Submania APNEA Cup 2009

Nacionalni rekord Branke Piščević, pet medalja i pehar!

Apneaši ronilačkog kluba S.D.T. Svet Ronjenja imaju puno razloga za radovanje. Proteklog vikenda u Zagrebu na 5. Submania Kupu, koji se održao na bazenu Utrina, apnea tim našeg kluba je nastupio u sastavu: Tijana Nikolić, Slavica Turk, Branka Piščević, Uroš Nikolić, Marko Đorđević i Zoran Obrenović. Najprestižnije takmičenje u regionu je ove godine okupilo tridesetdevet takmičara iz Poljske, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Prva na programu je bila statika. Od naših takmičara led je probio Zoran Obrenović koji je stabilno zadržao dah 4 minuta i 30 sekundi. Slavica Turk, Branka Piščević i Uroš Nikolić su imali performans u isto vreme. Slavica je uspela da ostane ispod površine 4 minuta i 7 sekundi što joj je donelo bronzanu medalju. Branka Piščević je u svom, do sada najboljem nastupu izdržala 4 minute i 38 sekundi što predstavlja novi Nacionalni AIDA rekord. To vreme je bilo dovoljno za drugo mesto i srebrnu medalju.

Uroš Nikolić je takođe imao sjajan nastup uradivši 5 minuta i 10 sekudni potpuno sigurno. Ovo je do sada Urošev najbolji nastup na takmičenjima kada je statika u pitanju. Marko Đorđević je tokom svog performansa zadržao dah 4 minuta i 49 sekundi, dok je Tijana Nikolić uspela da ostane ispod vode 3 minuta i 33 sekunde.

Nakon pauze na red je došla dinamika sa perajima. Prva je nastupila Branka Piščević koja je preronila 87 metara, što predstavlja njen najbolji rezultat do sada. Ujedno ova daljina joj je donela bronzanu medalju. Slavica Turk je u svom nastupu preronila daljinu od 65 metara.

U ovoj disciplini je od naših takmičara nastupio samo Marko Đorđević koji je uspeo da „dohvati“ 104 metra, treće mesto i bronzanu medalju.

Sa nestrpljenjem smo očekivali dinamiku bez peraja. Tijana Nikolić je preronila 66 metara i osvojila srebrnu medalju!Ovo je sigurno veliki podsticaj Tijani, obzirom da joj je ovo prvo takmičenje u ovoj disciplini. Takođe u dinamici bez peraja se po prvi oprobao i Zoran Obrenović koji je prevalio dužinu od 74 metra, izronivši uz odličan surface protokol. Poslednji od naših je nastupio Uroš Nikolić. Plan je bio da Urke preroni 100 metara, pa da vidi kako se oseća. Nakon okreta na stotki, Uroš se odrazio i lagano izronio na 103 metra potpuno „čist“. Obzirom na tempo Uroševih treninga sigurni smo da će naredna takmičenja doneti nova uzbuđenja.

U plasmanu timova S.D.T. Svet Ronjenja je zauzeo odlično treće mesto iza drugoplasiranih DPR Tjulnji (Slovenia) i prvoplasiranog RK Geronimo (Hrvatska).

Inače ovo takmičenje je obeležila i najava obaranja svetskog rekorda u dinamici sa perajima. Hrvatski rekorder Goran Čolak je trebao da preroni razdaljinu od 251 metar da bi oborio dotadašnji rekord koji drži ruski freediver Aleksej Molchanov. Pokušaj obaranja rekorda su sudili Jonas Andersson i Bill Stromberg (Predsednik AIDA Int.). Nažalost, pritisak i trema su učinili svoje i Čolak je izronio na „samo“ 233 metra iako je na treninzima već uspevao da preroni rekordnu daljinu. Sigurni smo da će u narednom periodu Goran Čolak uspeti da dohvati svetski rekord u dinamici sa perajima.

Takmičari S.D.T. Svet Ronjenja nastavljaju sa treninzima, jer je sezona apneaških takmičenja tek počela. Na redu su Niš (28.12.) i SWAC 2009. (6.12.).

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici