AKCIJE 2011


Deda Mraz ponovo izronio iz jezera

Ada Ciganlija, decembar 2011.

Željno očekivana poslednja nedelja decembra, u kojoj naš dobro poznati Deda Mraz izranja iz Savskog jezera i deli deci paketiće, konačno je stigla. Još jednom se iz dubina Savskog jezera promolila crvena kapa i poznata bela brada.

[ Detaljnije ] 


Uspešno završen Rescue diver kurs

20.12.2011.

Proteklog vikenda nova generacija rescue diver-a iz ronilačkog kluba S.D.T. Svet Ronjenja je sa uspehom završila obuku. U Centru za sportove na vodi, na Adi Ciganliji polaznici kursa su prvo pogledali retrospektivu svoje dotadašnje obuke, zatim polagali teorijske testove i onda pristupili realizaciji praktičnog dela ispita. Vremenski uslovi su bili daleko od povoljnih jer je duvao jak vetar i spoljna temperatura je bila par stepeni iznad nule. To naravno nije pokolebalo ronioce koji su podeljeni u dva tima postupili prema zamišljenom scenariju (pretraga, vađenje ronioca sa dna, transport i reanimacija).

[ Detaljnije ] 


Od Žanjica do rta Mačka

27.09.2011.

Produženi ronilački vikend koji smo organizovali za sam kraj leta, pružio je roniocima S.D.T. Svet Ronjenja nesvakidašnji doživljaj i ronjenje u zaista dobrim uslovima. Ronioci su bili smešteni u odličnim apartmanima familije Marović u uvali Mirište, dok smo mi (Željko, Tina, Džejms,Tijana, Janez i Ivana) bili na brodu „Downunder“. Ono što je obeležilo ovu ekspediciju je pre svega toplo more čija se temperatura kretala od 27 do minimalnih 22 stepena (na dubini preko 30 metara). Vidljivost je varirala od 15 do 25 metara! Skoro, pa kao u tropskim morima. Poluostrvo Luštica je uvek bila primamljivo za ronjenje, a ovaj put smo se odlučili za pozicije od uvale Žanjic pa rta Mačka. Ivana Orlović Kranjc je beležila svoj doživljaj ovog putovanja pa u redovima koji slede možete pročitati kako nam je bilo.

[ Detaljnije ] 


Miholjsko leto na jezerima u Beloj Crkvi

18.09.2011.

Svaka voda ima svoju tajnu. Tako je bilo i na Vračevgajskom jezeru. Goran Maksimović je tokom zarona primetio flašu koja viri iz dna. Kada je iskopao iz mulja video je da je skoro do vrha puna neke tečnosti, ali koja ne liči na vodu. Iskusno je procenio da se najverovatnije radi o domaćoj rakiji. Posle ronjenja okupio se tim stručnjaka koji su činili Toni, Goran i Janez, a koji je imao nezahvalan zadatak da testira sadržaj boce. Eksperti su doneli jednoglasnu odluku da je u pitanju domaća šljiva u korektnom stanju.

Foto: Ivana O.K., Janez & Tidža

[ Detaljnije ] 


Priče sa Jaza 2011. – prvi deo

06.09.2011

Dva meseca intenzivnog, svakodnevnog ronjenja nažalost uvek proleti kao dve nedelje. I pored velikog broja zarona uvek ostane još nešto što nismo stigli da vidimo, još neko mesto koje nismo stigli da posetimo... Eto razloga za ponovni odlazak sledeće godine.  „Letnji centar Jaz“ u organizaciji S.D.T. Svet Ronjenja radio je od 1. 07. do 30. 08. 2011. godine. Ovo leto nas je počastilo dobrim vremenom, toplim i prozirnim morem, kao i zanimljivim susretima sa stanovnicima podmorja. Ronilo se na uobičajenom akvatorijumu: od ostrva Sveti Nikola pa do rta Žukovac. Izdvojili bismo zarone na hridi Galiola i rtu Mogren, u Saletovoj pećini i pećinama Azzuro, u Potkaplju, na potopljenom brodu Orestte i naravno na Carevića potoku. U tekstu koji sledi pokušaćemo kroz nekoliko fotografija da vam dočaramo ključne trenutke ovog leta.

[ Detaljnije ] 


Priče sa Jaza 2011. – prvi deo

25.07.2011.

Sa prvim danima jula ronilački klub S.D.T. Svet Ronjenja je svoje aktivnosti preusmerio ka  Crnoj Gori. Postavljanjem ronilačkog kampa na plaži Jaz počeo je period „Velikog mora“. Najduža ekspedicija po tradiciji, okuplja veliki broj ronilaca iz našeg kluba, ali i iz ostalih ronilačkih organizacija sa teritorije Srbije. 

 

[ Detaljnije ] 


Šalinac - Podvodna džungla

13.15.05.200

Dvadesetak ronilaca kluba S.D.T. Svet Ronjenja je u subotu 25.06. posetilo Šalinačko jezero, koje predstavlja jednu od naših omiljenih ronilačkih lokacija. Baza nam je bio plažni bar „Ša la la“ pored kojeg smo parkirali kombi sa opremom, bukvalno uz samu obalu jezera. Prozirnost vode je bila 5-6 metara, a temperatura 24°C, što je predstavljalo odlične uslove za ronioce kojima je ovo bilo jedno od prvih ronjenja. Maksimalna dubina koju smo pronašli je bila 7 metara. Od živog  sveta sureli smo šarane, štuke i sunčanice. Trajanje zarona je bilo i preko 60 minuta. Nakon ronjenja druženje je nastavljeno u hladovini kafića uz obavezni roštilj. Ovo je bilo poslednja slatkovodna akcija u ovom periodu jer, sledećeg vikenda se selimo za Crnu Goru gde počinje sa radom „Letnji centar Jaz“.

[ Detaljnije ] 


Austrija, Alpi, Weissensee...

05.06.2011.

U četvrtak oko jedan iza ponoći automobili natovareni ronilačkom opremom krenuli su na još jednu lepu ronilačku akciju. Ukucali smo adresu u GPS i uz grupu „Veliki prezir“ krenuli. 

Nema potrebe reći koliko nam je bilo teško da se spakujemo i krenemo nazad. Neki ronioci su ipak odložili put i ostali da uživaju u bavarskim kobasicama i tamnom austrijskom pivu.

[ Detaljnije ] 


Stažna ronjenja i čišćenje Ade

29.05.2011

I ovaj vikend je bio kao stvoren za ronjenje – lepo, toplo i sunčano vreme, temperatura vode 24 stepena Celzijusa, vidljivost preko 5 metara. Ove savršene uslove za ronjenje iskoristilo je preko 40 ronilaca, koji su tokom vikenda prošli kroz naš ronilački centar na Adi Ciganiji, sa sobom doneli dobro raspoloženje i ronili sa nama. U subotu se ronilo u dva navrata – u 10h polaznici OWD kursa su obavljali svoje prve zarone u otvorenoj vodi, a u 12h iskusni ronioci su iz čistog zadovoljstva zavirili u podvodni svet Savskog jezera. 

[ Detaljnije ] 


Dani ronjenja

22.05.2011

Proteklog vikenda održana je manifestacija Dani ronjenja, koju su organizovali ronilački klub Svet Ronjenja i JP Ada Ciganlija. Manifestacija je trajala tri dana tokom kojih su posetioci mogli da uživaju u izložbi podvodnih fotografija sa takmičenja International Underwater Photography Cup, autora iz Slovenije, Hrvatske, Italije i Srbije. Večernji sati su bili rezervisani za projekcije filmova i slika iz prethodnih ekskurzija – nizale su se fotografije iz Egipta, Crne Gore i Bele Crkve.   

[ Detaljnije ] 


Ronilački karavan – Bela Crkva

15.05.2011

Ove godine Ronilački karavan je započeo svoje putovanje u Egiptu, a odmah posle ove ekspedicije uputili smo se u Crnu Goru. Posle ovako lepih putovanja, vikend u Beloj Crkvi smo čekali sa nestrpljenjem, jer njena netaknuta priroda oduzima dah. Četrdeset ronilaca i još 15 neronilaca sastali su se u petak u večernjim satima u predivnim Rafaelo apartmanima sa osvetljenim bazenom, udaljenim svega stotinak metara od Glavnog belocrkvanskog jezera. Najhrabriji su odmah ušli u bazen posle čega smo se našli na terenu za odbojku, koja se igrala do ponoći. U subotu nas je probudio topao i sunčan dan. Odmah posle kafe i doručka urađen je brifing, ronioci podeljeni u timove i krenuli smo na ronjenje. OWD učenici su imali obuku u bazenu dok su AOWD kursisti vežbali navigaciju u jezeru. Ovaj put smo imali i dosta početnika koji su zimus završili obuku i ovo su im bili dugo očekivani prvi zaroni.

[ Detaljnije ] 


Prvomajska ekskurzija - prolećna ronjenja u Baru

10.05.2011.

Ronilački klub S.D.T Svet Ronjenja je u periodu od 30.04. do 10.05.2011. godine organizovao tradicionalna prvomajska ronjenja. Ovaj put ekskurzija je realizovana u Baru u saradnji sa firmom Scubaquest. 

Tokom dve smene sa nama je ronilo tridesetak ronilaca. Zaroni su izvođeni na akvatoriju od Čanja do Ulcinja. Temperatura vode je iznosila 16 stepeni, a vidljivost je varirala od 5 do 14 metara. 

[ Detaljnije ] 


Prolećni ronilački zov

24.04.2011.

Prolećno sunce i porast temperature vode u jezeru bili su klasičan ronilački zov. Nije nam trebalo mnogo da se organizujemo i da ispred našeg ronilačkog centra na Adi zaronimo. U subotu u 11h okupilo se dvadesetak ronilaca, nakon čega je održan brifing i podeljena oprema. Ronioci su bili organizovani u dve grupe: jedna grupa obavljala je svoja stažna ronjenja, dok je druga gupa nastavila sa AOWD kursom, započetim u novembru na pančevačkom bazenu. Opremili smo se i krenuli na zaron. Vidljivost nas je prilično iznenadila jer je bila mnogo veća od očekivanih 5 metara. Ispred samog centra je veoma zanimljiv teren i opušteno se mogu napraviti četiri različita zarona. 

[ Detaljnije ] 


Podvodna izložba i u Kruševcu

27.03.2011.

Posle Niša, Pančeva i Beograda putujuća izložba je gostovala 27. marta u Kruševcu. U saradnji sa ronilačkim klubom Viking i ronilačkim instruktorom Srđanom Miletićem još jednom je napravljena promocija ronilačkog sporta ovoga puta zahvaljujući Kulturnom centru Kruševac kao i Sportskom centru Kruševac. Izložbu je pogledalo preko 60 posetilaca koji su sa neskrivenim nestrpljenjem čekali svoj red. Prostrani pedeset metarski bazen je bio idealna podvodna galerija u kojoj su još jednom izloženi radovi Ivane Orlović Kranjc.

[ Detaljnije ] 


Podvodna izložba u Beogradu

20.03.2011

Rekordna poseta na Tašmajdanu

Posle Niša i Pančeva podvodna izložba autorke Ivane Orlović-Kranjc je doputovala na beogradski bazen Tašmajdan. Zahvaljujući gostovanjima u jutarnjem programu Studija B i RTS-a i najavama u dnevnim novinama Blic i Politika, ugostili smo preko 180 ljudi. Većini su to bili prvi „podvodni koraci“, tako da su imali ne samo priliku da uživaju u fantastičnoj izložbi fotografija iz Egipta, već i u sticanju prvog ronilačkog iskustva. Ono što nas je posebno radovalo jeste da se odazvao veliki broj roditelja, koji su ronili sa svojom decom.

[ Detaljnije ] 


Orthodox Celts zaronili!

24.04.2011.

Nastavljajući akciju u kojoj poznate ličnosti promovišu ronilački sport, S.D.T. Svet Ronjenja je organizovao ronjenje sa bendom Orthodox Celts. Introzaron su napravili Aca Seltik, Dule, Deki, Džoni i Dejan, dok su ostali članovi benda sa tribina pružali podršku. Da sve protekne u najboljem redu, pobrinuli su se instruktori i asistenti našeg kluba, koji su popularnim muzičarima sa tridesetak fanova omogućili ovakav doživljaj. Bazen SC "Mladost" u Pančevu je u ponedeljak uveče bio pun ljudi, koji su bili spremni da načine svoj prvi ronilački korak.

[ Detaljnije ] 


Putujuća podvodna izložba

26.02.2011

U subotu 26. februara putujuća podvodna izložba podvodnih fotografija autora Ivane Orlović-Kranjc bila je postavljena na pančevačkom bazenu, tačnije u njemu. U periodu od 12 do 14 sati izložbu je posetilo preko 90 ljudi, od kojih 40 ronilaca i 50 neronilaca. Ova izložba je posebno bila interesantna jer je reportaža putem medija privukla veliki broj porodica i pružila jedinstvenu priliku da roditelji zarone sa svojom decom u isto vreme. Posebno nam je drago jer su nam došli gosti iz Novog Sada, Kragujevca, Smedereva... Bilo je tu početnika, ali i iskusnih ronilaca, kojima je ovaj performans privukao pažnju.

[ Detaljnije ] 


Izložba fotografija Ivane Orlović Kranjc pod vodom bazena u Nišu

13.02.2011

Ideja o podvodnoj izložbi podvodnih fotografija se već neko vreme vrzmala po glavi Ivane O.K. Poziv kolega iz niškog ronilačkog kluba Naissub da kod njih održimo prezentaciju podvodne fotografije, realizovan je događajem koji će ljudima Niša ostati u lepom sećanju. Dogovorili smo se da napravimo podvodnu izložbu podvodnih fotografija autora Ivane Orlović-Kranjc, inspirisane motivima iz najlepšeg mora na svetu – Crvenog mora! Našu zajedničku akciju podržao je i predsednik Opštine Medijana, koji je motivisao parove da se vere pod vodom jer nam je na vrata kucao Sveti Valentin. I tako je spontano nastala jedna predivna manifestacija.

[ Detaljnije ] 


Treća sreća

05.02.2011.

Po svemu sudeći poslednji u nizu zaron pod ledom u ovom hladnom talasu, ove subote okupio je 8 ronilaca, koji su želeli da iskoriste ledeni pokrivač i zarone pod njim. Debljina leda je bila desetak santimentra, ali je zbog spoljne tempetarure od 7 stepeni Celzijusa led krckao pod nogama. Temperatura vode je bila 1 stepen, dok je vidljivost bila oko 5 metara. Ronilo se u tri grupe, i ovog puta ronioci su bili na sigurnosnom konopu jer je površina leda bila velika.

[ Detaljnije ] 


Zimske radosti - još ledenog ronjenja!

30.01.2011.

Sa iščekivanjem i oduševljenjem smo nekoliko dana gledali sa našeg prozora kancelarije u Centru za sportove na vodi na Adi Ciganliji kako se led polako hvata. Za vikend smo konačno i zaronili, ali ovaj put na našoj Adi, tako da nismo morali da idemo čak u Banat. 

Okupili smo se ispred našeg centra u ranjim jutarnjim časovima, i uz dobro raspoloženje i sunce koje nam nije dalo mira, lagano krenuli sa opremanjem i brifingom. Okupilo se oko dvadesetak ronilaca iz različitih klubova i isto toliko posmatrača koji su došli da vide ovo nesvakidašnje ronjenje. Takođe, pridružila nam se ekipa sa televizije Pink da medijski proprati ovaj naš događaj. 

[ Detaljnije ] 


Ice Diving - Prvo ronjenje pod ledom u 2011. godini

08.01.2011

Uprkos toplom talasu koji je stigao u Srbiju, ronioci S.D.T. Svet Ronjenja su uspeli da pronađu ledom okovano jezero. Karavan od četiri automobila se u subotu zaustavio usred vojvođanske ravnice,pred željno očekivanim prizorom: jezero potpuno prekriveno ledom! Okruženo vinogradima, ovo jezero u Banatu pružilo nam je nečekivanu mogućnost da zaronimo ispod leda. 

[ Detaljnije ] 


.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici