Ajkule su među nama

29.01.2011.

2000. godina, Kejptaun... ronjenje sa velikim belim i tigrastim ajkulama

2002. godina, Egipat... ronjenje sa white tip ajkulama

2003, 2004, 2005. godine prolaze, svake godine željno očekujemo susret sa njima na našim ekskurzijama u Egiptu i ništa...

Izreka kaže: Ako neće breg Muhamedu, Muhamed će... ajkulama, u našoj verziji.

2011. godina.Članovi kluba S.D.T. Svet Ronjenja Ivana Orlović-Kranjc, Kristian Ajandi i Janez Kranjc u ranim jutarnjim satima se spremaju na put. Dok pakujemo ronilačku i snimateljsku opremu u reno lagunu, jedino društvo su nam pekari koji otključavaju pekare i sa 

nevericom gledaju šta se dešava. Ukucavamo u GPS adresu Tropicariuma u Mađarskoj, tačnije u Budimpešti, i krećemo na ronjenje – sa ajkulama!

Tropicarium

Egzotična tropska oaza u srcu Budimpešte. Čine je terarijumi, slatkovodni, tropski i morski akvarijumi, ptice slobodno lete iznad glava zadivljenih turista, a centralna tačka je bez sumnje akvarijum od milion i po litara morske vode, čija je temperatura 21 stepen. Ovaj nesvakidašnji objekat deli stakleni tunel dužine 14 metara u kojem posetioci bukvalno šetaju među ajkulama, mantama i ostalim ribama. Akvarijum je dubok 4 metra, a ukrašen je veštačkim grebenima i stotinama riba, koje ostavljaju neverovatno snažan utisak. U sred panonske ravnice dom su našle sand tiger shark, leopard shark, lemonshark, reef shark, guitar shark, sve ukupno osam ajkula.

Tačno u zakazano vreme srećemo se sa Šandorom (Padi Divemaster), koji će nam biti domaćin i vodič na ovom nesvakidašnjem ronjenju. Nakon unošenja opreme, krećemo u kratak obilazak samog Tropicariuma. Još je rano i nema običnih posetilaca, tako da u 

neprirodnom miru posmatramo akvarijume. Šandor nas dovodi do velikog staklenog zida, sa čije druge strane dostojanstveno plivaju ajkule. Dok nas zasipa opštim informacijama, kao hipnotisani gledamo u akvarijum.

Ovo mi je prvo ronilačko–snimateljsko iskustvo sa ajkulama. Iznenadio sam se da ih je mnogo lakše snimiti nego, recimo, delfine. Ajkule lagano plivaju i njihovo kretanje sam mogao da predvidim. Međutim, nije svejedno kada se čeljusti tiger shark-a nađu tik uz objektiv kamere“, kaže Janez Kranjc.

U realnost se vraćamo kada počinje brifing za zaron. Objašnjava nam gde ćemo ući u vodu, kako ćemo zaroniti, kako da se krećemo. Naglašava da se tiger shark ne smeju dirati i maziti. Jedan pogled na ove predatore dužine preko 3 metra čini svako dodatno pitanje suvišnim. Suština je: ruke pored tela, plivaj uz dno, nemoj ajkuli presecati putanju kretanja i ne diraj je. Ako krene ka tebi propusti je jer verovatno spava. Šandor je sa ovim ajkulama napravio preko 500 ronjenja bez ikakvog incidenta. Četvrtkom ih hrani iz ruke što je posebna predstava za posetioce Tropicariuma. Mi smo ronili u subotu.

„Do sada sam imala prilike da ronim sa velikim belim i tigar ajkulama u Kejptaunu, kao i sa white tip i hammer head ajkulama u Egiptu. Budimpeštanski leopard shark, reef shark i guitar shark upotpunjuju moju listu“, kaže Ivana Orlović-Kranjc

 „Ovo mi je prvo ronilačko–snimateljsko iskustvo sa ajkulama. Iznenadio sam se da ih je mnogo lakše snimiti nego, recimo, delfine. Ajkule lagano plivaju i njihovo kretanje sam mogao da predvidim. Međutim, nije svejedno kada se čeljusti tiger shark-a nađu tik uz objektiv kamere“, kaže Janez Kranjc.

„Ovo je bilo jedno neverovatno iskustvo koje je postalo stvarnost zahvaljujući časopisu Ronilački Svet. Uživali smo roneći sa ajkulama, ali i ostali stanovnici akvarijuma su bili fascinantni!”, kaže Kristian Ajandi.

Među ajkulama

Opremili smo ronilačke setove i spustili ih do ivice akvarijuma. Turisti koji su se u međuvremenu okupili u velikom broju nisu ni slutili da će uskoro četiri ronioca sići među ajkule. Sedeli smo na ivici, sa nogama u vodi, dok su siluete veličanstvenih riba promicale ispod nas. U sledećem trenutku smo bili u vodi. Plivali smo po površini do mesta predviđenog za zaron. Šandor je dao znak i počeli smo da se spuštamo ka dnu. Ajkule su kružile svojim zamišljenim putanjama, a mi smo lagano zaranjali između njih. Dotaknuvši dno akvarijuma, malo smo se primirili da se ajkule naviknu na nas, a i mi na njih. Sva naša pažnja bila je usmerena ka njima, tako da su velike kirnje, tune, mante  i zubaci bili u drugom planu.

Jata radoznalih riba su nas okružila i često potpuno onemogućavala fotografisanje i snimanje. Posetioci akvarijuma su nas radoznalo i sa nevericom posmatrali sa druge strane stakla. Osetili smo se kao deo postavke. Divemaster Šandor nam je rekao da obratimo pažnju na zube ajkula koji im povremeno ispadaju na dno akvarijuma. Ako ih pronađemo, možemo ih zadržati za uspomenu. Pronašli smo tri zuba tiger shark-a, koji su upotpunili našu kolekciju. Vreme je brzo proletelo i u 45. minutu krenuli smo u izron. Naravno, Ivana je ostala još koji minut da sa površine vode napravi još koji snimak.

Prepuni utisaka prepričavali smo zaron, koji će zauzeti posebno mesto u našim ronilačkim uspomenama. Za one koji su ljubitelji ajkula, ovo je nešto što se ne sme propustiti.

Ivana Orlović-Kranjc

Janez Kranjc

Fotografije: Ivana Orlović Kranjc

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici