Deda Mraz iz jezera

Treću godinu za redom najpopularniji deda na svetu je ponovo izronio iz dubina jezera Ada Ciganlija. Deca ronilaca iz kluba SVET RONJENJA su sa nevericom gledala kako Deda Mraz sa torbom punom poklona izlazi iz jezera. Nakon vatrometa i pesmica, gnjuci roditelji i klinci su ušli u fenomenalan ambijent kafića „Sunset“ gde su kraj kamina uz vatru podeljeni paketići. 

.

Štampa El. pošta

Nagrada za film "Čovek od vode"

Za filmsku produkciju S.D.T. SVET RONJENJA, protekli, 11. po redu Festival podvodnog filma bio je vrlo uspešan. Naime, o našem rekorderu u ronjenju na dah Marku Arsenijeviću snimljen je desetominutni dokumentarni film„Čovek od vode“. Međunarodni žiri je odlučio da naš film dobije specijalnu nagradu u kategoriji domaćih autora. Očigledno su tema filma (apnea), moderna, dinamična montaža i propagiranje sportskog načina života bili zapaženi među članovima žirija i nagrada nije izostala.  Film je premijerno prikazan na samom otvaranju festivala, a sudeći prema reakcijama gledalaca, naročito onih koji se i sami bave ronjenjem na dah, naišao je na odobravanje i simpatije.

Grupa fotografa iz našeg kluba je u Sava Centru, tokom trajanja Festivala imala kolektivnu izložbu. Svoje podvodne doživljaje slikama su ispričali Ivana Orlović Kranjc, Vladimir Radnić, Dušan Varda i Janez Kranjc. Štand ronilačkog kluba SVET RONJENJA je po tradiciji, uvek dobro posećen. Ronioci su mogli na njemu da preuzmu najnoviji broj časopisa RONILAČKI SVET, nabave ronilačke majce, kačkete, priveske, nalepnice i ostale stvarčice koje upotpunjuju ronilačku ikonografiju.

.

Štampa El. pošta

Zavrčem RESCUE diver kurs Efikasni spasioci!

Nakon zanimljivih i zabavnih časova obuke još jedna generacija PADI Rescue Diver-a je završila kurs. Iako je ovo prema programima, fizički najnaporniji kurs kandidati su ga prošli bez većih problema i sa izuzetno dobrim rezultatima. Kurs se sastojao iz dve celine: spasilačke veštine na vodi i pod vodom, i opšte pružanje prve pomoći (EFR).

Nakon uspešno položenih pismenih testova, polaznici su polagali bazenski deo spasilačkih veština. Finalni ispit se odigrao 9.12.2007. godine na jezeru Ada Ciganlija gde je organizovanje polaganje iz prve pomoći (EFR) i pretrage i spašavanja ronioca. Zanimljivo je da smo okupljene prolaznike u više navrata morali da obaveštavamo da se radi o vežbi, zbog predanosti sa kojom su kandidati pristupili ispitu.

Kurs su sa uspehom završili: Marija Jevtović, Ana Strugar, Miloš Dobrečević, Dejan Vasić, Igor Đuriš, Nenad Skakić, Pedja Đorđević, Ivan Jovanović, Dejan Matijašević

Čestitamo!

Foto: Tanja Borović

.

Štampa El. pošta

Čovek od vode

Na XI Festivalu podvodnog filma u okviru ceremonije otvaranja, biće prikazan film "Čovek od vode". Film je izašao iz podvodne produkcije S.D.T. SVET RONJENJA. Autori su Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc. Ovo je film o srpskom rekorderu u ronjenju na dah Marku Arsenijeviću, koga ekipa iz Sveta Ronjenja prati iz takmičenja u takmičenje, beležeći njegove uspehe, razmišljanja, treninge... 

Festival se nastavlja projekcijama u Kinoteci jos 3 dana ( pon-sreda ) projekcije u 19 i 21h. I ove godine se očekuju zanimljivi gosti iz inostranstva.

Kameru na površini su radili Ivana Orlović Kranjc, Janez Kranjc i Dejan Slavković. Podvodne kadrove je snimao Janez Kranjc, dok je sve to složio, uobličio i montirao Tomislav Vagner (WAGNER PRODUCTION).

Osim u ovom terminu naš film će biti prikazan i u utorak 18.12.2007. u terminu od 21.00čas u sali Jugoslovenske Kinoteke.

program kinotekaprogram sava centar

Vidimo se na projekcijama, S.D.T. Svet Ronjenja

.

Štampa El. pošta

Još koji zaron pre zime

Interval lepog vremena koji je prošlog vikenda zahvatio Beograd, članovi ronilačkog kluba Svet Ronjenja iskoristili su da naprave još po neki zaron. Na Makiškoj obali Savskog jezera, kod kafića "Havana" sedamnaest ljudi, a bogami i koja žena, u crnim neoprenskim odelima pripremali su se da siđu ispod površine jezera. Dan sunčan, relativno topao za ovo doba godine, jezero kao ogledalo i to vrlo dobro providno - sve u svemu veoma dobri uslovi za ronjenje. Staro, nepisano pravilo se još jednom i u praksi potvrdilo: kako temperatura vode pada, vidljivost postaje sve bolja. Na 12°C, providnost vode je bila nešto malo preko tri metra. Za naredne zarone u ovom jezeru trebalo bi pripremiti foto-aparate, jer osim solidne vidljivosti na ovom akvatoriju sve vrvi od podvodnih stanovnika. Ronioci svedoče o bliskim susretima sa štukama, jatima šarana, somovima koji vire iz potopljenih čamaca i slatkovodnim rakovima. Nadajmo se da ćemo sa nekog od narednih ronjenja doneti zanimljive fotografije. Akcija se završila zajedničkim ručkom na tradicionalnom mestu okupljanja ronilaca našeg kluba, u kafiću "SUNSET"

.

Štampa El. pošta

  • 1
  • 2

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici