalo i popodne smo uveliko ronili.

[ Detaljnije ] 


Letnji centar Jaz - III deo - Mesec dana ronjenja

31.07.2010.

Uvek nam se čini da dobre stvari kratko traju. Tako je i ovih mesec dana na Jazu brzo proletelo. Stalna posada centra u sastavu Miloš, Bela, Branko, Ivana i Janez je ronila sa roniocima iz Sombora, Novog Sada, Zaječara, Niša, Subotice, Beograda, Poljske, Švedske, Kanade...

 

[ Detaljnije ] 


Letnji centar Jaz - II deo - susreti sa retkim stanovnicima podmorja

20.07.2010.

U letnjem centru Jaz tempo ronjenja se iz dana u dan pojačava. Stabilno vreme nam omogućava da ronimo na prilično udaljenim pozicijama, na kojima i lokalni ronioci relativno retko rone. Jedno od tih mesta je i nama veoma omiljen Carevića potok. Nepristupačna uvala, do koje je jedino morem moguće stići, juče nas je obradovala podvodnim susretima sa zanimljivim podvodnim stanovnicima. Dva „dečejca“ natovarena duplim setovima boca, isplovila su u jutarnjim časovima iz uvale Jaz. Maestral je toga prepodneva malo ranije i jače počeo da duva, pa smo tokom vožnje imali „malo mora“. Duž obale smo prolazili dobro poznata mesta: uvalu Trsteno, plažu Ploče, rt Platamuni, Krekavicu i da bi se na kraju pred nama pojavila mala plaža koju su zimske bujice isklesale među stenama – Carevića potok.

[ Detaljnije


Letnji centar Jaz - I deo - prvih deset dana

10.07.2010.

“Veliko more” kako se u klubu naziva period ronjenja u Crnoj Gori preko leta, je započelo Sizifovskim pakovanjem opreme i dugim putovanjem ka Jazu. Uz udarničku pomoć Tidže, Branke, Spaleta, Bele i Miloša veliki WV LT 35 i prikolica su napakovani i veliki transport je počeo. Kada nam se u Užicu pridružio i Branko ekipa je bila kompletna. Na Jaz smo stigli u popodnevnim časovima a dizanje kampa je moralo da bude pomereno zbog ozbiljnog pljuska koji nas je dočekao. 

[ Detaljnije ] 


Kornjače, vodene zmije i odlična vidljivost na Vračevgajskom jezeru

26.06.2010.

Za kraj prolećnog dela ronjenja po jezerima Srbije odabrali smo Vračevgajsko jezero, koje se nalazi u neposrednoj blizini Bele Crkve. Skup ronilaca je bio zakazan za 10.00 na pančevačkom bazenu, sa kojeg je kolona od 5-6 automobila krenula na još jedan ronilački izlet. Za ovo jezero je karakteristično da je veoma lepo uređeno i da je veoma čisto. U to smo se uverili više puta na prethodnim ronjenjima, a to je ujedno bio i razlog našeg povratka.

[ Detaljnije ] 


Dvadesetoro najbržih čitalaca na probnom zaronu

25.05.2010.

Zajednička akcija novine „24 sata“ i našeg kluba naišla je na veliko interesovanja čitalaca prvih besplatnih dnevnih novina u Srbiji. Prijatno nas je iznenadilo što je  naš telefon bio zatrpan SMS porukama. Za zaron je bilo zanteresovano oko 180 čitalaca ovih novina.

 

[ Detaljnije ] 


Letnja škola ronjenja

20.06.2010.

Protekli vikend smo proveli u Beloj Crkvi, našoj omiljenoj zelenoj oazi. Udobnost vila, smeštenih na samoj obali Glavnog jezera, samo su još više doprinele da nam ovaj vikend ostane u lepom sećanju. 

 

[ Detaljnije ] 


Ronjenje u tropskim uslovima

12.06.2010.

Šalinačka jezera su zaista omiljena među roniocima našeg kluba. Proteklog vikenda karavan od pet automobila se uputio u blizinu Smedereva. Sa pančevačkog bazena smo pošli nešto posle devet ujutru, a temperatura je nagoveštavala da će biti pravi tropski dan. Nakon sat vremena vožnje stigli smo na cilj jezero Eiga, koje se nalazi neposredno pored dobro nam poznatog Šalonačkog.

[ Detaljnije ] 


Noćno ronjenje - Bogat živi svet Ade Ciganlije

09.06.2010.

Aktivnosti ronilaca S.D.T. Svet Ronjenja su uvek u ovom periodu godine pojačane. Lepo vreme i dobra vidljivost na jezerima u našem okruženju su nešto što se ne propušta. Sinoćni zaron na Adi Ciganliji je to potvrdio. Desetak ronilaca je imalo bliske noćne susrete sa štukama, smuđevima, slatkovodnim rakovima i drugim stanovnicima Savskog jezera. Vidljivost je bila nešto preko dva metra a temperatura dvadesetak stepeni.

[ Detaljnije ] 


Ronilački karavan u Beloj Crkvi

30.05.2010.

Protekli vikend se Ronilački karavan, i pored preteće kišne prognoze, preselio u Belu Crkvu. Dok smo razmišljali da li da otkažemo putovanje, ronioci su nas podsećali da su željni ronjenja posle duge i hladne zime. Dobro smo uradili što smo ih poslušali, tokom celog vikenda u Beloj Crkvi kap kiše nije pala! Imali smo tri sunčana i topla dana.

[ Detaljnije ] 


Trenažna ronjenja uprkos lošem vremenu

16.05.2010.

Površina savskog jezera je u nedelju prepodne, zbog učestalih talasa usled jakog vetra, više podsećala na površinu mora nego jezera. Petnestak ronilaca našeg kluba je sa nestrpljenjem čekalo početak zarona jer je u vodi bilo toplije nego napolju.

 

[ Detaljnije ] 


Prolećno čišćenje Ade Ciganlije

17.04.2010.

Savez za podvodne aktivnosti Srbije (SOPAS), Olimpijski komitet  i JP Ada Ciganlija treću godinu za redom organizuju prolećno čišćenje jezera. Ove godine učešće u akciji je uzeo veliki broj ronilaca iz većine klubova na teritoriji Srbije.

 

[ Detaljnije ] 


Proširena edukacija - U poseti Zavodu za hiperbaričnu medicinu

27.03.2010.

Polaznici Rescue i Divemaster kursa su prošlog vikenda imali priliku da posete Zavod za hiperbaričnu medicinu u Beogradu. Radi se medicinskoj ustanovi čiji je rad počeo 1994. godine kada je preduzeće Holywell-Neopren pokrenulo celu priču. Danas je to visokospecijalizovana zdravstvena ustanova, koja je po svojoj opemi, kapacitetima i stručnom timu jedinstvena na Balkanu.

[ Detaljnije ] 


Pod ledom Ade Ciganlije

01.02.2010.

Led je probijen i ove godine. Roniocima kluba S.D.T. Svet Ronjenja se višenedeljno praćenje vremenske prognoze isplatilo. Solidan ledeni prekrivač se formirao u noći kada je januar prešao u februar. Reagovali smo brzo i već sutradan organizovali ekipu ice divera koja se okupila na Makiškoj strani jezera ispred kafića Sunset.

 

[ Detaljnije ]  


 

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici