Selce

Poslednji vikend u oktobru je u kalendaru aktivnosti našeg kluba bio rezervisan za ronjenje u Selcu. DC „Mihurić“ se još jednom dokazao kao odličan domaćin i organizator ronjenja. U Selcu nas je dočekalo sunčano, toplo vreme bez vetra i more ravno kao ogledalo. Dobri vremenski uslovi su privukli veliki broj vikend ronilaca iz Austrije, Nemačke i Italije.

Prva lokacija po planu je bio potopljeni brod „Peltastis“. Za mnoge ljubitelje olupina ovo je lokacija koja se ne propušta. Odlično očuvan i u jednom komadu, „Grk“ leži potpuno ravno na maksimalnoj dubini od 32 metra. Niz muring se stiže tačno na komandni most. Nažalost vidljivost je bila pomalo smanjena zbog velikog broja ronilaca iz raznih okolnih centara, koji su od samog jutra ronili na ovoj poziciji. Prešli smo ga od krme do pramca uživajući u beskraj. Atmosfera na ovoj lokaciji je uvek nekako posebna, pomalo mistična. Obilje ribe koja u jatima živi na brodu predstavlja poseban dekor koji Peltastis čini još lepšim. Jedan zaron na njemu je definitivno nedovoljan da biste ga sagledali sa svih strana. To znači da ćemo morati ponovo doći.

Drugo i treće ronjenje je obavljeno na prirodnim grebenima. Prvi je bio plićina <b>„Tenki“</b> koja počinje na dva metra dubine i spušta se u plavetnilo preko četrdeset metara. Fascinira obilje podvodne flore i faune koja skoro može da parira grebenima na Crvenom moru, ali u drugačijim bojama. Jata pozamašnih picova, brancina, radoznale kirnje i zidovi obrasli žutim i crvenim gorgonijama ostaju u pamćenju.

Hrid „Kamenjak“ je grupa oštrih stena koja viri iz vode na nekih tri stotine metara od obale ostrva Krk. Kada smo kretali na ovaj zaron neposredno ispred centra smo imali priliku da vidimo jedan par velikih delfina koji su neko vreme pratili naš brod. Vidljivost na „Kamenjaku“ je bila preko dvadeset metara! Veliki broj hobotnica je nešto po čemu će se ovaj zaron zapamtiti.

Poslednje ronjenje je izvedeno ispred samog centra, kako domaći kažu „iz dvorišta“. Dno se lagano spušta do nekih tridesetak metara dubine. A u dvorištu „domaće“ životinje: kokoti, velike hobotnice, morski konjići. Ako tome dodamo i potopljeni ribarski „brak“ teren je pravo ronilačko igralište. To potvrđuje i nedavno organizovano Otvoreno prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji na kom su takmičari snimali baš na ovom terenu.

U svakom slučaju, ovakve ronilačke vikende vredi ponavljati dokle god vremenski uslovi to dopuštaju.

.

Štampa El. pošta

Avion kod Rta Kabala

Legenda koja zadnjih desetak godina kruži među roniocima najzad je potvrđena. U neposrednoj blizini mesta Rose na poluostrvu Luštica, pronađeni su ostaci aviona. Ronilački instruktor Dragan Gačević iz Herceg Novog, je 8. septembra 2006. godine uspeo da pronađe misterioznu letilicu za koju se pretpostavlja da je pod morem preko šezdeset godina.

Naša ekipa je iskoristila prvu priliku koja se ukazala i uputila se na lice mesta. Olupina nije u jednom komadu, ali i pored toga ronjenje na ovoj poziciji je bio doživljaj za pamćenje. Tragovi drame koja se odigrala pred kraj II Svetskog rata danas leže na peskovitom dnu, na dubini od 32 metra. U ronilačkoj javnosti su podeljena mišljenja o kojem se avionu radi, ali mi najavljujemo za decembarski broj časopisa RONILAČKI SVET eksluzivnu priču o ovom avionu, u kojoj će biti izjave svedoka pada aviona, mišljenja stručnjaka, istorijskih činjenica, itd ...

.

Štampa El. pošta

Velika letnja ekskurzija

 Velika letnja ekskurzija je počela polovinom jula i trajala je sve do prve nedelje septembra 2006. godine. Ronilo se na pozicijama koje su se prostirale od ostrva Sveti Nikola (Hawaii) pa do Krekavice i rta Žukovac. Zanimljivo je da je more bilo neverovatno hladno tokom jula, da bi tek u drugoj polovini avgusta postalo toplo. Vidljivost je bila uglavnom dobra.

 Velika letnja ekskurzija je počela polovinom jula i trajala je sve do prve nedelje septembra 2006. godine. Ronilo se na pozicijama koje su se prostirale od ostrva Sveti Nikola (Hawaii) pa do Krekavice i rta Žukovac. Zanimljivo je da je more bilo neverovatno hladno tokom jula, da bi tek u drugoj polovini avgusta postalo toplo. Vidljivost je bila uglavnom dobra.

.

Štampa El. pošta

Prvi maj na Jazu

Uskršnji i prvomajski praznici su idealan termin za organizovanje prolećnih ronjenja. Članovi našeg kluba okupili su se na plaži Jaz, gde su izvođena trenažna ronjenja. 

Iako je nam vreme nije bilo naklonjeno, tačnije nepamti se kišniji početak maja, ronilo se svaki dan i plan je ispunjen. Zbog obilnih kiša voda je do dubine od desetak metara bila neverovatno mutna, ali je posle potajala bistrija. Ova ekskurzija će biti zapamćena po velikom entuzijazmu ronilaca, čije dobro raspoloženje nisu mogli da pokvare loši vremenski uslovi.

.

Štampa El. pošta

Hurgada

Ponovo smo se zaputili na Crveno more. Ekipa u sastavu Tijana, Ivana, Šale, Janez, Dašo, Ivica i Zuki početkom aprila je napravila seriju zarona po koralnim grebenima, koji su nas i ovaj put ostavili bez daha. 

U potrazi za ajkulama ronile su se nove lokacije (Carlles Reef, Shaab El Erg ...) ali nažalost nismo imali sreće da ih pronađemo. Više uspeha smo imali sa delfinima, kornjačama, barakudama i jatim gofova zbog kojih će se ova ekspedicija dugo pamtiti. 

Temperatura mora je bila 24° C. Vidljivost se menjala od lokacije do lokacije, ali je uvek bila između 30 i 50 metara. Zaroni na grebenima kao što su Paradise Garden, Turtlle Bay ili u nacionalnom parku Giftun Island zauvek će ostati zapamćeni kao vrhunski podvodni doživljaji.

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici