Shark diving trip: Turkuazoo

 

Istanbulu među ajkulama

Ohrabreni lepim iskustvom iz Budimpešte odlučili samo da napravimo korak dalje. U mađarskom Tropicariumu smo saznali da je svega mesec dana pre našeg dolaska menadžer akvarijuma bio Predrag Ćurčić, naše gore list. Poslovna ponuda je Predraga odvela u Istanbul, gde se nalazi jedan od najvećih evropskih akvarijuma – Turkuazoo. Vrlo brzo stupili smo u kontakt i dogovorili datum posete ovom veštačkom habitatu.

Predrag Ćurčić je rodom iz Beograda (1958), oženjen je suprugom Bredom, sa kojom ima sina. Po zanimanju je ekonomista, koji je u akvaristiku ušao iz hobija. Za čoveka ne postoji ništa lepše kada radi posao koji voli i kada mu je nebitno radno vreme i trud koji ulaže. Iza njega stoje uspešni akvarijumski projekti u Dubaiju, Budimpešti i Istanbulu.

Na put dug 2.000 kilometara krenula je ekipa od šest ronilaca iz ronilačkog kluba S.D.T. Svet Ronjenja: Ivana Orlović-Kranjc, Tijana Nikolić, Kristian Ajandi, Branko Milovanović, Vladimir Marijanović i Janez Kranjc. Cilj nam je bio snimanje i fotografisanje ajkula radi pravljenja reportaže za časopis „Ronilački Svet“, kao i snimanje materijala za emisiju „Eksploziv“ na Prvoj srpskoj televiziji. U rano jutro 4. 3. 2011. krenuli smo na put. Kada smo stigli na srpsko–bugarsku granicu kod Dimitrovgrada, dok smo obavljali procedure oko ATA karneta, carinik koji je čuo gde idemo zabrinuto je prokomentarisao: „Au, bate, nemoj da se vraćate u komadići!“. Nasmejani ovom primedbom nastavili smo dalje kroz Bugarsku, koja je još jednom potvrdila epitet zemlje sa preterano revnosnim i „nepodmitljivim“ saobraćajnim policajcima. Ulaskom u Tursku odahnuli smo i nastavili putovanje brzim autoputem. U večernjim satima stigli smo u Istanbul, grad od preko 17 miliona stanovnika. Iako se radi o zaista ogromnom gradu, lako smo pronašli naš smeštaj koji se nalazio u turističkom kvartu Sultan Ahmet. U neposrednoj blizini su bile i glavne atrakcije Istanbula Aja Sofija i Plava džamija. Nakon kraćeg odmora krenuli smo do grada na turski čaj, crno efes pivo ili već šta ko voli... Po povratku u smeštaj zaspali smo, nestrpljivo očekujući sutrašnji dan. 

Dodirni krabu!

Iako izgledaju kao da su ispale iz nekog naučno-fantastičnog filma, atlanske potkovičaste krabe (Atlantic Horseshoe crab) su krajnje bezopasna stvorenja. Za njih je napravljen specijalni bazen u kome se mogu posmatrati i po želji, uz nadzor stručnjaka i dodirnuti.

Jutro je donelo lepo vreme. Imali smo sreće i na ulicama nije bilo uobičajene gužve, pa smo brzo i jednostavno stigli do velikog šoping mola „Forum“, u kome je smešten akvarijumski kompleks Turkuazoo. Našli smo se sa Predragom i zabava je mogla da počne. Pošto smo stigli u 8.30, imali smo privilegiju da akvarijum pogledamo na miru, bez prisustva ostalih posetilaca. Kada su nam se slegli prvi utisci, seli smo da popričamo sa našim domaćinom. Saznali smo da je Turkuazoo sastavljen iz nekoliko celina. U Freshwater zoni nalaze se ribe iz plutajućih šuma Amazona, jezera Malawi u Africi, reka Orinoko i Mekong. Najzanimljivije su pirane, zatim mata mata kornjače i razne vrste somova impozantnih veličina. Na drugom nivou su akvarijumi koji dočaravaju Coastal Cliff. Ovde su glavne zvezde common stingray kao i manje vrste ajkula kao što su brown banded bamboo shark, smouth-hound shark i zebra bullhead shark. Na ovom nivou je i živi svet Crnog mora.Glavna atrakcija su velike jesetre. Slede akvarijumi sa živim svetom Mediterana (polja posedonie i duboke vode), zatim Karipsko more, živi svet pećina i poseban akvarijum sa Anemonama – Finding Nemo. 

Ralje!

U posebnim vitrinama izložene su čeljusti nekih ajkula (od gore, s leva na desno): tiger shark, mako shark, bull shark, send tiger shark i whitetip reef shark.

Glavni akvarijum

Ipak, ono zbog čega smo prvenstveno došli u Istanbul je takozvani „Main Tank“, akvarijum od oko 4 miliona litara morske vode. Maksimalna dubina je 5 metara a prosečna 3.2 metra. Temperatura vode je 24 stepena Celzijusa. Podeljen je u nekoliko sekcija pa na ronjenju možete videti veštački koralni greben, brodsku olupinu i ostatke rimskog hrama i amfiteatra. Tu je i tropska zona u kojima su vrste koje naseljavaju Great Barier Reef i Indo Pacific Reef. Veoma je interesantan akrilni tunel dužine 80 metara kroz koji ide pokretna traka, tako da posetioci jednostavno mogu da stoje i uživaju u fascinantnim prizorima koji su dostupni samo nama – roniocima. Takođe je impresivna panoramska soba sa ogormnim prozorima. Nas su najviše zanimale ajkule. Tokom ovog ronjenja mogli smo da vidimo send tiger, whitetip reef shark, nurse shark, zebra shark, giant guitar shark i leopard shark. Ronilo se u dve grupe i zaron je naravno proleteo. Za razliku od Budimpešte, režim ronjenja je ovde mnogo liberalniji. Zbog većeg prostora ajkule se ovde uglavnom sklanjaju, ali smo ipak imali nekoliko bliskih sureta. Ovakva ronjenja omogućavaju bolje razumevanje ovih neverovatnih riba i otklanjaju iskonski strah koji čovek oseća prema njima. To se najbolje ogledalo u začuđenim izrazima lica posetilaca akvarijuma, koji su nas gledali sa druge strane stakla. U svakom slučaju, još jedno dragoceno iskustvo u ronilačkoj karijeri.

Janez Kranjc

 

.

Štampa El. pošta

Prijatelji kluba

Oni bez kojih bi naši zaroni ostali još jedan log u karnetu a ne priča u filmu i slici